Zijn ze nou helemaal gék geworden?

Alphen aan den Rijn heeft, algemeen bekend,  een enorm probleem in het stadshart. Nee, niet alleen met het misbruik van positie in de anti-kraak affaire, waarover de gemeenteraad deze week (eindelijk) gaat praten. Nee, het probleem is het functioneren, of liever, het niet functioneren van dat peperdure stadshart. Want uit nieuw onderzoek blijkt dat het bezoek aan ons Stadshart ALWEER terug is gelopen. Een probleem dat nu niet alleen tot de Lage Zijde beperkt is gebleven, maar ook het bezoek aan de nieuwe winkels aan ons Rijnplein stagneert. Nu door geklungel op het stadhuis het Thorbeckeplein zo langzamerhand tot de meest desolate plek van Alphen is vervallen, kunnen we constateren dat het demasqué van ons Stadshartbeleid, waarvoor ik al vele jaren waarschuw, is begonnen. Enfin, daarover kunt U maandag 10 januari het nodige lezen in Alphen.CC.
Maar wát er ook aan de hand is in ons stadshart, en wat de mogelijke oplossing ook is, de bouw van een compleet winkelcentrum in de Baronie is in dit kader compleet gekkenwerk! En uw gemeenteraad zwijgt!!!
Al in 2009 heb ik U in ‘Buurtwinkelcentrum De Baronie’ geschetst hoe op die plek voorzieningen voor de omliggende woonwijken kon worden gevormd. Een middelgrote supermarkt met een bakker, een slager, een groenteboer, aangevuld met een winkel voor drogisterijartikelen, speelgoed, cadeaus, leesvoer en rokersartikelen. Kortom, een combinatie van Kruidvat en Primera. Als we daar nog een nieuw buurtcentrum en een buurtgerichte horecaonderneming bij zetten, spreken we van hoogstens 3000 vierkante meter winkelcentrum. Zo’n buurtgerichte concentratie aan winkelvoorzieningen zou, in samenhang met het al bestaande gezondheidscentrum en de nieuw te bouwen Samen op Weg school,  heel goed werken op de samenhang van die wijken (en wat er ook nog in plan Rijnhaven wordt gebouwd), maar weinig invloed hebben op de totale winkelstructuur van Alphen aan den Rijn.

Wat is nou de praktijk?
De gemeente, en de politiek, zijn die hele Baronie zat. Nadat ook (ex-)wethouder Blom weer zijn jaarlijkse rondjes met de pers maakte bij dat complex, is besloten om investeringsmaatschappij Green van Jan Zeeman haar gang te laten gaan. Wát die daar bouwt lijkt helemaal niet meer interessant voor ons stadhuis, het verdwijnen van onze stadsruïne Baronie kreeg prioriteit, wat de gevolgen ook zijn.
En die gevolgen zullen even enorm, als onomkeerbaar zijn!

Want Green bouwt helemaal geen buurtwinkelcentrum. Nee, daar wordt namelijk meer dan 8000 vierkante meter winkelruimte gebouwd, gelijk aan de helft van wat er aan onze Hoge Zijde staat. Nou zou ik een kleine 4000 vierkante meter aan supermarkten nog wel kunnen billijken, die hebben we ook in ons onderzoek in Zoetermeer gevonden. Dat zou hoogstens gevolgen kunnen hebben voor bouwplannen van andere supermarkten. Maar met zoveel supermarktruimte gaat de noodzaak aan klanten ver uit boven de mogelijkheden van de aangrenzende wijken. En dat betekent dat die wijken niet alleen worden geconfronteerd met duizenden bezoekende automobilisten, maar ook met tientallen vrachtwagens per dag. En dat in een gebied met nauwelijks verkeerstechnische voorzieningen, of zelfs maar ruimte om die aan te leggen. Ik heb me op de voorlichtingsbijeenkomst voor de omwonenden verbaasd over de moeite die de aanwezige ambtenaren hadden om de bezoekers duidelijk te maken hoe ze dat wilden oplossen. En dan werd het hele detailhandelsaspect op die avond niet eens aangeroerd. Als die TIENTALLEN auto’s bij de ALDI aan de Eikenlaan al leidden tot ‘verkeersgevaarlijke situaties”, zoals ooit werd beweerd, hoe moet dat dan met die HONDERDEN auto’s die nu af en aan gaan rijden!
Maar de gevolgen zullen nog veel erger zijn door wat zich op de overige 4000 vierkante meter gaat vestigen. Die ruimte zal hoofdzakelijk worden ingenomen door grootschalige detailhandel, die daarmee (we hebben immers al dit soort winkels op de Euromarkt) een rechtstreeks gevaar zullen betekenen voor de mogelijkheden van onze binnenstad.
Zoals ik al eerder stelde, gekkenwerk!

Hoewel ik niet zo’n voorstander ben van berekeningen op basis van vierkante meters (daarover in een later stuk meer) is het toch voor vriend en vijand duidelijk dat Alphen aan den Rijn nauwelijks ruimte biedt voor dit soort grootschalige projecten. Inderdaad, een paar duizend vierkante meters bij de Baronie was al ingepland, en een geringe uitbreiding aan de Lage Zijde ook, maar voor meer is geen commerciële ruimte. Tenminste, zolang de Alphenaar nog grotendeels het eigen centrum mijdt.
Waar ook de Herenhof nog gaat uitbreiden, betekent dit dat de kans om rond het Thorbeckeplein geld te verdienen, tot nul is gereduceerd. En als dat een winkelketen daar gaat lukken, gaat dat ten kosten van andere winkels in ons stadscentrum.

Sprak ik in 1996 nog van ‘vijf voor twaalf’, dan is het nu één voor twaalf, in een optimistische bui. Want nu het gemeentebestuur lijkt lamgeslagen, de crisis voortduurt, dit soort wilde plannen wordt gerealiseerd én de Alphenaren steeds minder vaak hun stadscentrum opzoeken, zie ik de eerste winkelketens al binnen een jaar onze dorpsstad verlaten. Ja, en wat moeten we dan?

Wat we nodig hebben is geen extra vierkante meters ‘stenen stapelen’, maar een aantrekkelijker stadshart. Daarover wordt op 4 februari gesproken in debatcafé ‘Op het Dorp’.

Geef een reactie

Recent nieuws

Back in Line is in 2018 ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen Fysiotherapie van der Meij en Bruisend Brein in Alphen aan den Rijn 18.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

ANWB automaatje gestart 18.10.2018 14:06 Gemeente Alphen

Eerste Tiny Forest in Groene Vinger 18.10.2018 12:26 Gemeente Alphen

Uw mening over de ontwikkeling van Schiphol 18.10.2018 11:27 Gemeente Alphen

Is uw fietsverlichting in orde? 18.10.2018 09:41 Gemeente Alphen

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

Maandag 22 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 15.10.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Verlaten plaats ongeval 15.10.2018 11:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen
 1. Freaky Nights

  oktober 19 - oktober 20
 2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 3. Halloween optocht

  oktober 26
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17