Twee diefstallen na babbeltruc

Op woensdag 2 maart zijn twee vrouwen uit Alphen aan den Rijn slachtoffer geworden van diefstal na een babbeltruc.
Een 77-jarige vrouw aan de Jan Nieuwenhuijzenstraat zag tussen 14.30 en 15.00 uur vanuit haar woonkamer dat twee vrouwen voor het raam stonden te zwaaien. In de veronderstelling dat deze familie waren van de overburen heeft zij de deur geopend en de vrouwen binnen gelaten. Zij zijn vervolgens via de woonkamer naar de keuken gelopen waarna één van hen de tuin is ingelopen. Nadat de vrouw uit de tuin kwam, hebben beide vrouwen via de woonkamer de woning verlaten. Later ontdekte het slachtoffer dat uit een keukenkast geld en een bankpas waren gestolen.
Een getuige vertelde aan de politie dat hij die middag in de Jan Nieuwenhuijzenstraat twee vrouwen met een oude fiets aan de hand in de richting van de Prins Bernhardlaan zag lopen.
Signalement
Het signalement van de vrouwen:
Vrouw 1: blanke huidskleur, slank postuur, smal gezicht, ongeveer 1.65-1.70 meter lang, donkere jas, leeftijd tussen de 18 en 23 jaar
Vrouw 2: getinte huidskleur, mollig postuur, ongeveer 1.60-1.65 meter lang, lange donkere jas, leeftijd tussen 20 en 23 jaar.

Diezelfde middag, tussen 15.00 en 15.30 uur,  liepen twee vrouwen via de achterdeur een woning aan de Hortensiastraat binnen. Zij vertelden de 89-jarige bewoonster dat zij nieuwe buren waren en even in de woning wilden kijken om ideeën voor de inrichting van hun woning op te doen. Eén van de vrouwen hield de vrouw aan de praat. Nadat het slachtoffer had aangegeven dat zij niet gediend was van het bezoek van beide vrouwen hebben deze via de achterzijde de woning verlaten. Later ontdekte het slachtoffer dat er geld uit haar portemonnee was gestolen.
Signalement
Het signalement van de vrouwen:
Vrouw 1: getinte huidskleur, gezet postuur, leeftijd ongeveer 40 jaar, zwart haar, zwart haar, donkerkleurige rok.
Vrouw 2: getinte huidskleur, tenger postuur, leeftijd 16-17 jaar, zwart jasje, roze truitje, sjaal met oranje accenten, zwarte schoenen.

Babbeltrucs, wat kunt u er tegen doen?
Het zijn vooral ouderen die het slachtoffer worden van babbeltrucs. Het gebeurt regelmatig dat dieven met een smoesje aanbellen en zo een woning weten binnen te komen.
Hoe gaan oplichters te werk?
Oplichters die zich voorstellen als thuiszorgmedewerkers, nieuwe buren of een medewerker van een energiebedrijf. Het lijkt allemaal echt en niet iedereen is verdacht, maar toch is het belangrijk goed op te passen. Vooral oudere mensen worden slachtoffers van babbeltrucs. Eenmaal in de woning leidt een van de daders het slachtoffer af, terwijl een mededader de woning ongezien binnen gaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt geld of goederen. Soms weten de daders de pinpas te vinden, regelmatig wordt in de nabijheid van de pinpas de pincode bewaard. Met de pinpas en de pincode pinnen de daders vervolgens een geldbedrag.
Veel gebruikte methodes om binnen te komen:
• Ik kom naast u wonen. Ik wil graag de indeling van de woning bekijken.
• Zou ik een glaasje water mogen?
• Ik ben van de thuiszorg en kom u bezoeken. Mag ik even binnen komen?
Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt?
• Laat nooit onbekenden binnen! Doe niet zomaar open voor onbekende personen maar kijk goed wie er voor de deur staat.
• Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam. Wanneer u toch de deur open wilt doen, hou dan de ketting of de kierstandhouder erop. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen.
• Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en identiteitsbewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventeel op. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt.
• Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld).

Lees meer over babbeltrucs.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.