Sluit de Bibliotheek!

Het lijkt erop dat het instituut bibliotheek haar langste tijd heeft gehad. Nu overal in het land gemeenten de subsidie aan regionale bibliotheekstichtingen terugschroeven, wordt het tijd eens na te denken over alternatieven. Dat geldt zeker voor de bibliotheek in Alphen aan den Rijn, waar een recent ‘reddingsplan’ de ondergang van het filiaal Ridderveld betekende, terwijl de gemeente door een voorgestelde korting van drie ton in feite het hele instituut alsnog onderuit haalt. Hoe zich dat kan rijmen met de voorgenomen bouw van het Cultuurhuis aan het Thorbeckeplein waarvan juist die bibliotheek met de muziekschool de kern zou moeten vormen, mag U raden. De gemeente kan nu wel tientallen NUON miljoenen in dat cultuurhuis stoppen, wat heeft dat voor zin als blijkt dat de muziekschool niet eens de verhuizing kan betalen, en de bibliotheek nu al op zwart zaad zit.
Kortom, de bibliotheek zoals we deze nu kennen, is een ouderwets instituut zonder toekomstmogelijkheden.
De bibliotheek kan sluiten!
Laat ik het fenomeen bibliotheek eens niet als instituut, maar als één mogelijkheid om kennis te nemen van informatie, literatuur, muziek, film en ontspanningslectuur neerzetten. We zien dan dat we dat allemaal kunnen gebruiken door boeken, tijdschriften, Cd’s en Dvd’s te lenen bij de bibliotheek. Maar we kunnen ze ook kopen, bij een boekhandel of bij de Free Record Shop. We kunnen ze tweedehands kopen op de markt en natuurlijk kunnen we alles bestellen én downloaden bij diverse webshops. Nu ‘tablet pc’s (iPad) steeds populairder worden, lijkt het lezen van boeken, tijdschriften en kranten op zo’n apparaat snel populair te worden. Tenslotte kun je daar al Cd’s en Dvd’s op afdraaien, surfen op het internet en sociale netwerken bedienen als Facebook en Twitter. Volgend jaar kun je TV uitzendingen bekijken en skypen. Daarmee is de wereld echt een dorp geworden. Wie dat niet inziet, moet wel de ziel van een struisvogel bezitten. Intussen zijn de grote boekhandels als Selexyz er ook al achter dat de tijd van simpelweg boeken in kasten zetten voorbij is. Daar is het mogelijk, net zoals dat in de VS bij Barnes en Nobles het geval is, de boeken en tijdschriften onder het genot van een kop koffie eens te bekijken en het bezoek aan die winkel zelfs met een lichte lunch uit te breiden.

Kijk, en dan dient zich ook voor Alphen een heel ander perspectief aan. Als we de bibliotheek als instituut opheffen, en boekhandel Haasbeek verkast naar een groot nieuw pand aan het Thorbeckeplein, kan die winkel natuurlijk boeken en tijdschriften blijven verkopen, daarnaast tweedehands boeken aanbieden en boeken, net als in de bibliotheek, per dag laten huren. Cd’s en Dvd’s kunnen als ‘shop-in-the-shop’ door Free Record Shop of Videoland aangeboden worden. En dat alles zowel via die fysieke winkel, als op het internet. Dan levert Haasbeek alle inwoners van onze dan zoveel grotere gemeente alles wat ze op dit gebied nodig hebben. Als daarnaast een ‘cultureel café’ in deze grote winkel wordt opgezet, wordt de verblijfsduur van de klanten aanmerkelijk verhoogd, daarmee hun affiniteit met deze winkel, en daarmee de omzetkansen. De sfeer in deze winkel kan nog verder worden verhoogd door werk van Alphense kunstenaars te exposeren en optredens vanuit de muziekschool (die rustig in het oude gemeentehuis blijft zitten) mogelijk te maken.

De ‘bibliotheek’ kan zich, als sterk afgeslankte organisatie, bezig blijven houden met educatieprojecten. Ook kan ze, samen met Participe, in alle wijken en dorpen via vrijwilligers “microbibliotheken’ opzetten en runnen. Die kunnen dan dienen als wijkgerichte cultuurcentra, dichtbij de bewoners. Dat is zeker in deze tijd van vergrijzing een absolute noodzaak die, vreemd genoeg, nog altijd niet door de gemeente wordt gezien.
Natuurlijk wordt het mogelijk vanuit deze ‘microbibliotheken’ vooraf op internet bestelde boeken, tijdschriften, Cd’s en Dvd’s af te halen en natuurlijk zijn daar mogelijkheden die ook te bestellen. Dan nog een koffieautomaat erbij, en we hebben hiermee in elke wijk een ontmoetingspunt gecreëerd.
Natuurlijk bespaart dit de gemeente niet alleen een groot deel van de jaarlijkse subsidie aan die bibliotheek, maar ook de investering van vele NUON miljoenen in het statusproject dat ‘Cultuurhuis’ heet. Want boven die grote nieuwe winkel aan het Thorbeckeplein kunnen dan gewoon (goedkope) woningen worden gebouwd. Dan kunnen we die dertig NUON miljoenen gebruiken om ons op een meer verantwoorde manier aan te passen aan het tijdperk na de kredietcrisis dan uit de huidige plannen blijkt!
Niet onbelangrijk is dat een dergelijke mega-boekhandel, anders dan alleen een cultuurhuis, zorgt voor de nodige klantenstromen over het Thorbeckeplein.
Zie hiervoor ook mijn eerdere columns over dit onderwerp.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws