Melding van mogelijke babbeltruc

Een bewoner van de Pegasusstraat heeft bij de politie melding gedaan van een mogelijke babbeltruc.
Bij de bewoner werd op dinsdagavond 4 januari rond 18.45 uur aangebeld door een man die zich voorstelde als de waterstandopnemer. Hij droeg een jas van het waterbedrijf. De man zei dat hij de waterstand kwam opnemen en ging naar de meterkast.
De bewoner bleef bij hem staan en vroeg om zijn legitimatiebewijs. De man antwoordde dat deze nog in de auto lag. Hij liep de woning uit en vertrok met zijn auto.
De bewoner vertrouwde het niet en belde met het waterbedrijf. Volgens de medewerker van het waterbedrijf werkte zij niet in Alphen aan den Rijn.
De man was tussen de 45 en 55 jaar oud, had een baard en was tussen de 1.80 en 1.85 meter lang. Mogelijk was de man een oplichter. De politie adviseert bewoners altijd alert te zijn als een onbekende aan de deur komt.
Hoe gaan oplichters te werk?
Oplichters die zich voorstellen als thuiszorgmedewerkers, nieuwe buren of een medewerker van een energiebedrijf. Het lijkt allemaal echt en niet iedereen is verdacht, maar toch is het belangrijk goed op te passen. Vooral oudere mensen worden slachtoffers van babbeltrucs. Eenmaal in de woning leidt een van de daders het slachtoffer af, terwijl een mededader de woning ongezien binnen gaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt geld of goederen. Soms weten de daders de pinpas te vinden, regelmatig wordt in de nabijheid van de pinpas de pincode bewaard. Met de pinpas en de pincode pinnen de daders vervolgens een geldbedrag.
Veel gebruikte methodes om binnen te komen:
• Ik kom naast u wonen. Ik wil graag de indeling van de woning bekijken.
• Zou ik een glaasje water mogen?
• Ik ben van de thuiszorg en kom u bezoeken. Mag ik even binnen komen?
• Wij zijn van de brandpreventie en komen kijken of er een brandmelder moet worden geïnstalleerd.
• Er is bij u een lekkage in de gootsteen.
• Hebt u een pen en papier om een briefje te schrijven voor de buren die niet thuis zijn?
• Zal ik de boodschappentas voor u dragen en zal ik de deur voor u openmaken?
Vraag legitimatiebewijs
Het is dus belangrijk goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer de gegevens. Dieven komen in alle vormen en gedaantes en dragen soms keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht als u even naar binnen loopt om iets te halen. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.