Thorbeckeplein!

De vorige week, beste lezers, leidde mijn commentaar op de rommelige discussies rond ons aller Thorbeckeplein tijdens debatcafé Op het Dorp tot de kritiek dat ik slechts mijn eigen visie op het Lage Zijde plan serieus zou nemen. Wel, natuurlijk heb ik daar mijn visie op, politiek, sociaal, milieu getint, zoals iedere Alphenaar. Even natuurlijk heb ik ook een visie vanuit mijn lange praktische ervaring als retailer, zoals alle andere Alphense retailers. Maar met visie alleen kom je niet zover, omdat iedereen vanuit de eigen achtergrond een eigen visie ontwikkelt, en je dus nooit tot elkaar komt. Als iets duidelijk werd tijdens Op het Dorp, dan was het dat wel.
Nee, in die zin is mijn visie er één van vele, dat geef ik graag toe.

Het verschil is dat ik de ontwikkeling van winkelcentra tot mijn vakgebied heb gemaakt. Mijn visie is allang niet meer alleen uit mijn eigen voorkeuren of ervaring afkomstig, maar is opgebouwd vanuit de visie van velen die dit probleem al veel eerder en langer dan ik hebben bestudeerd. Uiteindelijk heb ik me die manier van denken en handelen eigen gemaakt om die vervolgens toe te passen op bestaande en nieuwe winkelcentra, met of zonder mijn studenten. Visie op zichzelf is onbelangrijk als je niet weet hoe je die visie kunt realiseren in een goed samenstel van winkelcentra binnen een bepaald verzorgingsgebied, zoals dat van Alphen aan den Rijn, bijvoorbeeld. De verschillende manieren waarop je dat kunt doen waren al uitgevogeld toen ik nog maar een jongen was, en al in 1980 tot één integrale aanpak gevormd door Shepherd en Thomas. Ik bedoel maar, we hebben er even over kunnen nadenken, en die theorieën kunnen toetsen aan de praktijk. Die opzet, niet MIJN opzet dus, is ook uitgewerkt in de tweede editie van ‘Marketing voor Retailers’ dat al de volgende week uitkomt. Het is gewoon de manier waarop je dit soort zaken regelt, niets meer, en niets minder!
Een distributie infrastructuur wordt opgezet vanuit drie gezichtspunten:
1. Het koopgedrag van consumenten, opgebouwd vanuit de door hen gevoelde behoefte, de persoonlijke en collectieve normen en waarden, de persoonlijke mogelijkheden om van het aanbod gebruik te maken en, natuurlijk, de mobiliteit (vervoer én parkeerruimte, o.a.). Het model van Huff is al oud, maar voor retailers nog steeds uiterst bruikbaar.
2. Vergelijking op basis van behoefte en aanbod tussen de verschillende winkelcentra binnen een verzorgingsgebied zoals dat in het door mij aangepaste wiskundige model van Lakshmanan en Hansen mogelijk is. Een ingewikkeld ogend model dat via een aantal simpele lijstjes, ook in het boek opgenomen, is toe te passen. Wat is voor welke aankoop nou het aantrekkelijkste winkelcentrum, c.q. wat de aantrekkelijkste winkel?
3. Het aloude model van de Centrale Plaatsen, dat door Cristaller werd geïntroduceerd, en sindsdien door alle planologen wordt gebruikt. Dit model baseert zich op de constatering dat consumenten meer moeite willen doen voor aankopen die zij zelf meer belangrijk vinden. Op deze theorie is de hele functionele indeling in Stadscentra, Wijkcentra, Buurtcentra en Buurtwinkels gebaseerd. De hierbij gebruikte termen Ranges en Thresholds zijn voor de discussie in Alphen uiterst actueel maar vormen het onderwerp van een volgende column.
De praktijk is dat de verdeling van winkelcentra op basis van Cristaller gebeurt, dat deze indeling wordt gecorrigeerd op basis van het (altijd veranderende) koopgedrag en dat nieuwe én bestaande winkelcentra relatief aantrekkelijker kunnen worden gemaakt door er bepaalde functies aan toe te voegen. Zoals een ‘trekker’ of parkeermogelijkheden. En natuurlijk moet het internet tegenwoordig in deze discussie worden meegenomen.

De conclusie moet zijn dat deze aanpak, die ik eerder gebruikte, niet MIJN aanpak is, maar de manier waarop alle (retail)planologen denken en werken. En die aanpak wijkt duidelijk af van de manier waarop nu over ons Stadshart, de Lage Zijde en dat Thorbeckeplein wordt gesproken.

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen