Sluit de Bibliotheek!

Het lijkt erop dat het instituut bibliotheek haar langste tijd heeft gehad. Nu overal in het land gemeenten de subsidie aan regionale bibliotheekstichtingen terugschroeven, wordt het tijd eens na te denken over alternatieven. Dat geldt zeker voor de bibliotheek in Alphen aan den Rijn, waar een recent ‘reddingsplan’ de ondergang van het filiaal Ridderveld betekende, terwijl de gemeente door een voorgestelde korting van drie ton in feite het hele instituut alsnog onderuit haalt. Hoe zich dat kan rijmen met de voorgenomen bouw van het Cultuurhuis aan het Thorbeckeplein waarvan juist die bibliotheek met de muziekschool de kern zou moeten vormen, mag U raden. De gemeente kan nu wel tientallen NUON miljoenen in dat cultuurhuis stoppen, wat heeft dat voor zin als blijkt dat de muziekschool niet eens de verhuizing kan betalen, en de bibliotheek nu al op zwart zaad zit.
Kortom, de bibliotheek zoals we deze nu kennen, is een ouderwets instituut zonder toekomstmogelijkheden.
De bibliotheek kan sluiten!
Laat ik het fenomeen bibliotheek eens niet als instituut, maar als één mogelijkheid om kennis te nemen van informatie, literatuur, muziek, film en ontspanningslectuur neerzetten. We zien dan dat we dat allemaal kunnen gebruiken door boeken, tijdschriften, Cd’s en Dvd’s te lenen bij de bibliotheek. Maar we kunnen ze ook kopen, bij een boekhandel of bij de Free Record Shop. We kunnen ze tweedehands kopen op de markt en natuurlijk kunnen we alles bestellen én downloaden bij diverse webshops. Nu ‘tablet pc’s (iPad) steeds populairder worden, lijkt het lezen van boeken, tijdschriften en kranten op zo’n apparaat snel populair te worden. Tenslotte kun je daar al Cd’s en Dvd’s op afdraaien, surfen op het internet en sociale netwerken bedienen als Facebook en Twitter. Volgend jaar kun je TV uitzendingen bekijken en skypen. Daarmee is de wereld echt een dorp geworden. Wie dat niet inziet, moet wel de ziel van een struisvogel bezitten. Intussen zijn de grote boekhandels als Selexyz er ook al achter dat de tijd van simpelweg boeken in kasten zetten voorbij is. Daar is het mogelijk, net zoals dat in de VS bij Barnes en Nobles het geval is, de boeken en tijdschriften onder het genot van een kop koffie eens te bekijken en het bezoek aan die winkel zelfs met een lichte lunch uit te breiden.

Kijk, en dan dient zich ook voor Alphen een heel ander perspectief aan. Als we de bibliotheek als instituut opheffen, en boekhandel Haasbeek verkast naar een groot nieuw pand aan het Thorbeckeplein, kan die winkel natuurlijk boeken en tijdschriften blijven verkopen, daarnaast tweedehands boeken aanbieden en boeken, net als in de bibliotheek, per dag laten huren. Cd’s en Dvd’s kunnen als ‘shop-in-the-shop’ door Free Record Shop of Videoland aangeboden worden. En dat alles zowel via die fysieke winkel, als op het internet. Dan levert Haasbeek alle inwoners van onze dan zoveel grotere gemeente alles wat ze op dit gebied nodig hebben. Als daarnaast een ‘cultureel café’ in deze grote winkel wordt opgezet, wordt de verblijfsduur van de klanten aanmerkelijk verhoogd, daarmee hun affiniteit met deze winkel, en daarmee de omzetkansen. De sfeer in deze winkel kan nog verder worden verhoogd door werk van Alphense kunstenaars te exposeren en optredens vanuit de muziekschool (die rustig in het oude gemeentehuis blijft zitten) mogelijk te maken.

De ‘bibliotheek’ kan zich, als sterk afgeslankte organisatie, bezig blijven houden met educatieprojecten. Ook kan ze, samen met Participe, in alle wijken en dorpen via vrijwilligers “microbibliotheken’ opzetten en runnen. Die kunnen dan dienen als wijkgerichte cultuurcentra, dichtbij de bewoners. Dat is zeker in deze tijd van vergrijzing een absolute noodzaak die, vreemd genoeg, nog altijd niet door de gemeente wordt gezien.
Natuurlijk wordt het mogelijk vanuit deze ‘microbibliotheken’ vooraf op internet bestelde boeken, tijdschriften, Cd’s en Dvd’s af te halen en natuurlijk zijn daar mogelijkheden die ook te bestellen. Dan nog een koffieautomaat erbij, en we hebben hiermee in elke wijk een ontmoetingspunt gecreëerd.
Natuurlijk bespaart dit de gemeente niet alleen een groot deel van de jaarlijkse subsidie aan die bibliotheek, maar ook de investering van vele NUON miljoenen in het statusproject dat ‘Cultuurhuis’ heet. Want boven die grote nieuwe winkel aan het Thorbeckeplein kunnen dan gewoon (goedkope) woningen worden gebouwd. Dan kunnen we die dertig NUON miljoenen gebruiken om ons op een meer verantwoorde manier aan te passen aan het tijdperk na de kredietcrisis dan uit de huidige plannen blijkt!
Niet onbelangrijk is dat een dergelijke mega-boekhandel, anders dan alleen een cultuurhuis, zorgt voor de nodige klantenstromen over het Thorbeckeplein.
Zie hiervoor ook mijn eerdere columns over dit onderwerp.

Geef een reactie

Recent nieuws

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

Maandag 22 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 15.10.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Verlaten plaats ongeval 15.10.2018 11:06 Politie Alphen aan den Rijn

Kerkelijk bureau gesloten 15.10.2018 02:06 Adventskerk | Nieuws

Zondag 21 oktober 2018: Koffiedrinken na de dienst 14.10.2018 10:06 Sionskerk Alphen

Alphens kerstkoor 2018 gaat beginnen 12.10.2018 19:26 Adventskerk | Nieuws

Black Gospelconcert met Pearl Jozefzoon en Sharon Kips 12.10.2018 11:56 Adventskerk | Nieuws

Wethouder Han de Jager sprak voor Raad voor Volksgezondheid en Samenleving 12.10.2018 10:59 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen
 1. Freaky Nights

  oktober 19 - oktober 20
 2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 3. Halloween optocht

  oktober 26
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17