Kwartiersdienst Alphen – Leiden in avondspits uitgebreid

Door het laten doorrijden van twee extra treinen in de avondspits tussen Gouda en Leiden en twee terug verbeteren de provincie Zuid-Holland en de NS de dienstregeling. De extra treinen rijden vanaf 4 april.

De provincie en de NS kwamen per december 2009 een nieuwe dienstregeling Gouda – Alphen aan den Rijn overeen voor de jaren tussen inzet van de lightrail en de start van de RijnGouwelijn. Deze dienstregeling biedt tussen Gouda en Alphen aan den Rijn een halfuursdienst, ook ’s avonds en het weekend. In de ochtend- en avondspits rijden de treinen vanuit Gouda door naar Leiden en andersom. Zo ontstaat in de spits, samen met de intercity Utrecht-Leiden en terug een kwartiersdienst tussen Alphen aan den Rijn en Leiden.

Overgang spits-dal wordt later
De huidige dienstregeling tussen Gouda, Alphen aan den Rijn en Leiden heeft als kenmerk dat bij de overgang van spits naar dal en omgekeerd het dienstregelingpatroon een kwartier verschuift. In de spits rijden de treinen vanuit Gouda om .18 en .48. Deze treinen rijden door naar Leiden. Buiten de spits rijden de treinen tot Alphen aan den Rijn.  Vanuit Gouda vertrekt de trein om .02 en .32 om een overstap mogelijk te maken in Alphen aan den Rijn op de trein vanuit Utrecht naar Leiden. Hierdoor is op de overgangen van spits naar dal en omgekeerd de tijd tussen twee opeenvolgende treinen drie kwartier. Dit leidde begin 2010 tot reacties van reizigers. Door de drie kwartier wachttijd nu te verschuiven tot ruimer na de avondspits hebben minder reizigers er last van.

NS en provincie bekeken het afgelopen jaar de mogelijkheid om een extra trein binnen deze drie kwartier te laten rijden. Dit blijkt niet mogelijk omdat er tussen Gouda en Alphen aan den Rijn enkel spoor ligt en er in de dienstregeling te weinig tijd is voor het keren en splitsen of combineren van treinstellen. Op dit moment worden aanpassingen aan het spoor gedaan voor de RijnGouwelijn. Als dit gereed is, wordt op dit traject een kwartiersdienst mogelijk.

Meer reizigers
In 2010 reisden 20% meer reizigers met de trein tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. Gedeputeerde Van Dijk: ‘De sterke groei van het aantal reizigers is een positief signaal dat het belang van deze verbinding onderstreept. Reden voor de reizigerstoename is de optelsom van uitbreiding van de frequentie van een uurdienst naar een halfuurdienst ’s avonds en op zondag, meer doorgaande treinen naar Leiden en andersom en de kortere reistijd voor doorgaande reizigers’.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.