Zijn ze nou helemaal gék geworden?

Alphen aan den Rijn heeft, algemeen bekend,  een enorm probleem in het stadshart. Nee, niet alleen met het misbruik van positie in de anti-kraak affaire, waarover de gemeenteraad deze week (eindelijk) gaat praten. Nee, het probleem is het functioneren, of liever, het niet functioneren van dat peperdure stadshart. Want uit nieuw onderzoek blijkt dat het bezoek aan ons Stadshart ALWEER terug is gelopen. Een probleem dat nu niet alleen tot de Lage Zijde beperkt is gebleven, maar ook het bezoek aan de nieuwe winkels aan ons Rijnplein stagneert. Nu door geklungel op het stadhuis het Thorbeckeplein zo langzamerhand tot de meest desolate plek van Alphen is vervallen, kunnen we constateren dat het demasqué van ons Stadshartbeleid, waarvoor ik al vele jaren waarschuw, is begonnen. Enfin, daarover kunt U maandag 10 januari het nodige lezen in Alphen.CC.
Maar wát er ook aan de hand is in ons stadshart, en wat de mogelijke oplossing ook is, de bouw van een compleet winkelcentrum in de Baronie is in dit kader compleet gekkenwerk! En uw gemeenteraad zwijgt!!!
Al in 2009 heb ik U in ‘Buurtwinkelcentrum De Baronie’ geschetst hoe op die plek voorzieningen voor de omliggende woonwijken kon worden gevormd. Een middelgrote supermarkt met een bakker, een slager, een groenteboer, aangevuld met een winkel voor drogisterijartikelen, speelgoed, cadeaus, leesvoer en rokersartikelen. Kortom, een combinatie van Kruidvat en Primera. Als we daar nog een nieuw buurtcentrum en een buurtgerichte horecaonderneming bij zetten, spreken we van hoogstens 3000 vierkante meter winkelcentrum. Zo’n buurtgerichte concentratie aan winkelvoorzieningen zou, in samenhang met het al bestaande gezondheidscentrum en de nieuw te bouwen Samen op Weg school,  heel goed werken op de samenhang van die wijken (en wat er ook nog in plan Rijnhaven wordt gebouwd), maar weinig invloed hebben op de totale winkelstructuur van Alphen aan den Rijn.

Wat is nou de praktijk?
De gemeente, en de politiek, zijn die hele Baronie zat. Nadat ook (ex-)wethouder Blom weer zijn jaarlijkse rondjes met de pers maakte bij dat complex, is besloten om investeringsmaatschappij Green van Jan Zeeman haar gang te laten gaan. Wát die daar bouwt lijkt helemaal niet meer interessant voor ons stadhuis, het verdwijnen van onze stadsruïne Baronie kreeg prioriteit, wat de gevolgen ook zijn.
En die gevolgen zullen even enorm, als onomkeerbaar zijn!

Want Green bouwt helemaal geen buurtwinkelcentrum. Nee, daar wordt namelijk meer dan 8000 vierkante meter winkelruimte gebouwd, gelijk aan de helft van wat er aan onze Hoge Zijde staat. Nou zou ik een kleine 4000 vierkante meter aan supermarkten nog wel kunnen billijken, die hebben we ook in ons onderzoek in Zoetermeer gevonden. Dat zou hoogstens gevolgen kunnen hebben voor bouwplannen van andere supermarkten. Maar met zoveel supermarktruimte gaat de noodzaak aan klanten ver uit boven de mogelijkheden van de aangrenzende wijken. En dat betekent dat die wijken niet alleen worden geconfronteerd met duizenden bezoekende automobilisten, maar ook met tientallen vrachtwagens per dag. En dat in een gebied met nauwelijks verkeerstechnische voorzieningen, of zelfs maar ruimte om die aan te leggen. Ik heb me op de voorlichtingsbijeenkomst voor de omwonenden verbaasd over de moeite die de aanwezige ambtenaren hadden om de bezoekers duidelijk te maken hoe ze dat wilden oplossen. En dan werd het hele detailhandelsaspect op die avond niet eens aangeroerd. Als die TIENTALLEN auto’s bij de ALDI aan de Eikenlaan al leidden tot ‘verkeersgevaarlijke situaties”, zoals ooit werd beweerd, hoe moet dat dan met die HONDERDEN auto’s die nu af en aan gaan rijden!
Maar de gevolgen zullen nog veel erger zijn door wat zich op de overige 4000 vierkante meter gaat vestigen. Die ruimte zal hoofdzakelijk worden ingenomen door grootschalige detailhandel, die daarmee (we hebben immers al dit soort winkels op de Euromarkt) een rechtstreeks gevaar zullen betekenen voor de mogelijkheden van onze binnenstad.
Zoals ik al eerder stelde, gekkenwerk!

Hoewel ik niet zo’n voorstander ben van berekeningen op basis van vierkante meters (daarover in een later stuk meer) is het toch voor vriend en vijand duidelijk dat Alphen aan den Rijn nauwelijks ruimte biedt voor dit soort grootschalige projecten. Inderdaad, een paar duizend vierkante meters bij de Baronie was al ingepland, en een geringe uitbreiding aan de Lage Zijde ook, maar voor meer is geen commerciële ruimte. Tenminste, zolang de Alphenaar nog grotendeels het eigen centrum mijdt.
Waar ook de Herenhof nog gaat uitbreiden, betekent dit dat de kans om rond het Thorbeckeplein geld te verdienen, tot nul is gereduceerd. En als dat een winkelketen daar gaat lukken, gaat dat ten kosten van andere winkels in ons stadscentrum.

Sprak ik in 1996 nog van ‘vijf voor twaalf’, dan is het nu één voor twaalf, in een optimistische bui. Want nu het gemeentebestuur lijkt lamgeslagen, de crisis voortduurt, dit soort wilde plannen wordt gerealiseerd én de Alphenaren steeds minder vaak hun stadscentrum opzoeken, zie ik de eerste winkelketens al binnen een jaar onze dorpsstad verlaten. Ja, en wat moeten we dan?

Wat we nodig hebben is geen extra vierkante meters ‘stenen stapelen’, maar een aantrekkelijker stadshart. Daarover wordt op 4 februari gesproken in debatcafé ‘Op het Dorp’.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen