Zondagsrust

Als er één ding duidelijk is dan is dat er voorlopig geen uitbreiding komt van het aantal koopzondagen. Desalniettemin wordt er, ook in het Alphense, naar hartenlust getwitterd tussen voor- en tegenstanders.
Want met name nu het gaat spannen bij veel winkeliers, en de dreiging van allerlei bouwhinder aan de Lage Zijde werkelijkheid wordt, grijpt men snel naar de vermeende extra opbrengsten op zondag.
Helaas werkt het niet zo.
Nu mag van mij de aloude zondagsrust blijven, maar de praktijk is dat de meerderheid van onze inwoners dat niet met me eens zijn. Maar die meerderheid zie ik dan ook niet in de kerk. Als er geen mensen waren die om andere, arbeidsrechtelijke redenen, tegen die koopzondagen waren, was de zondagsrust allang om zeep gebracht. Maar dat gaat naar mijn inschatting binnen tien jaar toch wel gebeuren en daarom is het zaak ons daarop voor te bereiden. Tegenstanders én voorstanders. Een emotioneel onderwerp!
Gewoon de winkels open zoals op zaterdag is natuurlijk flauwekul. Daarmee erger je alleen iedereen die op zondagochtend nog wel naar de kerk gaat. En, hoewel een minderheid, zijn dat er nog wel miljoenen en die kun je niet zomaar even vergeten. Daarbij is de zondag voor velen tot nationale uitslaapdag verheven, dus voor twaalf uur zie je sowieso geen klant. Dan heeft het weinig zin de deuren te openen, duur personeel in te huren en je energierekening te spekken.
Daarnaast zullen maar weinigen behoefte hebben op zondag precies hetzelfde te doen als op zaterdag. Als mensen gaan winkelen, dan zullen ze dat zeker niet twee keer in hetzelfde centrum doen. En ze zullen ook niet op beide dagen de weekendboodschappen gaan halen. Je moet het tenslotte ook allemaal nog eens opeten. En zelfs nadat het Thorbeckeplein weer is volgebouwd en nadat de Aarhof een moderner jasje heeft gekregen, dan nog is ons Alphense Stadshart gewoon te klein om daar al winkelend elke week twee dagen zoek te brengen.  En de winkels in de wijk- en buurtcentra doen er helemaal goed aan om onder ogen te zien dat ze in feite gewoon de omzet van de zaterdag met de zondag gaan delen. Dus tenzij je op zaterdag omkomt van de klanten, blijf je buiten het centrum gewoon dicht, op zondag!
Maar in het stadshart zullen we onder ogen moeten zien dat we, ieder vanuit het eigen gezichtspunt, die zondag opnieuw moeten ‘uitvinden’. Hoe kunnen we die dag nou zo doorbrengen dat deze een apart aspect wordt van ons leven. Hoe kunnen we die zondag zo beleven dat die dag een bijzondere plaats gaat innemen, of je nu kerkelijk bent, of niet.

Nou, en dan komen we al snel op een zondag waarop je als bezoeker elke week weer wordt verrast. Door de winkeliers, naar ik hoop, maar vooral ook omdat allerlei organisaties, profit en non-profit, zichzelf presenteren op een manier die het stadshart op die dag een heel eigen dynamiek geeft. Een zondag waarop niet alleen de Alphenaren, maar ook de overige inwoners van onze dan grotere gemeente, ’s middags kunnen deelnemen aan workshops, kijken naar demonstraties door verenigingen, genieten van een concert, een film of een theatervoorstelling, naar een kunstmarkt kan gaan, deelnemen aan een excursie of gewoon gezellig met elkaar een kop koffie of een biertje te drinken. Een wekelijks terugkerend ‘event’ waar de hele familie zich steeds op verheugt. Een heel ander sfeertje dan op zaterdag, waar toch het kopen centraal staat, zowel het ‘boodschappen doen’ als het recreatieve winkelen. Maar op zondag staat juist dat recreatieve winkelen centraal, tussen alle andere activiteiten door. En omdat juist die zondag ook een prima gelegenheid is om je als merk te profileren, zullen de meeste bezoekers op een frisse manier tegen het aanbod van onze winkeliers aankijken.
Natuurlijk is het belangrijk dat we meer horecagelegenheden krijgen, maar met een nieuw etablissement in het ‘Nutsgebouw’ én het ‘Cultureel Café’  in de nieuwe ‘cultuurwinkel’ aan het Thorbeckeplein komt dat wel in orde. Want als die horecaondernemers afhankelijk blijven van de triestigheid die onze huidige koopzondagen uitstralen, zijn ook zij niet gebaat bij uitbreiding daarvan.

Tenslotte, de kerkgangers, waaronder uw columnist. Hoewel de kerkgang op ochtend door dit idee helemaal niet wordt beïnvloed, en de kerkdiensten in de middag al een notoir lage opkomst kennen, zal er uit deze kring meer weerstand dan creativiteit voortkomen, vrees ik. Toch zou het vooruitzicht na de dienst nog een tijd met familie en kennissen in een gezellig stadscentrum door te kunnen brengen, die kerkdienst nog wel populairder kunnen maken. En een orgelconcert of kooruitvoering zou ’s middags mensen naar de kerk kunnen lokken die anders nooit naar binnen komen. ‘De Kerk’ zou zichzelf zelfs naast al die andere organisaties kunnen promoten en daarmee centrumbezoekers, die daarvoor open staan, letterlijk een luisterend oor bieden.
Tja, en dan die werknemers die ook op zondag moeten werken. Nou, zo erg is dat ook weer niet, in veel beroepen weten ze niet anders. Die winkel is nu ook al heel wat uren langer open dan de werknemers werken. En de ‘kleine winkelier’ is er, in de vorm zoals velen dat nu zien, over tien jaar toch niet meer.
Maar het lijkt me dat er nu door de één veel te gemakkelijk over de ‘koopzondag’ wordt gepraat, terwijl de ander de ontwikkeling van ons stadshart tegenwerkt op basis van door de praktijk achterhaalde ideeën over ‘zondagsrust’.

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen