Regionale economie kwakkelt nog steeds

De economische groei in Zuid-Holland blijft achter bij de gemiddelde groei in Nederland, zo blijkt uit gegevens van de provincie. De economische groei in Nederland lag in 2010 op 1,5%, maar in Zuid-Holland lag deze op 1,1% lager. De economie van Zuid-Holland was in 2009 juist 3% gekrompen als gevolg van de economische crisis. Er is nu dus wel sprake van herstel.

Slecht nieuws wel voor de regio Zuid-Holland-Oost (rond Alphen en Gouda). Terwijl de economie in Nederland met 1,8% groeide in 2010 nam deze in Oost-Zuid-Holland (het deel van het Groene Hart rondom Gouda en Alphen) met -3,1% af. Zuidoost Zuid-Holland (Goeree Overflakkee, Drechtsteden en Alblasserwaard-Vijfheerenlanden) presteerde met een groei van 0,1% ook heel zwak. Deze twee Zuid-Hollandse regio’s presteerden daarmee het slechtst van alle Nederlandse regio’s. Oost-Zuid-Holland onderscheidt zich bovendien in Zuid-Holland met de grootste krimp van de economie met – 6,5% in het recessie jaar 2009.

Stijging faillisementen

In het eerste kwartaal van 2011 zijn in Zuid-Holland 471 faillissementen uitgesproken. Ten opzichte van
hetzelfde kwartaal een jaar eerder is dit een daling van 17%. In vergelijking met het begin van de crisis in
het eerste kwartaal van 2009 is het aantal faillissementen gelijk gebleven. De gevolgen van de kredietcrisis
zijn nog niet uitgewerkt; voor de crisis in het tweede kwartaal 2008 zijn er slechts 296 faillissementen
uitgesproken. In alle provincies nam het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2011 ten opzichte
van het vierde kwartaal in 2010 af.

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
 1. Triathlon Alphen

  september 23
 2. Pasar Malam

  oktober 11 - oktober 14
 3. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17