Boemelen in Tiel

De voorgaande column ging over city marketing voor onze stad, een begrip dat nog door veel te veel mensen, zakenlui, politici en gemeentebestuur, wordt verbonden aan het wel en wee van ons stadshart. Maar onze gemeente is veel groter dan ons stadshart, en de aantrekkelijkheid van onze gemeente wordt door veel meer bepaald dan door de kwaliteit van ons stadshart alleen.
Zelf maak ik me al jaren druk voor centrum management in Alphen aan den Rijn, NAAST city marketing. Want we hebben ons centrum dan wel tot Stadshart benoemd, maar er nooit aan hebben gedacht daar ooit een Stadscentrum van te maken. Daarom functioneert ons ‘Stadshart’ nog vooral als dorpscentrum en zonder Centrum manager zie ik dat niet veranderen.
Daarom wil ik U graag een aantal voorbeelden schetsen van plaatsen waar dat anders, en beter, is. Vandaag een verslag uit Tiel.
Zaterdag zijn we gaan winkelen in de oude Hanzestad Tiel aan de Waal. Waarom? Nou, gewoon omdat Tiel eigenlijk alles is wat Alphen niet is. Ja, er wordt ook een containerhaven gebouwd, maar voor de rest? Alles is anders.

• Hoewel Alphen ouder is dan Tiel, was die plaats al in de vroege middeleeuwen een belangrijke handelshaven. Dat is nog altijd te zien aan de hele binnenstad, hoewel daar, o.a. door een bombardement, wel het een en ander aan historische panden is verdwenen.
• Hoewel Alphen veel groter is dan Tiel, dat maar 41.000 inwoners telt, en het winkelhart met 190 winkels kleiner is dan ons stadshart, is dat niet te merken aan de keus in winkels die wordt geboden, en vooral niet aan het aantal terrasstoelen dat meer dan het dubbele bedraagt van wat er in Alphen te vinden is. Terrasstoelen die, op deze zonnige zaterdag, ook nog vrijwel allemaal bezet zijn.
• Wat in Tiel opvalt, is het grote aantal unieke winkelformules. Hoewel de meeste‘ketens’ ook hier een vestiging hebben, zijn het met name lokale winkels die het gezicht én de aantrekkelijkheid van het L-vormige stadscentrum bepalen. Op één van die winkels, modegigant Blijdesteijn, ga ik verder in op mijn blog http://www.beleefalphen.web-log.nl.
• “Even over de markt lopen” is er in Tiel niet bij. Eén poot van de “L” biedt elke zaterdag aan beide kanten een keur van marktkramen en dát is nou juist de poot waar je het ene terras na het andere vindt.
• Natuurlijk vind je in dit Stadscentrum GEEN supermarkt. Daarvoor moet de Tielenaar naar de wijkcentra, zoals het hoort! En je vindt er ook geen MediaMarkt, maar wel de Xenos die we in Alphen node missen.
• Het is wat zoeken naar een parkeerplaats, maar we zijn opnieuw binnen korte tijd onze auto kwijtgeraakt, vlak bij het centrum, en tegen lage kosten, zeker vergeleken met Alphen.

Ik had het er al over dat Tiel al duizend jaar geleden dé handelsplaats was van de wijde omgeving. Blijkbaar is dat nog steeds het geval, want wat is, gezien het geringe aantal inwoners van de plaats zelf, anders de reden waarom men in Tiel over zoveel winkelkeus kan beschikken. De hele omgeving, zelfs van de overkant van de Waal (pont) komt in Tiel winkelen én/of te boemelen.

Om met dat laatste te beginnen, natuurlijk willen de Alphense winkeliers graag dat ook consumenten van buiten Alphen hier komen winkelen, maar waarom zouden die dat nou doen? De Oude Rijn vormt een groot probleem voor ons ‘centrumgevoel’, maar isoleert de bewoners niet op de manier als Lek, Waal en Maas dat doen. Vanouds trekken de stadscentra van Gouda, Woerden en Leiden, net als Tiel, al consumenten naar hun stadscentra, nadien zijn nieuwe stadscentra in Zoetermeer en Hoofddorp tot stand gekomen en hebben allerlei grotere dorpen (Bodegraven, Boskoop) in de omgeving hun eigen dorpscentra ingrijpend verbeterd. Nee, het Alphense Stadshart moet het doen met de eigen inwoners, en alle moeite dat te veranderen is boter aan de galg gesmeerd.
Nu zijn er in onze stad steeds meer winkels te bezoeken, en zijn andere winkels zowel vergroot als verbeterd. Toch is de praktijk dat winkeliers en de weinige horeca ondernemers hopeloos verdeeld zijn over verschillende winkeliersverenigingen. Kortom, Alphen heeft wel een Stadshart, maar oogt niet er niet naar. Daarbij, de Oude Rijn blijft een geweldig obstakel, zeker in de zomerperiode, en met drie supermarkten is dat stadshart nog veel de plaats waar de Alphenaar snel boodschappen doet. Veel te weinig stadgenoten gaan daar een hele middag ‘winkelen’, wat in Tiel wél het geval is. Dat kán natuurlijk wel, maar het gebeurt gewoon niet. Het ‘zien en gezien worden’ in ons Stadshart is immers, een paar terrassen op het Rijnplein, langs de Rijn en bij het Thorbeckeplein daargelaten, nauwelijks aan de orde. Nee, Alphenaren gaan naar het Stadshart om iets te kopen, niet, in meerderheid tenminste, om te winkelen, of gewoon te boemelen. En dat wordt, ondanks alle nieuwbouw, alleen maar slechter. Daaraan moet snel een halt worden toegeroepen en aangezien de ondernemers dat zelf niet blijken te kunnen (of te willen), is er een centrummanager nodig om zich daaraan, dag in, dag uit, te wijden. Met de nieuwgevormde BIZ constructie en een stichting voor het hele Stadshart, moet dat lukken. Maar niet zonder geld, en daarover heb ik het al eerder gehad. En daarvoor kijk ik, helaas als uitzondering, in eerste instantie naar de ondernemers, en pas later naar de gemeente.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen