BYE PASS!

Nu duidelijk is dat de veelbesproken Maximabrug er echt komt, en zelfs waar, denken Alphense politici alweer verder. “Zonder bypass geen brug!” klinkt het uit de oppositie, maar ja, daarmee scoor je niet omdat de collegepartijen er net zo over denken. De provincie wil met die brug de Koudekerkse ondernemers, en daarmee alle Koudekerkers, uit een uitzichtloze situatie halen, maar voor de Alphenaren telt dat niet. Die zien die brug, nogal egoïstisch, vooral als een onmisbare schakel in wat de westelijke rondweg rond Alphen moet worden, de zogenaamde ‘Grote Bypass’. En daarmee komen we op een balletje-balletje spel van de gemeente, want die rondweg komt er nooit zonder dat we nog een keer 20.000 nieuwe Alphenaren gaan ophokken in de Gnephoekpolder. En aangezien het duidelijk is dat ook die nieuwe Alphenaren niet in Alphen zelf gaan werken, is het logisch dat er minstens 5000 extra auto’s via de N207 richting Amsterdam en terug gaan rijden. Dat opgeteld bij wat er nu al rijdt, en in de spits vooral staat, gaat wel een probleem opleveren, natuurlijk.
Daar verandert die rondweg, waarvoor ook nog een écht peperdure brug over de Heijmanswetering nodig is, ook helemaal niets aan zonder dat die N207 wordt verbreed tot een vierbaansweg, met een tunnel die rechtstreeks aansluiting geeft op de A4. Al dat gedoe, van de Maximabrug tot aan Leimuiden, is gewoon afhankelijk van een tunnel onder Leimuiden en de ringvaart door. Tja, en wie gaat dat betalen? Op die manier wordt willens een wetens een compleet onhoudbare situatie voor alle inwoners van Alphen aan den Rijn geschapen.
Maar als we in de Gnephoek zo nodig een nieuwe wijk moeten bouwen, is het niet alleen nodig dat deze wijk, in tegenstelling tot wat er in Kerk en Zanen is gebeurd, een volledig geoutilleerd wijkwinkelcentrum krijgt (zoiets als De Herenhof), scholen, voorzieningen voor gezondheid en welzijn en zelfs kerkgebouwen. Nee, die wijk moet ook met de rest van Alphen worden verbonden want er ligt dan wel geen spoorlijn tussen, maar wel twee forse waterwegen (Oude Rijn én Heijmanswetering). Dat heeft de gemeente ook wel voorzien, zodat bij de bouw van die wijk in ieder geval een brug over de Heijmanswetering zal worden gebouwd, die aansluit op de Bruins Slot singel. Met een profetische blik (dat die Grote Bypass er ooit komt, is immers weinig waarschijnlijk?) heeft men hiervoor al een nieuwe naam bedacht: de Kleine Bypass. Op die manier gaat al het verkeer vanaf de N11 écht dwars door Alphen. Eerst door die nieuwe wijk in de Gnephoek, en dan dwars door Ridderveld. Wie deze oplossing heeft bedacht, heeft hoogstens ooit van planologie (ruimtelijke ontwikkeling) en duurzaamheid gehoord, praat er misschien wel eens over, maar heeft nooit de bedoeling daarvan begrepen. Kortom, zoiets moet wel uit de koker van verkokerde politici komen, die alles aanvaarden wat hen bij de realisatie van hun ambities te pas komt. Ten koste van de leefsfeer van de vele Alphenaren die zo dom waren ook nog eens op deze politici te stemmen.

Ikzelf vind al dat gedoe maar onzin. Die wijk hebben we helemaal niet nodig, door de fusie krijgt de gemeente er sowieso al 30.000 inwoners bij. En waarom zou dat verkeer van de N11 (of van ons eigen industriegebieden langs die N11) nou dwars door Alphen naar de A4 moeten? Terwijl die N11 al heel binnenkort bij Leiden een super de luxe aansluiting krijgt op die daar sterk verbrede A4? Het is toch ronduit van de zotte om zoveel geld uit te geven, zoveel nieuw beton in het Groene Hart te storten, terwijl de oplossing er al ligt? En áls die Gnephoek dan toch bebouwd moet worden hebben we die grote en kleine bypass helemaal niet nodig. Die wijk kan via een simpele tweebaans brug over de Heijmanswetering met de rest van Alphen verbonden worden, en via een even simpele aansluiting op weg Woubrugge-Hoogmade eenvoudig een eigen aansluiting op de A4 krijgen. Zonder die Heijmanswetering nog een keer te moeten overbruggen, en zonder aan de bestaande files bij Leimuiden bij te dragen. Een idee van Nieuw Elan, waar de rest van de politiek, al jaren volledig in de ban van de ‘Bypass’ nog niet eens over wil denken!
Nee, als je er goed over nadenkt, en alle plannenmakerij uit het verleden in het archief durft op te bergen, zijn er veel simpeler, betaalbare, oplossingen mogelijk.
En dan zeg je, net als uw columnist: Bye Pass!

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen