Kerk en Zanen nachtmerrie?

Zonder daar ook maar één onderzoek aan te wagen, stelt wethouder Hoekstra dat één supermarkt voor de grote wijk Kerk en Zanen geen groot probleem vormt. Terwijl onder zijn verantwoordelijkheid buurtcentrum De Ridderhof straks over wel vijf supermarkten beschikt en dan wel eens de grootste concentratie supermarkten in ons land zou kunnen worden. Je zou dan denken, niet zo’n beetje dom, die wethouder! Helaas is de wethouder helemaal niet dom, maar vooronderstelt hij dat de inwoners van de wijk Kerk en Zanen dat wel zijn. En dat is, politiek gezien, ook wel de enige weg die hij gaan kan. Want hij is dan wel niet verantwoordelijk voor dat planologische geklooi in onze stad, het is wel zijn politieke verantwoordelijkheid. Dus valt hij terug op oude, en in deze tijd irrelevante, standpunten en besluiten.

Alphen aan den Rijn kent het probleem van de gedeelde stad aan weerszijden van de Oude Rijn. Een prachtige waterweg natuurlijk, maar een ramp voor de ontwikkeling van ons stadshart. Eind jaren zeventig besloot ons gemeentebestuur dat er ook aan de andere kant van de spoorbaan Woerden/Leiden gebouwd zou worden, in de polder Kerk en Zanen. Het begin van een hele reeks politieke en bestuurlijke blunders van een gemeentebestuur dat jarenlang megalomane ideeën met dorps denken combineerde. En zo ontstond een wijk die voor de oudere inwoners een nachtmerrie dreigt te worden:
1. Hoewel van meet af aan duidelijk was dat vrijwel alle verkeer van en naar het centrum via één spoorwegovergang geleid zou moeten worden, heeft de gemeente zelfs nooit na willen denken aan ondertunneling van dat traject. Anders hadden ze toch nooit toestemming gegeven aan de bouw van wat voorheen het L’Oréal kantoor was, of het voormalige RABO kantoor? Die staan nu een goede verkeersoplossing op die plek verschrikkelijk in de weg. Intussen wordt er alweer tien jaar lang gepraat over de Rijn/Gouwelijn die deze overgang straks ACHT keer per uur gaat afsluiten.
2. Besloten werd voor die wijk slechts een buurtcentrum (De Atlas) te bouwen, zodat de centrumwinkeliers niet nóg eens (De Herenhof werd net gebouwd) de concurrentie van een nieuw winkelcentrum hoefden te vrezen. En dat centrum dus rustig het oude dorpscentrum kon blijven dat het altijd was geweest. Kerk en Zaners moeten sindsdien voor elk bloesje naar ons centrum. En waar zijn die beschermde winkeliers gebleven?
3. Om de blunder nog groter te maken, werd besloten De Atlas niet midden in de wijk, maar vlak bij het stadcentrum te bouwen. Deels uit opportunisme (de eerste bewoners woonden daar), deels uit naïviteit (het balletje balletje spel rond de financiering van het Archeon en de uitbreiding van die wijk naar het zuiden, wilde niemand doorzien)
4. Aan de andere kant van het park werd een dienstencentrum gebouwd. Helaas was daar plaats genoeg voor scholen, maar bleef er weinig ruimte over voor andere wijkgerichte diensten. Voor het wijkcentrum, een kapper en een dierenartsenpraktijk was nog wel ruimte, maar het gezondheidscentrum moest, net als dat met de kerk (Lichtkring) ook het geval was, weer op een heel andere plek in die wijk worden gebouwd. Sindsdien moeten de bewoners voor alles in die wijk ergens anders heen.
5. Veel aandacht is gegeven aan de tunnel onder het ‘station’ door. Het werd als de ‘redding van Kerk en Zanen’ betiteld. Nou, voor het gros van die fietsers maakt het niet veel uit, via het spoor of door die tunnel, en met de auto heb je er gewoon niets aan. Een buitensporig dure oplossing voor wat echt een klein probleem was. Maar iedereen tuinde er weer in!
6. Een nieuwe blunder is nog net afgewend, het plan om tegen dat gezondheidscentrum aan een ‘ouderenwijk’ te bouwen, kilometers van de enige supermarkt vandaan!
7. Het ‘winkelcentrum’ aan de Baronie biedt ook geen soelaas, dat leidt alleen tot nóg grotere verkeerstromen over die al krappe overweg. Daarbij wordt ook dat geen echt winkelcentrum, maar een aantal winkels bij elkaar. Een gemiste kans voor de omliggende buurten, maar dat is een ander onderwerp.

Want natuurlijk, beste Tsjeard, is die ene supermarkt (Hoogvliet) wel degelijk een probleem! Over tien tot vijftien jaar is ook Kerk en Zanen ernstig vergrijsd, en is er nog altijd geen adequate bewinkeling in die wijk. In feite wordt die wijk een nachtmerrie voor haar oudere bewoners! Die weten immers dat ze een GROOT probleem hebben zo gauw ze hun mobiliteit verliezen. Ze kunnen ín de wijk nu al nauwelijks aan hun dagelijkse goederen komen, en ze kunnen de wijk ook niet uit, omdat die tunnel niet wordt gebouwd. Natuurlijk staat deze, nadat ik daar al jaren op gehamerd heb, wel in het collegeprogramma, maar waar haalt Alphen daarvoor het geld vandaan? Dat zou in feite alleen kunnen als het ‘bypass’ idee wordt verlaten, maar daar lijkt het niet op.

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen