Nieuw Elan: meer koopzondagen

Het centrum van Alphen leeft niet, zo zegt Nieuw Elan. 45% minder bezoekers in 10 jaar tijd aan de Lage Zijde. Min of meer gelijkblijvende resultaten aan de Hoge Zijde, ondanks alle investeringen. Nieuw Elan vindt het daarom hoog tijd om de plaatselijke economie een nieuwe impuls te geven. Ze pleiten er voor om per direct alle “lokale” hobbels voor winkeliers worden weggenomen. Nieuw Elan:

Voor de winkeliers betekent dat bijvoorbeeld de vrijheid om zondags open te kunnen gaan, of doordeweeks ’s avonds langer open te blijven. Op zondag zou op het Thorbeckeplein elke week een themamarkt kunnen worden gehouden, bijvoorbeeld met antiek en curiosa, streekproducten, etc.. En laten we eerlijk zijn,  we zijn als gemeente de ondernemers aan de Lage Zijde wel wat verschuldigd. Onorthodoxe maatregelen zijn daarmee gerechtvaardigd. Aan de Hoge Zijde moeten de ondernemers aan het Rijnplein voor elke activiteit apart een vergunning aanvragen: idiote bureaucratie. Het is nota bene een evenementenplein. Geef die ondernemers een vergunning voor een x-aantal evenementen per jaar (wel even netjes aanmelden graag), en laat ze alles wat daar bovenop komt apart aanvragen.

Nieuw Elan wil niet zozeer de discussie aangaan of je op zondag nu wel of niet open moet als winkelier, over zondagsrust, sportplezier op zondag, of andere bekende clichés. Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen keuzevrijheid, TOCH?  Dus ook het bedrijfsleven, ook de winkeliers. Zij hebben nu even een positieve steun in de rug nodig. De gemeente moet er voor zorgen dat iedereen mee doet, en vooral kan blijven doen. Weg met de lokale regeltjes die zelf bedacht zijn en in stand worden gehouden, omdat …, tja waarom eigenlijk? Niet naar de provincie of de rijksoverheid wijzen, maar doen wat we zelf kunnen doen, dat geldt voor de burgers, ondernemers en dus ook voor de lokale overheid. En per direct wel te verstaan. Nieuw Elan zal het college vragen op korte termijn hierop actie te ondernemen om dit samen met de winkeliers mogelijk te maken. En zo nodig hiervoor met een motie komen in de raadsvergadering van 27 januari.

En over de weekmarkt nog het volgende. Als aan het Thorbeckeplein verbouwd gaat worden (het zal er toch ooit van komen nemen wij aan), dan kan de weekmarkt prima tijdelijk rondom Stadhuis, Paradijslaan e.o. worden verplaatst. Uitstekende OV-mogelijkheden, prima parkeerplaatsen en parkeergarage om de hoek.

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
 1. Triathlon Alphen

  september 23
 2. Pasar Malam

  oktober 11 - oktober 14
 3. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17