Sluit de Bibliotheek!

Het lijkt erop dat het instituut bibliotheek haar langste tijd heeft gehad. Nu overal in het land gemeenten de subsidie aan regionale bibliotheekstichtingen terugschroeven, wordt het tijd eens na te denken over alternatieven. Dat geldt zeker voor de bibliotheek in Alphen aan den Rijn, waar een recent ‘reddingsplan’ de ondergang van het filiaal Ridderveld betekende, terwijl de gemeente door een voorgestelde korting van drie ton in feite het hele instituut alsnog onderuit haalt. Hoe zich dat kan rijmen met de voorgenomen bouw van het Cultuurhuis aan het Thorbeckeplein waarvan juist die bibliotheek met de muziekschool de kern zou moeten vormen, mag U raden. De gemeente kan nu wel tientallen NUON miljoenen in dat cultuurhuis stoppen, wat heeft dat voor zin als blijkt dat de muziekschool niet eens de verhuizing kan betalen, en de bibliotheek nu al op zwart zaad zit.
Kortom, de bibliotheek zoals we deze nu kennen, is een ouderwets instituut zonder toekomstmogelijkheden.
De bibliotheek kan sluiten!
Laat ik het fenomeen bibliotheek eens niet als instituut, maar als één mogelijkheid om kennis te nemen van informatie, literatuur, muziek, film en ontspanningslectuur neerzetten. We zien dan dat we dat allemaal kunnen gebruiken door boeken, tijdschriften, Cd’s en Dvd’s te lenen bij de bibliotheek. Maar we kunnen ze ook kopen, bij een boekhandel of bij de Free Record Shop. We kunnen ze tweedehands kopen op de markt en natuurlijk kunnen we alles bestellen én downloaden bij diverse webshops. Nu ‘tablet pc’s (iPad) steeds populairder worden, lijkt het lezen van boeken, tijdschriften en kranten op zo’n apparaat snel populair te worden. Tenslotte kun je daar al Cd’s en Dvd’s op afdraaien, surfen op het internet en sociale netwerken bedienen als Facebook en Twitter. Volgend jaar kun je TV uitzendingen bekijken en skypen. Daarmee is de wereld echt een dorp geworden. Wie dat niet inziet, moet wel de ziel van een struisvogel bezitten. Intussen zijn de grote boekhandels als Selexyz er ook al achter dat de tijd van simpelweg boeken in kasten zetten voorbij is. Daar is het mogelijk, net zoals dat in de VS bij Barnes en Nobles het geval is, de boeken en tijdschriften onder het genot van een kop koffie eens te bekijken en het bezoek aan die winkel zelfs met een lichte lunch uit te breiden.

Kijk, en dan dient zich ook voor Alphen een heel ander perspectief aan. Als we de bibliotheek als instituut opheffen, en boekhandel Haasbeek verkast naar een groot nieuw pand aan het Thorbeckeplein, kan die winkel natuurlijk boeken en tijdschriften blijven verkopen, daarnaast tweedehands boeken aanbieden en boeken, net als in de bibliotheek, per dag laten huren. Cd’s en Dvd’s kunnen als ‘shop-in-the-shop’ door Free Record Shop of Videoland aangeboden worden. En dat alles zowel via die fysieke winkel, als op het internet. Dan levert Haasbeek alle inwoners van onze dan zoveel grotere gemeente alles wat ze op dit gebied nodig hebben. Als daarnaast een ‘cultureel café’ in deze grote winkel wordt opgezet, wordt de verblijfsduur van de klanten aanmerkelijk verhoogd, daarmee hun affiniteit met deze winkel, en daarmee de omzetkansen. De sfeer in deze winkel kan nog verder worden verhoogd door werk van Alphense kunstenaars te exposeren en optredens vanuit de muziekschool (die rustig in het oude gemeentehuis blijft zitten) mogelijk te maken.

De ‘bibliotheek’ kan zich, als sterk afgeslankte organisatie, bezig blijven houden met educatieprojecten. Ook kan ze, samen met Participe, in alle wijken en dorpen via vrijwilligers “microbibliotheken’ opzetten en runnen. Die kunnen dan dienen als wijkgerichte cultuurcentra, dichtbij de bewoners. Dat is zeker in deze tijd van vergrijzing een absolute noodzaak die, vreemd genoeg, nog altijd niet door de gemeente wordt gezien.
Natuurlijk wordt het mogelijk vanuit deze ‘microbibliotheken’ vooraf op internet bestelde boeken, tijdschriften, Cd’s en Dvd’s af te halen en natuurlijk zijn daar mogelijkheden die ook te bestellen. Dan nog een koffieautomaat erbij, en we hebben hiermee in elke wijk een ontmoetingspunt gecreëerd.
Natuurlijk bespaart dit de gemeente niet alleen een groot deel van de jaarlijkse subsidie aan die bibliotheek, maar ook de investering van vele NUON miljoenen in het statusproject dat ‘Cultuurhuis’ heet. Want boven die grote nieuwe winkel aan het Thorbeckeplein kunnen dan gewoon (goedkope) woningen worden gebouwd. Dan kunnen we die dertig NUON miljoenen gebruiken om ons op een meer verantwoorde manier aan te passen aan het tijdperk na de kredietcrisis dan uit de huidige plannen blijkt!
Niet onbelangrijk is dat een dergelijke mega-boekhandel, anders dan alleen een cultuurhuis, zorgt voor de nodige klantenstromen over het Thorbeckeplein.
Zie hiervoor ook mijn eerdere columns over dit onderwerp.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen