Update onderzoek schietpartij

Politie Hollands Midden is onder leiding van twee officieren van justitie sinds zaterdagmiddag bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de schietpartij in het winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Er werken ruim 70 rechercheurs aan deze zaak. Doel is om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de exacte gebeurtenissen van zaterdag.

Naast dit grootschalige onderzoek, heeft de Hoofdofficier van Justitie ook besloten dat er onderzoek komt naar het verstrekken van de wapenvergunningen. Vanuit de zorgvuldigheid en vanwege de objectiviteit zal de rijksrecherche dit feitenonderzoek doen.

Gisteren is gemeld dat in 2003 een zaak tegen de dader is geseponeerd. Uit de informatie die nu voorhanden is, blijkt dat toen vier personen in een groepje stonden en dat één van hen een luchtdrukpistool in handen had. Het lijkt er op dat de dader zichzelf met dit luchtdrukpistool heeft verwond. Dit is af te leiden uit de reden van het sepot (alleen verdachte is getroffen door de gevolgen van het strafbare feit). Het voorhanden hebben en mogelijk gebruik maken van een luchtdrukpistool is alleen strafbaar op de openbare weg.

In de afscheidsbrief die de dader in zijn ouderlijke woning achterliet, verwijst de dader naar digitale informatie die hij elders heeft opgeslagen. De politie en het OM onderzoeken deze informatie. Het gaat hoofdzakelijk om een tekst met spirituele inhoud, waaruit geen duidelijk motief blijkt. Zoals gisteren al bekend is gemaakt komt uit de brief geen verdere dreiging naar voren.

Bij de politie is bekend dat de dader in 2006 suïcidale klachten had. Hij is toen door de GGZ beoordeeld en heeft na een inbewaringstelling (IBS) 10 dagen in een gesloten inrichting doorgebracht, zo blijkt uit de politiesystemen. Deze informatie is nog niet door de geestelijke gezondheidszorg bevestigd.
Daarna heeft de politie nog eenmaal een overlast melding over hem gehad. Verder komt hij niet voor in de politiesystemen. Uit informatie die nu bekend is geworden, blijkt dat hij een paar weken geleden gestopt is met het werk dat hij deed voor een uitzendbureau. Hij was wel down, maar het was niet bekend dat hij suïcidaal was. Zijn actie van gisteren kwam als een totale verrassing.

Het Explosieven Opruimings Commando Koninklijke Landmacht (EOCKL) heeft in samenwerking met de explosieve verkenners van Politie Hollands Midden onderzoek gedaan naar explosieven. In geen van de winkelcentra zijn deze aangetroffen. De drie winkelcentra zijn weer vrijgegeven en ook alle bewoners zijn teruggekeerd naar hun woningen. Alleen winkelcentrum de Ridderhof is nog afgesloten in verband met het forensisch onderzoek. In de Ridderhof zijn drie wapens aangetroffen. Het is nog onduidelijk of de afgegeven vergunningen voor deze wapens zijn.
Het rechercheonderzoek naar de schietpartij, waarbij zo ver nu bekend zeven dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, is de hele nacht doorgegaan.
Het Team Grootschalige Opsporing (TGO) richt zich op vier zaken te weten:
– Het onderzoeken van alle relevante achtergronden omtrent de dader
– Het horen van getuigen
– Het voorbereiden van een reconstructie
– Het verder begeleiden van nabestaanden via familierechercheurs.

Alle lichamen in en rond de Ridderhof zijn voor 03.00 uur vannacht geborgen. De forensische opsporing doet ook vandaag minutieus onderzoek naar de sporen op de plaats delict. Ook het voertuig van de dader is afgevoerd en is voorwerp van onderzoek. Het team van Hollands Midden wordt hierbij bijgestaan door het landelijk team forensische opsporing. Hoewel inmiddels is vast komen te staan wie de schutter was, is nog wel een strafrechtelijk onderzoek nodig om naast het horen van getuigen, ook forensisch tot op de bodem uit te zoeken wat er gisteren in het winkelcentrum is gebeurd. Dat is de reden dat de forensische opsporing op de plaats delict net zo zorgvuldig onderzoek verricht als bij een zaak waarbij nog geen dader bekend is. De verwachting is dat het forensisch onderzoek aan het eind van de middag afgerond kan worden. Hierna zal ook de tactische recherche ter plaatse onderzoek doen. Het winkelcentrum zal in verband hiermee niet voor morgen kunnen worden vrijgegeven.

Eerder

Lokale media:

Geef een reactie

Recent nieuws

Beroepingswerk en profielschets 20.10.2018 16:26 Adventskerk | Nieuws

Rijnvicus en Hallmark sluiten miljoenencontract 19.10.2018 11:26 Gemeente Alphen

Back in Line is in 2018 ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen Fysiotherapie van der Meij en Bruisend Brein in Alphen aan den Rijn 18.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

ANWB automaatje gestart 18.10.2018 14:06 Gemeente Alphen

Eerste Tiny Forest in Groene Vinger 18.10.2018 12:26 Gemeente Alphen

Uw mening over de ontwikkeling van Schiphol 18.10.2018 11:27 Gemeente Alphen

Is uw fietsverlichting in orde? 18.10.2018 09:41 Gemeente Alphen

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen