En weer een probleem opgelost…

Ingezonden column van een bewoner uit de Corn. Vlamingstraat (zijstraat Hooftstraat), over parkeren rond de nieuwe sportschool daar…

En weer een probleem adequaat opgelost…

imageAlthans dat zal de onbescheiden mening waarschijnlijk zijn van de ambtenaar die behept is geweest met de aanpak van het parkeerprobleem in het Centrum van Alphen aan den Rijn, locatie Cornelis de Vlamingstraat/Sportschool Gewoon Fitness.

Oh? Dat klinkt als onvervalste daadkracht. Ik hoor het u denken. U wordt direct, edoch terecht met een brokje achterdocht, nieuwsgierig naar de achtergrond van dit ogenschijnlijk vlot strakgetrokken rimpeltje in het laken dat parkeren heet.

Welnu, ik zal u met liefde de achtergrond en het forse verschil in mening omtrent de uitkomst van de aanpak van het parkeerprobleem uit de doeken doen. Het zal u verbazen, of misschien juist niet.

Toen de Sportschool midden in het Centrum fier als een pauw haar deuren opende, gesitueerd in het pand van de voormalige winkel van Houweling Woonsfeer, voorzag blijkbaar niemand behalve de directe omwonenden een parkeerprobleem. Of toch? Ja, de Sportschoolhouder had een vooruitziende blik, voorzag het probleem en toonde korte tijd goede wil.

De nieuwbakken vetverbranders en spierenkwekers werd vriendelijk doch dringend verzocht met de fiets te komen, niet in de laatste plaats om het toch al beperkte aantal parkeerplaatsen in de omliggende straten te ontzien. Daarnaast is fietsen ook gewoon beter voor lichaam en geest.

Maar al op de dag van de opening ontstond een structureel parkeerprobleem. De bewoners van de Cornelis de Vlamingstraat (en ook andere omliggende straten, waaronder de Hooftstraat) kregen steeds meer moeite hun auto in hun parkeerkosten vrije straat kwijt te kunnen. Eerst alleen in de avond, al snel ook op zaterdag en uiteindelijk kwam iedere bewoner met het angstzweet onder de armen de straat ingereden, wetende welke strijd er iedere keer weer te wachten staat.

Stel je voor dat je je eigen straat in komt gereden, daar geen parkeerplaats kunt vinden, waardoor je verplicht bent een straat verderop te parkeren. De straat verderop is helaas betaald parkeren, vandaar vermoedelijk ook voldoende parkeer ruimte. Vervolgens kun je met zware boodschappentassen en een paar koters proberen veilig thuis te komen. Het is ‘maar’ 50 meter lopen maar de wereld op z’n kop.

Dus, probeer het je nogmaals voor te stellen, omdat een bezoeker van een Sportschool A. te beroerd is om met de fiets te komen, B. te beroerd is om 1 straat verderop voor parkeren te betalen en C. te beroerd is om zich ook maar iets aan te trekken van de bewoners, ben jij verplicht een straat verderop, betaald te parkeren.

Parkeren op korte loopafstand van de Sportschool is dus voor de sporters geen enkel probleem. In de Bijenbergstraat, onder de Julianabrug door, kan, weliswaar tegen betaling, geparkeerd worden tot je een ons weegt. Scheelt meteen ook weer arbeid in de Sportschool, maar dit terzijde.

Er wonen ongeveer 8 kleine kinderen in de straat, met ouders, dat dan weer wel, die veelvuldig gebruik maken van de onlangs gepimpte speeltuin. Met gevaar voor eigen leven trachten de kinderen dagelijks zonder kleerscheuren de speeltuin te bereiken en onvermijdelijk ooit ook weer de terugweg, evenzo gevaarlijk, naar huis.

Bezorgd doen de bewoners kun beklag bij de immer oplossingsgerichte Gemeente. Er worden taksforces samengesteld, inloopavonden worden belegd, ieder mag zijn verhaal doen, de gemoederen lopen soms hoog op want er wordt veel gehoord maar weinig geluisterd, laat staan gehandeld. Maar dan, staat er een ambtenaar op, de vinger zelfingenomen ten hemel wijzend, hij heeft net een cursus afpoeieren cum laude afgerond, hij komt met een lumineuze plan. Obama had het zelf niet kunnen verzinnen.

Mensen, we schrijven een enquête uit. Een knap staaltje demagogie democratie.

Een enquête, dat is het ideale hulpstuk van de ambtenarij. Het kost veel geld, levert geen reet op en houdt een ambtenaar minimaal een week de vingers uit de neus en bij het koffieautomaat vandaan. Daarnaast dragen de bewoners vermoedelijk zoveel oplossingen aan dat we erna alleen nog maar iene miene mutte hoeven te doen.

