Meer koopzondagen leiden tot keuzedwang

Het klinkt zo positief: winkeliers hebben in deze economische crisis een steuntje in de rug nodig. Zij krijgen daarom de keuzevrijheid om zondag open te zijn. Maar SGP Alphen deelt deze mening niet. Zij willen de zondagsrust behouden om de winkeliers, het personeel en de consument te beschermen. Wat een keuzevrijheid is voor sommigen, leidt tot een keuzedwang voor velen.

De ondernemer heeft geen keuze

De SGP denkt dat juist de grote winkelketens profiteren van de zondagsopenstelling. De zelfstandige ondernemers hebben daarom weinig keuze. Als deze kleine winkeliers niet op zondag open zijn, raken zij omzet kwijt aan de grote ondernemingen.

Bovendien zijn kleine winkeliers helemaal geen voorstander van koopzondagen. Dat blijkt uit onderzoek in onder andere Zoetermeer en Leiden. Ook behaalt 30% van de ondernemers geen extra omzet door hun winkel op zondag te openen.

De consument heeft geen keuze

Als de kleine winkeliers verdwijnen, wordt de kwaliteit van deze specialisten ook aan de kant geschoven. De consument heeft dan slechts keuze uit een aantal grote winkelketens. SGP Alphen denkt dat de burger niet zit te wachten op een verandering van de gezellige winkelstraatjes in een grote eenheidsworst met allemaal dezelfde winkelketens.
Bovendien vindt 68% van de consumenten de huidige 12 koopzondagen voldoende, blijkt uit een onderzoek van CBW-Mitex. Er is dus geen duidelijke behoefte aan extra koopzondagen.

De winkelmedewerker heeft geen keuze

De SGP acht de kans groot dat winkels hun personeel dwingen op zondag te gaan werken. Wil of kun je niet, dan moet je vrezen voor je baan. En niet alleen in de detailhandel, ook bij kinderdagverblijven, leveranciers en de overheid (parkeerbeheer en politie) moet er dan meer op zondag gewerkt worden.

Het milieu heeft geen keuze

Wie voorstander is van duurzaam ondernemen, kan geen voorstander zijn van koopzondagen, vindt de Alphense SGP. De openstelling van winkels op zondag leidt immers tot meer uitlaatgassen, geluidsoverlast en afval, dus tot meer milieuvervuiling.

De burger heeft wel keuze

De SGP wijst er bovendien op dat ondernemers, winkelmedewerkers en consumenten een dag rust nodig hebben. God heeft daarvoor de zondag als vaste rustdag ingesteld. De partij vindt het daarom ook onaanvaardbaar dat kleine winkeliers en het personeel deze enige rustdag ontnomen wordt. SGP Alphen kiest er daarom voor om deze gezamenlijke rustdag te behouden.

Update 13.02,15:36 (Ivo): op verzoek van oorspronkelijke auteur enkele tekstuele wijzigingen

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.