Winkelcentra in de regio (1)

Zaterdag was ik in Waddinxveen, eens kijken of dat dorp eigenlijk wel een nieuw winkelcentrum nodig heeft. Nou, dat heeft het! Want naast een paar buurtcentra moeten de Waddinxveners het doen met niet meer dan een doorsnee dorpscentrum, met wat winkels er losjes verspreid omheen om het aanbod nog een beetje op peil te krijgen. Niets aan de hand met de winkelformules zelf, maar in noodgebouwen kun je moeilijk sfeer maken.
Intussen is wel besloten een nieuw winkelcentrum te bouwen, maar niemand durft daar in te stappen, omdat de winkeliers bang zijn voor de invloed van het internet. Nou ja, als je bang bent, kun je als ondernemer ook gelijk op je rug gaan liggen met de pootjes omhoog, natuurlijk. Winkeliers, klein en groot, moeten met de concurrentie van webwinkels rekening houden, en dat kunnen ze natuurlijk het beste doen door er zelf gebruik van te maken. Niet door het zoveelste webwinkeltje op te starten, maar door hun eigen winkelformule met de mogelijkheden van de nieuwe media te verrijken. Zoals ik dat in het boek ‘Marketing voor Retailers’ beschrijf: Clicks & Bricks.
Maar intussen betekenen de ideeën in Zoetermeer om elke week een koopzondag te houden een veel groter gevaar dan het internet ooit zou kunnen zijn. En datzelfde geldt voor het nieuwe winkelplan Vredebest in Gouda, nog geen 5 treinminuten van Waddinxveen vandaan. Tijd om het bestaansrecht van winkelcentra eens regionaal te bekijken.
Vandaag een eerste blik op deze problematiek.
Politici zijn alleen bij uitzondering planoloog, en de kans dat ze ook nog verstand van retailing hebben, is net zo klein. Voor de meeste politici houdt het bouwen van een nieuw winkelcentrum dan ook niets meer in dat het stapelen van stenen. Wat ermee gebeurt, moeten de winkeliers maar onderling uitvechten.
Hoe stom kun je eigenlijk zijn?

In Alphen aan den Rijn wordt sinds 10 jaar een Stadshart gerealiseerd dat zou moeten concurreren met de grotere stadscentra erom heen, en dat klanten uit de hele regio naar Alphen zou moeten trekken. Daarbij werd en wordt helemaal geen rekening gehouden met het feit dat ook de omliggende plaatsen, groot én klein, er dezelfde manier van denken op na hielden. Zo kon de vestiging van de Mediamarkt geen klanten uit Zoetermeer opleveren, omdat Zoetermeer al een Mediamarkt had. En er werd, met de opening van de eerste fase aan de Hoge Zijde, ongetwijfeld gerekend op een ware stortvloed van klanten uit Bodegraven en Boskoop, terwijl die dorpen natuurlijk niet voor niets hun eigen centrum succesvol verbouwden. Datzelfde gebeurde in Lisse, terwijl Hoofddorp (ongeveer net zoveel inwoners als Alphen) niet alleen een grootschalig winkelcentrum erbij kreeg (Cruquius), maar ook het eigen stadscentrum ingrijpend uitbreidde. En dat betekent niet alleen dat al die omwonenden, die voor het gemak maar allemaal als ‘potentiële klant’ werden gezien, veel meer inkopen in het eigen dorp kunnen doen, maar tevens dat zij, én alle Alphenaren, steeds beter in de omringende, grotere, winkelcentra, terecht kunnen. Het gevolg is dat het bezoek aan dat Stadshart sinds het begin van de bouw is gehalveerd! Kortom, een middelgrote stad móet accepteren dat zijn inwoners een vrij groot deel van hun bestedingen buiten de eigen stad zullen doen, en dan komt de invloed van het internet er nog eens overheen.

Zo kán ook Waddinxveen er niet omheen dat hun dorpscentrum, dat zo dicht op grotere centra in Gouda, Zoetermeer, Rotterdam of zelfs Alphen aan den Rijn ligt, voor de eigen bevolking nooit meer zal kunnen betekenen dan de plaats waar de eigen inwoners voor dagelijkse of wekelijkse aankopen terecht komen. Eigenlijk niet meer dan de functie van een wijkcentrum in een grotere stad. Voor grote aankopen, voor speciale aankopen of voor de nieuwste mode, zullen ze elders gaan winkelen. Daar kun je echt NIETS tegen doen. Maar dat betekent niet dat het nieuwe dorpscentrum niet nodig is, wel dat je goed moet oppassen welk type winkels je daar toelaat.

Eenzelfde verhaal gaat op voor het Goudse Vredebest plan. Natuurlijk willen projectontwikkelaars graag 18.000 m2 gloednieuwe winkelruimte creëren. Die hebben niets te maken met leegstand elders in de binnenstad, toch? En natuurlijk raken ze die meters wel kwijt aan winkelformules die ook in dat gebied vaste voet aan de grond willen krijgen. Helaas ook aan winkelformules die nu in de binnenstad zijn gevestigd, zodat die Goudse binnenstad binnen de kortste keren zal veranderen in een verzameling souvenirwinkeltjes met horeca. Een soort openluchtmuseum zonder enig bindend element voor de Goudse bevolking zelf. Tja, en gaan die Gouwenaars nu en masse naar dat nieuwe Vredebest centrum? Ik vrees van niet, eigenlijk. Van 18.000 vierkante meters klinkt wel groot, maar een beetje grootschalige winkel heeft daar als snel 3000 van nodig. Kortom, er is ruimte voor slechts 5-6 grote winkels, aangevuld met wat horeca en aanloopwinkeltjes. Nauwelijks de moeite waard om elke week te gaan winkelen.
Met een binnenstad die intussen voor winkelend publiek oninteressant is geworden, gaan de Gouwenaars vooral hun heil buiten de stad zoeken. Leuk voor plaatsen als Rotterdam, Zoetermeer, Woerden en Alphen, maar dat kan nauwelijks de bedoeling zijn van het Goudse stadsbestuur.

Het wordt tijd dat politici en stadsbesturen zich eens wat meer oriënteren over wat de functie van retailing voor hun stad of dorp betekent, en hoe je die functie kunt versterken. Je overleveren aan projectontwikkelaars kan dan altijd nog. De volgende week meer!

Geef een reactie

Recent nieuws

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

Maandag 22 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 15.10.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Verlaten plaats ongeval 15.10.2018 11:06 Politie Alphen aan den Rijn

Kerkelijk bureau gesloten 15.10.2018 02:06 Adventskerk | Nieuws

Zondag 21 oktober 2018: Koffiedrinken na de dienst 14.10.2018 10:06 Sionskerk Alphen

Alphens kerstkoor 2018 gaat beginnen 12.10.2018 19:26 Adventskerk | Nieuws

Black Gospelconcert met Pearl Jozefzoon en Sharon Kips 12.10.2018 11:56 Adventskerk | Nieuws

Wethouder Han de Jager sprak voor Raad voor Volksgezondheid en Samenleving 12.10.2018 10:59 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen
 1. Freaky Nights

  oktober 19 - oktober 20
 2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 3. Halloween optocht

  oktober 26
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17