Zondagsrust

Als er één ding duidelijk is dan is dat er voorlopig geen uitbreiding komt van het aantal koopzondagen. Desalniettemin wordt er, ook in het Alphense, naar hartenlust getwitterd tussen voor- en tegenstanders.
Want met name nu het gaat spannen bij veel winkeliers, en de dreiging van allerlei bouwhinder aan de Lage Zijde werkelijkheid wordt, grijpt men snel naar de vermeende extra opbrengsten op zondag.
Helaas werkt het niet zo.
Nu mag van mij de aloude zondagsrust blijven, maar de praktijk is dat de meerderheid van onze inwoners dat niet met me eens zijn. Maar die meerderheid zie ik dan ook niet in de kerk. Als er geen mensen waren die om andere, arbeidsrechtelijke redenen, tegen die koopzondagen waren, was de zondagsrust allang om zeep gebracht. Maar dat gaat naar mijn inschatting binnen tien jaar toch wel gebeuren en daarom is het zaak ons daarop voor te bereiden. Tegenstanders én voorstanders. Een emotioneel onderwerp!
Gewoon de winkels open zoals op zaterdag is natuurlijk flauwekul. Daarmee erger je alleen iedereen die op zondagochtend nog wel naar de kerk gaat. En, hoewel een minderheid, zijn dat er nog wel miljoenen en die kun je niet zomaar even vergeten. Daarbij is de zondag voor velen tot nationale uitslaapdag verheven, dus voor twaalf uur zie je sowieso geen klant. Dan heeft het weinig zin de deuren te openen, duur personeel in te huren en je energierekening te spekken.
Daarnaast zullen maar weinigen behoefte hebben op zondag precies hetzelfde te doen als op zaterdag. Als mensen gaan winkelen, dan zullen ze dat zeker niet twee keer in hetzelfde centrum doen. En ze zullen ook niet op beide dagen de weekendboodschappen gaan halen. Je moet het tenslotte ook allemaal nog eens opeten. En zelfs nadat het Thorbeckeplein weer is volgebouwd en nadat de Aarhof een moderner jasje heeft gekregen, dan nog is ons Alphense Stadshart gewoon te klein om daar al winkelend elke week twee dagen zoek te brengen.  En de winkels in de wijk- en buurtcentra doen er helemaal goed aan om onder ogen te zien dat ze in feite gewoon de omzet van de zaterdag met de zondag gaan delen. Dus tenzij je op zaterdag omkomt van de klanten, blijf je buiten het centrum gewoon dicht, op zondag!
Maar in het stadshart zullen we onder ogen moeten zien dat we, ieder vanuit het eigen gezichtspunt, die zondag opnieuw moeten ‘uitvinden’. Hoe kunnen we die dag nou zo doorbrengen dat deze een apart aspect wordt van ons leven. Hoe kunnen we die zondag zo beleven dat die dag een bijzondere plaats gaat innemen, of je nu kerkelijk bent, of niet.

Nou, en dan komen we al snel op een zondag waarop je als bezoeker elke week weer wordt verrast. Door de winkeliers, naar ik hoop, maar vooral ook omdat allerlei organisaties, profit en non-profit, zichzelf presenteren op een manier die het stadshart op die dag een heel eigen dynamiek geeft. Een zondag waarop niet alleen de Alphenaren, maar ook de overige inwoners van onze dan grotere gemeente, ’s middags kunnen deelnemen aan workshops, kijken naar demonstraties door verenigingen, genieten van een concert, een film of een theatervoorstelling, naar een kunstmarkt kan gaan, deelnemen aan een excursie of gewoon gezellig met elkaar een kop koffie of een biertje te drinken. Een wekelijks terugkerend ‘event’ waar de hele familie zich steeds op verheugt. Een heel ander sfeertje dan op zaterdag, waar toch het kopen centraal staat, zowel het ‘boodschappen doen’ als het recreatieve winkelen. Maar op zondag staat juist dat recreatieve winkelen centraal, tussen alle andere activiteiten door. En omdat juist die zondag ook een prima gelegenheid is om je als merk te profileren, zullen de meeste bezoekers op een frisse manier tegen het aanbod van onze winkeliers aankijken.
Natuurlijk is het belangrijk dat we meer horecagelegenheden krijgen, maar met een nieuw etablissement in het ‘Nutsgebouw’ én het ‘Cultureel Café’  in de nieuwe ‘cultuurwinkel’ aan het Thorbeckeplein komt dat wel in orde. Want als die horecaondernemers afhankelijk blijven van de triestigheid die onze huidige koopzondagen uitstralen, zijn ook zij niet gebaat bij uitbreiding daarvan.

Tenslotte, de kerkgangers, waaronder uw columnist. Hoewel de kerkgang op ochtend door dit idee helemaal niet wordt beïnvloed, en de kerkdiensten in de middag al een notoir lage opkomst kennen, zal er uit deze kring meer weerstand dan creativiteit voortkomen, vrees ik. Toch zou het vooruitzicht na de dienst nog een tijd met familie en kennissen in een gezellig stadscentrum door te kunnen brengen, die kerkdienst nog wel populairder kunnen maken. En een orgelconcert of kooruitvoering zou ’s middags mensen naar de kerk kunnen lokken die anders nooit naar binnen komen. ‘De Kerk’ zou zichzelf zelfs naast al die andere organisaties kunnen promoten en daarmee centrumbezoekers, die daarvoor open staan, letterlijk een luisterend oor bieden.
Tja, en dan die werknemers die ook op zondag moeten werken. Nou, zo erg is dat ook weer niet, in veel beroepen weten ze niet anders. Die winkel is nu ook al heel wat uren langer open dan de werknemers werken. En de ‘kleine winkelier’ is er, in de vorm zoals velen dat nu zien, over tien jaar toch niet meer.
Maar het lijkt me dat er nu door de één veel te gemakkelijk over de ‘koopzondag’ wordt gepraat, terwijl de ander de ontwikkeling van ons stadshart tegenwerkt op basis van door de praktijk achterhaalde ideeën over ‘zondagsrust’.

Geef een reactie

Recent nieuws

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

Maandag 22 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 15.10.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Verlaten plaats ongeval 15.10.2018 11:06 Politie Alphen aan den Rijn

Kerkelijk bureau gesloten 15.10.2018 02:06 Adventskerk | Nieuws

Zondag 21 oktober 2018: Koffiedrinken na de dienst 14.10.2018 10:06 Sionskerk Alphen

Alphens kerstkoor 2018 gaat beginnen 12.10.2018 19:26 Adventskerk | Nieuws

Black Gospelconcert met Pearl Jozefzoon en Sharon Kips 12.10.2018 11:56 Adventskerk | Nieuws

Wethouder Han de Jager sprak voor Raad voor Volksgezondheid en Samenleving 12.10.2018 10:59 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen
 1. Freaky Nights

  oktober 19 - oktober 20
 2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 3. Halloween optocht

  oktober 26
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17