Enfin, aan tekstbureaus wordt om offertes gevraagd, degene met de laagste prijs wordt uiteraard gekozen en vakkundig wordt een vragenlijst op papier geramd. Hoeveel auto’s heeft u? Is er echt een parkeerprobleem in uw straat? Hoe zou u het probleem willen oplossen? Hoe kunnen wij daarbij als Gemeente helpen?

Iedereen krijgt een exemplaar in de bus, bezorgd door TNT of Sandd, de goedkoopste vermoedelijk, de bewoners slijpen het potlood, likken er een keer aan en offeren een vrije avond op met de wetenschap dat de oplossing van het probleem nabij is. Hier en daar wordt er al een flesje Moët koud gelegd, slingers hangen al.

Enkele maanden gaan voorbij want Kerstmis, Oud & Nieuw en de nieuwjaarsreceptie vergen tijd en aandacht. Dan valt plotseling en onverwacht de bevrijdende brief van de Gemeente in de bus. Kreten van bevrijding & uitzinnige vreugde vullen de doorgaans kalme straat (op de zenuwachtig heen en weer rijdende auto’s na). De kreten van vreugde gaan na het lezen van de brief over in kreten van afschuw, gelijk een blad aan een boom. Het komt neer op ‘de bewoners willen niet dat er een betaald parkeren zone komt dus er is geen probleem’.

Jaja, probleem van tafel, vakkundig onder het tapijt geparkeerd, doorlopen mensen, hier valt niets meer te zien !

U leest het echt, omdat vermoedelijk net te weinig mensen JA hebben aangevinkt op de vraag of men als oplossing betaald parkeren ziet, daarom concludeert de Gemeente, arrogantie ten top, dat het probleem blijkbaar wel meevalt. Wie niet wil betalen moet ook niet klagen.

Ikzelf heb op het enquête formulier geschreven dat het mij eigenlijk niet interesseert hoe het probleem wordt aangepakt, en dat ik ervan uitga dat de Gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en het probleem voor de bevolking oplost. Dat had ik nooit moeten doen, ik had moeten aanvinken dat ik GRAAG wil betalen voor een parkeerplaatsje, zolang ik maar in mijn eigen straat kan parkeren. Dom, dom…nu zitten we met de gebakken peren. De Gemeente is er klaar mee, dat is duidelijk.

Sindsdien ziet ook de Sportschoolhouder niet meer in waarom hij ook maar enige moeite zou moeten doen om paal en perk te stellen aan het onveilig maken van onze straten. En gelooft u mij, het is naast vervelend ook bijzonder onveilig.

Het loopt, nu het beter weer wordt en langer licht blijft, de spuigaten uit. Je zou denken dat de zon juist zou moeten inspireren de auto te laten staan maar niets is minder waar. Als er geen reguliere parkeerplek wordt gevonden door het Sportschool tuig, dan parkeren ze gewoon pontificaal voor het raam van de huizen. Ze staan werkelijk met de motorkap tegen de voordeur aan. De kinderen moeten bijkans over de motorkappen klunen op weg naar de speeltuin. Tussen de auto’s door valt een kind van 1.20 meter ook pas laat op als je daar met je auto rijdt, zoekend naar een parkeerplek.

Ik wil er niet aan denken wat er gebeurt als een Sportschoolbezoeker met de gebruikelijke te hoge snelheid door ons vreedzame straatje rijdt en een van onze kinderen…ik kan de zin niet eens afmaken…al blijft dat laatste woord langer dan mij wellicht lief is door mijn brein dwalen.

Zijn de bewoners nu teleurgesteld? Nee, we zijn niet teleurgesteld. Zijn de bewoners nu verbitterd? Nee, ook dat zijn we niet. Boos? Mwah…Hoe kun je nou boos zijn als je van te voren al weet wat de vermoedelijke uitkomst zal zijn, wetende dat de Gemeente zich ermee bemoeit?

Wat we wel zijn is strijdkrachtig en nog meer naar elkaar toe gegroeid. En we laten het er ook niet bij zitten. Er zullen eerst ludieke acties volgen. Er wordt gedacht aan het timmeren van een slagboom. Er wordt al koortsachtig overlegd wie als eerste dienst heeft de slagboom te bedienen. We nodigen fotografen en journalisten uit. Daarna zal ongetwijfeld een volgende actie worden bedacht. Er komt ook een tijd, en ik vrees dat we daar geen jaar op hoeven te wachten, dat de bewoners het echt zat gaan worden.

Wij hebben niets tegen de Sportschool, wij hebben niets tegen de sporters maar wij zullen ons niet neerleggen bij het parkeer gesodemieter…en als je een briefje op een autoruit achterlaat, dan wordt dit achteloos verfrommeld en op je stoep gesmeten, dat steekt.

Kom gerust eens kijken in onze straat. Een prachtige, rustieke straat, met karakteristieke arbeidershuisjes. Al raad ik u aan met de fiets te komen want auto’s hebben we hier al meer dan genoeg…

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws