Zondagsrust

Als er één ding duidelijk is dan is dat er voorlopig geen uitbreiding komt van het aantal koopzondagen. Desalniettemin wordt er, ook in het Alphense, naar hartenlust getwitterd tussen voor- en tegenstanders.
Want met name nu het gaat spannen bij veel winkeliers, en de dreiging van allerlei bouwhinder aan de Lage Zijde werkelijkheid wordt, grijpt men snel naar de vermeende extra opbrengsten op zondag.
Helaas werkt het niet zo.
Nu mag van mij de aloude zondagsrust blijven, maar de praktijk is dat de meerderheid van onze inwoners dat niet met me eens zijn. Maar die meerderheid zie ik dan ook niet in de kerk. Als er geen mensen waren die om andere, arbeidsrechtelijke redenen, tegen die koopzondagen waren, was de zondagsrust allang om zeep gebracht. Maar dat gaat naar mijn inschatting binnen tien jaar toch wel gebeuren en daarom is het zaak ons daarop voor te bereiden. Tegenstanders én voorstanders. Een emotioneel onderwerp!
Gewoon de winkels open zoals op zaterdag is natuurlijk flauwekul. Daarmee erger je alleen iedereen die op zondagochtend nog wel naar de kerk gaat. En, hoewel een minderheid, zijn dat er nog wel miljoenen en die kun je niet zomaar even vergeten. Daarbij is de zondag voor velen tot nationale uitslaapdag verheven, dus voor twaalf uur zie je sowieso geen klant. Dan heeft het weinig zin de deuren te openen, duur personeel in te huren en je energierekening te spekken.
Daarnaast zullen maar weinigen behoefte hebben op zondag precies hetzelfde te doen als op zaterdag. Als mensen gaan winkelen, dan zullen ze dat zeker niet twee keer in hetzelfde centrum doen. En ze zullen ook niet op beide dagen de weekendboodschappen gaan halen. Je moet het tenslotte ook allemaal nog eens opeten. En zelfs nadat het Thorbeckeplein weer is volgebouwd en nadat de Aarhof een moderner jasje heeft gekregen, dan nog is ons Alphense Stadshart gewoon te klein om daar al winkelend elke week twee dagen zoek te brengen.  En de winkels in de wijk- en buurtcentra doen er helemaal goed aan om onder ogen te zien dat ze in feite gewoon de omzet van de zaterdag met de zondag gaan delen. Dus tenzij je op zaterdag omkomt van de klanten, blijf je buiten het centrum gewoon dicht, op zondag!
Maar in het stadshart zullen we onder ogen moeten zien dat we, ieder vanuit het eigen gezichtspunt, die zondag opnieuw moeten ‘uitvinden’. Hoe kunnen we die dag nou zo doorbrengen dat deze een apart aspect wordt van ons leven. Hoe kunnen we die zondag zo beleven dat die dag een bijzondere plaats gaat innemen, of je nu kerkelijk bent, of niet.

Nou, en dan komen we al snel op een zondag waarop je als bezoeker elke week weer wordt verrast. Door de winkeliers, naar ik hoop, maar vooral ook omdat allerlei organisaties, profit en non-profit, zichzelf presenteren op een manier die het stadshart op die dag een heel eigen dynamiek geeft. Een zondag waarop niet alleen de Alphenaren, maar ook de overige inwoners van onze dan grotere gemeente, ’s middags kunnen deelnemen aan workshops, kijken naar demonstraties door verenigingen, genieten van een concert, een film of een theatervoorstelling, naar een kunstmarkt kan gaan, deelnemen aan een excursie of gewoon gezellig met elkaar een kop koffie of een biertje te drinken. Een wekelijks terugkerend ‘event’ waar de hele familie zich steeds op verheugt. Een heel ander sfeertje dan op zaterdag, waar toch het kopen centraal staat, zowel het ‘boodschappen doen’ als het recreatieve winkelen. Maar op zondag staat juist dat recreatieve winkelen centraal, tussen alle andere activiteiten door. En omdat juist die zondag ook een prima gelegenheid is om je als merk te profileren, zullen de meeste bezoekers op een frisse manier tegen het aanbod van onze winkeliers aankijken.
Natuurlijk is het belangrijk dat we meer horecagelegenheden krijgen, maar met een nieuw etablissement in het ‘Nutsgebouw’ én het ‘Cultureel Café’  in de nieuwe ‘cultuurwinkel’ aan het Thorbeckeplein komt dat wel in orde. Want als die horecaondernemers afhankelijk blijven van de triestigheid die onze huidige koopzondagen uitstralen, zijn ook zij niet gebaat bij uitbreiding daarvan.

Tenslotte, de kerkgangers, waaronder uw columnist. Hoewel de kerkgang op ochtend door dit idee helemaal niet wordt beïnvloed, en de kerkdiensten in de middag al een notoir lage opkomst kennen, zal er uit deze kring meer weerstand dan creativiteit voortkomen, vrees ik. Toch zou het vooruitzicht na de dienst nog een tijd met familie en kennissen in een gezellig stadscentrum door te kunnen brengen, die kerkdienst nog wel populairder kunnen maken. En een orgelconcert of kooruitvoering zou ’s middags mensen naar de kerk kunnen lokken die anders nooit naar binnen komen. ‘De Kerk’ zou zichzelf zelfs naast al die andere organisaties kunnen promoten en daarmee centrumbezoekers, die daarvoor open staan, letterlijk een luisterend oor bieden.
Tja, en dan die werknemers die ook op zondag moeten werken. Nou, zo erg is dat ook weer niet, in veel beroepen weten ze niet anders. Die winkel is nu ook al heel wat uren langer open dan de werknemers werken. En de ‘kleine winkelier’ is er, in de vorm zoals velen dat nu zien, over tien jaar toch niet meer.
Maar het lijkt me dat er nu door de één veel te gemakkelijk over de ‘koopzondag’ wordt gepraat, terwijl de ander de ontwikkeling van ons stadshart tegenwerkt op basis van door de praktijk achterhaalde ideeën over ‘zondagsrust’.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen