Hijs de stormbal voor ons Stadshart

In tien jaar tijd is het bezoek aan ons Stadshart gehalveerd! De geweldige investeringen aan de Hoge Zijde hebben dat Stadshart niet dichterbij de Alphenaar gebracht, integendeel! Zeker nu de groei in bezoekersaantallen aan de Hoge Zijde stagneert, zien we dat de terugloop aan de Lage Zijde hard doorzet. De teloorgang van het Thorbeckeplein is de druppel die de emmer doet overlopen. Als er niet snel maatregelen worden getroffen, zullen de eerste winkelketens Alphen weer gaan verlaten. De reden dat ze dat nog niet deden, ligt voornamelijk aan de constatering dat veel andere stadscentra het ook slecht doen, deels aan de huurcontracten, en deels aan het feit dat de meeste ´ketenwinkels´ in feite onder franchise in handen zijn van zelfstandige ondernemers. Die hebben, anders dan grootwinkelbedrijven, niet een pot geld achter de hand om zomaar een nieuwe vestiging elders in te richten. Maar de samenhang in ons stadshart is in gevaar, en daarmee de leefbaarheid van onze hele gemeente!
In oktober 2008 schreef ik onder de titel `Visie en Ambitie voor ons stadshart´ een notitie waarvan deze column een bijgewerkte én sterk verkorte versie is. Intussen is de daarin zo vurig bepleite BIZ constructie voor de financiering van stadshartactiviteiten een feit geworden. Helaas beperkt de doelstelling daarvan zich nog altijd tot feestverlichting en Sinterklaasontvangsten.
Daarom stel ik hier nogmaals mijn voorstel uit 2008 voor: “Overheid en ondernemers in Alphen aan den Rijn besluiten, voor zover ze belangen hebben in het Stadscentrum, tot de oprichting van de stichting “Stadshart Alphen aan den Rijn” die voor 10 jaar zorg draagt voor geïntegreerde planning, opzet, coördinatie, uitvoering en communicatie van activiteiten die ten doel hebben het Alphense stadscentrum tot “The Place to Be” te maken voor alle Alphenaren. Deze stichting wordt geleid door een fulltime centrummanager en beschikt over een jaarlijks budget van 1 miljoen Euro, voor 50% betaald door de gemeente Alphen aan den Rijn, en voor de andere helft, via een BIZ constructie, door de betrokken ondernemers”.
Het was te verwachten dat tijdens het laatste debatcafé “Op het Dorp”, over het functioneren van een ‘Centrummanager’, dit hele voorstel aan de orde kwam.
Natuurlijk kun je niet zomaar een budget van één miljoen op tafel leggen zonder te zeggen wat je daarmee zou moeten bereiken. Die doelstelling voor die centrummanager is dat het aantal bezoekers aan het stadshart met 5% per jaar moet stijgen en dat de verblijfsduur in het stadshart gemiddeld met een half uur per bezoek wordt verhoogd. Beide doelstellingen zijn erop gericht de omzet per jaar met 10% extra te verhogen, al is dat laatste natuurlijk, in tegenstelling tot de eerste twee, niet of nauwelijks te meten. De plannen moeten erop gericht zijn dat alle ondernemers in de binnenstad er in gelijke mate van kunnen profiteren
Eén miljoen, is dat veel?
Bij dit soort bedragen krijgen zakenlui én politici het altijd even benauwd. Toch stelt het geld niet zoveel voor. De gemeente steekt elk jaar meer geld in theater Castellum, waarvan hoogstens tien procent van de Alphenaren gebruik maakt, terwijl het stadscentrum voor elke inwoner belangrijk is. Voor de betrokken ondernemers in ons stadshart geldt dat ze toch minstens de helft van de koopkracht van alle Alphenaren, jaarlijks ruim € 300.000.000, zouden moeten omzetten. Dan spreken we van 150 miljoen Euro, waarvan gemiddeld de helft aan bruto winst overblijft. Via deze simpele berekening, die al jaren in het bezit is van de betrokken partijen, en die ook al jaren in mijn boek “Marketing voor Retailers” staat, ‘verdienen’ alleen al de Alphense detaillisten in ons Stadshart jaarlijks 75 miljoen Euro aan hun klanten. Op dat bedrag is die jaarlijkse afdracht van een half miljoen aan de Stichting Stadshart Alphen aan den Rijn nog geen procent van hun gezamenlijke winst. Maar ook de horeca profiteert mee. Daarmee komt dat budget van 1 miljoen Euro de ondernemers te staan op slechts een half procent van de huidige brutowinst. Als de geformuleerde doelstelling wordt gehaald, verdienen ze dat bedrag 15 x terug. Waar hebben we het over, als daarmee die winst ook voor de komende twintig jaar wordt gegarandeerd? En de gemeente verdient voor slechts een half miljoen per jaar niet alleen in materiële zin haar grote investeringen in de binnenstad terug, maar realiseert met een ‘bruisend Stadshart’ ook haar al jarenlang uitgesproken ambities om van Alphen een echte stad te maken. Tenslotte is dat ‘Bruisende Stadshart’ de belangrijkste welzijnsvoorziening van onze gemeente.
Verder (Het complete voorstel is aan te vragen via een email naar reinderkoornstra@gmail.com) moeten we bedenken dat het Stadshart van Alphen aan den Rijn niet alleen het belangrijkste winkelcentrum is voor de huidige gemeente, maar ook van de nieuwe fusiegemeente. Net als onze stadswijken moeten ook Boskoop, Hazerswoude Rijndijk, Hazerswoude Dorp en Koudekerk adequate winkelcentra hebben. Maar voor écht recreatief winkelen zouden al onze inwoners in het Alphense Stadshart terecht moeten kunnen. Dát gebeurt nu niet, dat kan ook nog niet, en dát moet veranderen.

Geef een reactie

Recent nieuws

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

Maandag 22 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 15.10.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Verlaten plaats ongeval 15.10.2018 11:06 Politie Alphen aan den Rijn

Kerkelijk bureau gesloten 15.10.2018 02:06 Adventskerk | Nieuws

Zondag 21 oktober 2018: Koffiedrinken na de dienst 14.10.2018 10:06 Sionskerk Alphen

Alphens kerstkoor 2018 gaat beginnen 12.10.2018 19:26 Adventskerk | Nieuws

Black Gospelconcert met Pearl Jozefzoon en Sharon Kips 12.10.2018 11:56 Adventskerk | Nieuws

Wethouder Han de Jager sprak voor Raad voor Volksgezondheid en Samenleving 12.10.2018 10:59 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen
 1. Freaky Nights

  oktober 19 - oktober 20
 2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 3. Halloween optocht

  oktober 26
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17