Gemeenteloket in elke wijk?

Wethouder Du Chatinier kwam met de leuke gedachte, ongetwijfeld van ex-wethouder Schings geërfd, om in elke week gemeentelijke loketten in te richten zodat alle Alphenaren niet langer voor van alles en nog wat naar onze stadskas hoeven te reizen.
Een leuke, maar nogal onpraktische gedachte voor een gemeente die wel praat over ‘wijkgericht werken’, maar daar vervolgens niets aan doet. Die wil korten op WMO uitkeringen én ambtenaren, en hiermee alleen maar nieuwe kosten schept.
Erger nog, en in eerdere columns ( “Sluit de bibliotheek”, Bibliotheek: misleiding en kiezersbedrog” en “Bibliotheek Ridderveld dicht”) heb ik dat al naar voren gebracht, op dit moment heeft de gemeente de kans om de hele bibliotheekorganisatie te decentraliseren naar de wijken, en doet dat niet! Integendeel, in plaats van die kans te grijpen en de Alphenaren altijd dicht bij hun bibliotheek te brengen, sluit het college, met de steun van onze lamgeslagen gemeenteraad, het filiaal Ridderveld, zodat elke Alphenaar voortaan naar hun prestigieuze ‘Cultuurhuis’ aan het Thorbeckeplein moet gaan. Natuurlijk is al besloten dat filiaal te sluiten zelfs voordat duidelijk is wanneer dat cultuurhuis er staat, maar ja, de Oudhoornse weg is ook al jaren dicht vanwege het ‘sluipverkeer vanaf de Maximabrug’ terwijl ook die brug er nog in geen jaren ligt. Logica en coördinatie lijken in dit soort beslissingen altijd het onderspit te delven tegenover politieke driften.
En dan nu weer de decentralisatie van gemeentelijke diensten. Niet bepaald de manier om ons veel te dure gemeentehuis rendabeler te maken lijkt me. Dat er zo’n loket is in onze kleine kernen Aarlanderveen en Zwammerdam, en dat er één komt in Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk, lijkt me wel logisch, maar in elke Alphense wijk? Onzin. Die paar keer dat je bij dat loket MOET zijn wegen natuurlijk niet op tegen de meerkosten daarvan. Terwijl, als diezelfde Alphenaar een brood moet kopen, of naar de huisarts moet gaan, dezelfde gemeente toestaat dat dit velen onnodig tijd en moeite kost omdat die dingen helemaal niet wijkgericht aanwezig zijn. En dat betekent dat die Alphenaar nog tot in lengte van jaren voor alles ergens anders heen moet fietsen, of, slecht voor het milieu, moet rijden met de scooter of de auto.

Het probleem is dat Ruimtelijke Ordening (of Planologie) zo’n ondergeschikte rol speelt in onze gemeente. De “producten” van deze afdeling, bestemmingsplannen, baseren zich eerder op wat er op dit moment aanwezig is, dan op wat er aanwezig had moeten zijn. Zo blijven eenmaal gemaakte fouten doorwerken in nieuwe plannen, zodat van werkelijke vernieuwing niet eens sprake kan zijn.

Bekijk, als voorbeeld, eens de wijk Kerk en Zanen. Die wijk wordt niet alleen slechts door een tweebaans weg en een slurfje onder de spoorlijn met de rest van de stad verbonden, maar men plant rustig een Rijn-Gouwelijn die de enige autoverbinding ACHT keer per uur gaat afsluiten. Om de centrumwinkeliers te laten profiteren van die twintigduizend nieuwe Alphenaren, is met opzet een veel te klein winkelcentrum gepland (Atlas), helemaal aan de rand van die wijk. En wat doen we, om dat wijkgevoel te stimuleren? We plannen wel scholen in het centrum van die wijk (even op weg naar school boodschappen doen is er niet bij), met een wijkcentrum, een kapper en een dierenarts. Vervolgens bouwt men het wijkverzorgende gezondheidscentrum aan de andere rand van die wijk, met nog een school en een kerk. Kortom, voor alles moet je ergens anders heen en je kunt in die hele wijk nog geen ondergoed kopen. Aldi wil vast graag bij dat gezondheidscentrum een aanvullend buurtcentrum bouwen, zodat je weer op ‘rollator/kinderwagen afstand’ brood kunt kopen, maar dan blijkt het bestemmingsplan weer vooral de bestaande winkels te ‘beschermen’ zodat de hele wijk uit ellende maar ergens anders boodschappen gaat doen.

En wat dacht U van de nieuw te bouwen Thorbeckelaan naar de Lage Zijde. Alphen moet een echte ‘poort’ krijgen naar haar nieuwe centrum. Een boulevard recht de stad in naar de parkeergarage, die er wellicht toch gaat komen onder het Thorbeckeplein. En wat doen we? De gemeente wil midden in die brede boulevard een rotonde (ze leren het ook nooit) bouwen omdat de dorpsbewoners ook altijd rechtstreeks via de Thorbeckestraat konden gaan winkelen. Wat een dorpse gedachte in een stads Alphen! Alsof die mensen niet, net als al die andere Alphenaren, gewoon via de Oranje Nassausingel deze ‘Alphense Poort’ in kunnen rijden. Want niemand heeft die inwoners natuurlijk verteld dat hun wijken op deze manier ook gemakkelijk bereikbaar blijven voor Alphenaren die daar hun auto willen parkeren! Daar zijn ze zonder directe verbinding tenminste vanaf!

Nee, de gemeente moet eens beginnen de hele stad, én het gebied daaromheen, opnieuw in te delen. Nieuwe centra ontwerpen, waar iedere inwoner vindt wat hij of zij nodig heeft. Wijken bouwen om wijkgericht, maar dan écht wijkgericht, te werken. Natuurlijk niet met het idee dat dit morgen gerealiseerd kan worden, maar wel met de zekerheid dat in ieder geval onze kleinkinderen een stad hebben die voldoet en blijft voldoen aan moderne planologische denkbeelden. Een stad die ook geschikt is voor iPads en elektrische auto’s, hoe die er over dertig jaar ook uit zullen zien. Een stad waarin bewoners kunnen leven en werken, en waarin zakenlui geld kunnen verdienen. Misschien wel zeven dagen per week!

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen