Bruisend Thorbeckeplein?

Vrijdag 4 maart besprak debatcafé Op het dorp de sores rond het Thorbeckeplein. Tot mijn verbazing bleek PvdA fractievoorzitter Opatja opeens een deskundige op het gebied van ruimtelijke ordening te zijn, mocht Ank de Groot de rol van onafhankelijke buurtbewoner spelen en kon ook kunstenaar Willem Hassoldt van ´De Kleurfabriek´aanschuiven. Die nogal verwarrende bezetting achter de tafel stond garant voor een even verwarrende discussie waar ik, als retailplanoloog, met nogal kromme tenen naar luisterde.
Helaas moest de ´machtigste Alphenaar´, VOA voorzitter John Vermeer, bij deze gelegenheid ook de ´Meest Onbeschofte Alphenaar´ uithangen in zijn persoonlijke aanval op Ank de Groot. Natuurlijk snapt Ank niets van retailplanologie, maar dat doet John ook niet, dus met zijn ongefundeerde uitval kleineerde hij niet alleen A-1 raadslid Ank, maar ook zichzelf. Dat hij het meende, bleek wel uit het feit dat hij het op Twitter nog even dunnetjes over deed.
Beste John, leer nou eens, als je een wél ter zake kundig bestuurslid bij je hebt (supermarktondernemer Edwin ten Brink), je mond te houden over zaken waar je écht geen verstand van hebt. Want als je oppert dat er aan ons nieuwe Thorbeckeplein wel een Apple-store kan komen (staat verder nog alleen in Amsterdam) dan heb je er natuurlijk niet veel van begrepen. Aan de andere kant oogt het plan van Alphen-1 om dat plein met uitsluitend kleine winkeltjes te omzomen ook buitengewoon naïef en onzakelijk. Maar ja, datzelfde geldt voor de plannen van de PvdA voor een ‘cultuurhuis’ als trekker en verder veel horeca rond dat plein. Dat laatste is vanuit de achtergrond van Opatja wel te verklaren, maar om de vergelijking te maken met de US slaat echt nergens op. Het beeld van allemaal ontbijtende zakenmensen, lunchende huisvrouwen en dinerende vriendenparen staat in een land, waar we als gezin ontbijten, de vriendinnen op de koffie nodigen en onze vrienden thuis ontvangen zo ver van de realiteit als het maar kan. De plannen van de kunstenaars om van het Thorbeckeplein één grote waterplas te maken met allerlei kunstenaarsateliers daaromheen houden zo weinig rekening met de economische wetmatigheden dat het pijnlijk aandoet.
Toen ook nog het idee werd geopperd om de ‘triangel’ maar te gebruiken voor een Factory Outlet Centre, besloot ik verder mijn mond maar te houden en over dit onderwerp maar een column te schrijven. Eerlijk, wie komt op zo’n dwaas idee, dat overigens door wethouder Lyczak gelijk de hoek in werd geschopt. Want de exploitanten van dergelijke winkelcentra voor verouderde (mode)collecties zijn gewend er parkeerplaatsen gratis bij te krijgen, niet om in Alphen € 45.000 per parkeerplaats te betalen! Daarbij is de ruimte in ieder geval te klein, kan de infrastructuur het niet aan, en is openstelling op zondag (en dus van de hele stad) een uitgangspunt. Hoe dit soort gekke verhalen aanleiding kunnen worden voor een serieus ogend debat, daarvoor moet je wel weinig van dit soort zaken afweten, lijkt me.

Hoe het dan wel moet?
Ach, dat is op zichzelf niet zo moeilijk, en het staat dan ook uitgebreid in mijn boek ‘Marketing voor Retailers’, waarvan de tweede editie nog deze maand uitkomt. Daarbij publiceer ik regelmatig over dat onderwerp, ook in relatie tot Alphen aan den Rijn. Kort en bondig komt het erop neer dat we eerst bepalen wat de functie van ons stadshart nu eigenlijk moet zijn, en voor wie. Voor de centrumbewoners, voor de Alphenaren, voor de hele (fusie-)gemeente of, zoals de VOA wil, voor de regio?
Vervolgens leggen we vast wat, binnen dat gekozen concept, de functies van de verschillende onderdelen zijn binnen dat stadshart. Daarmee kom je ook aan de functionele invulling van het Thorbeckeplein.
Als je dat allemaal hebt, kunnen we ons zorgen gaan maken over de daadwerkelijke invulling van dat Thorbeckeplein door grotere en kleinere winkelformules. Nu toch de bedoeling is om daar een ondergrondse parkeergarage aan te leggen, is het juist GEEN goed idee om daar een grote ‘trekker’ te hebben, want dan lopen alle klanten van die winkel, analoog aan wat er nu met MediaMarkt aan de Hoge Zijde gebeurt, rechtstreeks van hun auto naar de winkel en terug. Nee, we hebben daar een leuke mix nodig van grotere een kleinere winkels, van horeca en cultuur, dat de bezoeker van ons stadshart een leuk begin of einde van een aantrekkelijke winkeldag in het Alphense Stadshart garandeert. Natuurlijk niet alleen kleine winkeltjes, dat is leuke nostalgie, maar levert, door hoge huurprijzen in ons centrum, ondernemers én klanten, in de praktijk geen stuiver op. Wel is het mogelijk om grote winkeleenheden te ‘doorspekken’ met kleine tot heel kleine winkeleenheden. Dat levert het publiek een wisselend beeld op tussen de ‘ketens’, met een ruimtebeslag dat zo klein is dat de hoge vierkante meterprijs weinig effect heeft. Datgene wat ik onder de term ‘micro-stores’ al diverse malen, ook in ‘Marketing voor Retailers’, heb beschreven. Een mix overigens die bijvoorbeeld in Lisse, een heel kwartier autorijden van Alphen, deels al bestaat. Maar helaas bleek dat niemand van de aanwezigen in ‘Op het dorp’ daar ooit was geweest. John Vermeer zeker niet, anders was hij er toch niet zo zeker van geweest dat het Alphense Stadshart gaat uitgroeien tot de metropool van de regio. Maar over die regiofunctie een andere keer.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen