Winkelcentra in de regio (2)

Hoe werken winkelcentra in de regio op elkaar in, dát was de vraag in mijn voorgaande column. Gemeenten, daarbij terzijde gestaan door, uiteraard onafhankelijke, projectontwikkelaars, claimen dezelfde consumenten voor hun winkelcentra, als andere gemeenten dat doen voor andere. Als je alle berekeningen bij elkaar voegt, heeft Nederland gemakkelijk 25 miljoen inwoners, terwijl iedereen weet dat onze winkeliers het toch écht moeten doen met 16 miljoen.
Iedereen maakt zo iedereen wat wijs, en zo kon het gebeuren dat ons land met een forse overbewinkeling zit. Zo kan het gebeuren dat die overbewinkeling gewoon doorgaat.
Alphen aan den Rijn is, als we alle MOGELIJKHEDEN bij elkaar tellen, één van de beste plaatsen om te wonen. Die “toppositie”, waar overigens geen Alphenaar bij te pas is gekomen, wordt vervolgens door onze collegepartijen naar voren gehaald om te bewijzen dat ze het de afgelopen jaren toch maar goed hebben gedaan. Zo heeft Alphen een stadshart waar je voor van alles en nog wat terecht kunt. Kunt, want de Alphenaar dóet dat steeds minder. Als iets er wel in zit, maar er niet uit komt, dan zit er iets fundamentaal fout. Dan moet je niet verschuilen achter allerlei lijstjes, maar het probleem aanpakken. En dát gebeurt niet, dat is nooit gebeurd, en misschien gebeurt het wel nooit. Dat is op zich niet erg, want er zijn grotere winkelcentra zat om ons heen, met verbindingen die elke keer beter worden. Dan blijven centrumbewoners ons dorpscentrum bezoeken, en de wijkbewoners de wijkcentra. Maar om echt te winkelen ga je voortaan naar Leiden, Zoetermeer, Leidschenhage, Hoofddorp of Utrecht. Allemaal binnen een halfuur te bereiken, dus er valt in Alphen nog altijd te leven zonder Stadshart. En dat de Pizza boeren en Shoarma tenten oprukken tot in de Van Mandersloostraat, ach, wat maakt het uit!
Of wel?
Er zullen tientallen Alphense winkels vertrekken, Björn Borg achterna, want veel winkelketens zijn niet ontwikkeld voor dorpscentra. De meeste Alphense politici vinden dat ook helemaal niet erg, want die hebben toch al een hekel aan winkelketens. U weet wel, de Kruitvaten, Blokkers,Intertoys en Albert Heijns waar de kiezer niet zonder kan, maar die van de meeste politici morgen hun koffers mogen pakken. Ja, en dan vallen er gaten in ons winkelbestand, gaten waar geen “eigen, plaatselijke” winkelier instapt, omdat die er nauwelijks meer zijn, of kunnen zijn. En als er een plaatselijke grootheid opstaat, zal snel blijken dat de kracht van de ketenfolders, om over het internet maar te zwijgen, sterker is dan de binding aan lokale winkeliers. Elke, werkelijk elke, dorpswinkelier kan U dat vertellen!

Als we de simpele wetten van de planologie gewoon naast ons neer blijven leggen, verdwijnt wát er nog aantrekkelijkheid aan ons Stadshart is, met die landelijke winkelketens. Ik garandeer U dat Alphen dán een vrije val op dat lijstje met beste woonsteden gaat maken. Maar ook dan maken alleen politici en stadsbestuurders zich daar druk over. Want verder leeft iedereen,zonder Stadshart, gewoon door, in Alphen aan den Rijn en buiten Alphen aan den Rijn.

Is dit een negatieve benadering? Misschien!
Maar in een sector waar schaalvergroting de norm is, zullen de grote spelers geen seconde wakker liggen van Alphen aan den Rijn. Onze stad is ook geen uitzondering, die schaalvergroting veroordeelt meer ‘Vlees noch Vis’ stadscentra tot teruggang. Het idee dat men op de hoofdkantoren van onze grote retailers de Alphense vestigingen toch wel overeind wil houden, is onzin. Hen gaat het om dekking, om de aantrekkingskracht van de beschikbare filialen op de consumenten uit een steeds groter verzorgingsgebied. En als dat zonder Alphen geregeld is, doet Alphen er niet meer toe. Natuurlijk geldt dat niet voor supermarkten en dergelijke, maar die hebben helemaal geen Stadshart nodig. Kortom, de bal ligt niet bij de retailers, maar bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Bestuur én politiek! We hebben nog maar een paar jaar om te bewijzen dat het ons menens is bij de vergroting van de attractiviteit van ons stadscentrum. Niet door nóg meer meters te laten bijbouwen, maar door ervoor te zorgen dat iedere inwoner van onze, straks vergrote, gemeente, graag dat stadshart gaat bezoeken. Zonder centrummanager, en zonder een groot budget voor die centrummanager, gaat dat niet lukken. De winkeliers kunnen het zeker niet zelf, dát is de afgelopen jaren genoegzaam gebleken. Dan kunnen ze het zeker niet in de vijf jaar dat de Lage Zijde praktisch ontoegankelijk zal zijn.

Maar ja, ook een centrummanager heeft weinig zin als we de politieke wens naar een Cultuurhuis laten prevaleren boven de commerciële invulling van ons vernieuwde Thorbeckeplein. Of de winstgevendheid van dat stadshart opofferen voor oude, vergeelde, politieke afspraken rond De Baronie.
Of willen we gewoon niet weten dat onze nieuwe inwoners uit Boskoop of Hazerswoude nét zo snel in Zoetermeer zijn dan in Alphen aan den Rijn? Echt, die nieuwe fusiegemeente wordt niet automatisch dat ‘Land van melk en honing’ dat overenthousiaste politici er van maken.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen