Alphen aan den Rijn Bananenrepubliek?

Toen ik vanochtend in Alphen.CC de treurige foto zag van de ooit zo trotse voorzitters van de collegefracties, wist ik zeker dat Alphen op dit moment onbestuurbaar is. Ze wisten er ‘helemaal niets’ van dat het tussen burgemeester De Gelder en zijn wethouders zó slecht boterde dat ze hem de laan uitstuurden. En, och arme, ze werden ook nog eens overvallen door de slechte verhoudingen binnen de raad.
Je vraagt je werkelijk af waar die fractievoorzitters dan wél met hun wethouders over praten. Tenslotte, duaal of niet, die hebben toch écht allemaal namens hun partijen (twee zelfs als lijsttrekker) op de kieslijsten gestaan. En blijkbaar hebben ze ten aanzien van de verhoudingen binnen de raad een wel heel kort geheugen. Maar ja, dat wisten de oppositiefracties natuurlijk al langer!

Nu blijkt dat er weer flink wat geld over de balk is gegooid bij de inschakeling van een mediator. Die investering in ons politieke leven kan dan ook gelijk worden afgeschreven. Hoewel (natuurlijk) de oppositie de schuld krijgt, lijkt ook Hélène Opatja daar niets van geleerd te hebben. Die wil helemaal geen problemen oplossen, maar puur procedureel, met de afsprakenlijst in de hand, de kolossale breuk tussen collegepartijen en oppositie dicht praten. Nou, dat gaat gegarandeerd niet lukken. Want die oppositiefracties willen helemaal niet met Hélène en haar makkers zaken doen, ze willen eerst serieus worden genomen en daar lijkt het niet op!
Met de provinciale Statenverkiezingen voor de deur gaat er dus ook de komende maanden NIETS gebeuren. Een vol politiek jaar is VOLKOMEN VERSPILD!
Intussen is natuurlijk iedereen allang kwijt wat er nou eigenlijk gebeurde, met en direct na die verkiezingen van 3 maart jl.
Eigenlijk is dat simpel te schetsen: Iedereen, in en buiten de politiek, verwachtte VERANDERING maar er gebeurde HELEMAAL NIETS!
Gebel c.s. hebben hun al jaren bestaande coalitie gered maar verloren het democratisch functioneren in de raad. Dát leverde natuurlijk zoveel frustraties op bij de oppositie, dat geen mediator die nog goed kan praten.
De echte klap kwam toen bleek dat er van de mooie plannen, waarmee de collegefracties de verkiezingen waren ingegaan, helemaal niets terecht komt. Dat zal zeker tot de nodige frustratie binnen het college hebben geleid. De conclusies van het BING rapport deden de deur dicht, toen bleek dat twee wethouders zichzelf nogal gecompromitteerd hadden. Burgemeester De Gelder was in feite niet meer dan het eerste slachtoffer van deze frustraties. Het is maar de vraag of Bas Eenhoorn, die te kennen heeft gegeven toch maar een korte periode puin te ruimen, dát gaat oplossen. Zo lijkt het erop dat de gemeente Alphen aan den Rijn tot minstens de realisatie van de fusie een zwalkend schip zal blijven. Praktisch onbestuurbaar, nu iedereen een andere koers wil varen.

Laten we dan toch eens kijken wat, na dezelfde analyse van de collegefracties eerder, de vooruitzichten van de oppositiefracties zijn.
Te beginnen met Beter Alphen van Wil Verschuur, die misschien, als ze wil, nog de meeste kansen heeft deze periode zonder problemen door te komen Tenslotte vond ze het gemeentebestuur al jaren een puinhoop, dus de nieuwe situatie maakt haar en haar kiezers niet veel uit.
TROTS kwam, met de naam RITA VERDONK in het vaandel én op de kieslijst, in de raad, maar ik ben niet de enige die deze fractie weinig toekomst voorspelt. Niet met en niet zonder crisis in ons stadsbestuur.
Alphen Eén van Ank de Groot beleeft met die crisis hoogtijdagen, maar gaat het ook niet redden in de nieuwe fusiegemeente: Veel te Alphens voor de fusiegemeente.
De Groen-linksers van Domique de Roo wonnen wel een (rest) zetel, maar nauwelijks invloed omdat hun bestuursambities bot werden afgewezen. De partij heeft wel kansen in de fusie, zeker als ze nog een partij stemmen uit het Alphen Eén kamp (eigenlijk GL-twee) krijgen.
De Democraten 66 dreven, op het Pechtold effect, ook naar drie zetels, en, welke kaart Inge Prins ook speelde, ook zij kreeg het lid op de neus. Toch blijft D’66 nogal opzichtig dingen naar bestuursverantwoordelijkheid, en die eerbied voor het ‘Gebel bastion’ zou de partij bij de volgende verkiezingen nog wel eens parten kunnen gaan spelen. Veel D’66 leden zullen zo hun twijfels hebben over het nut of onnut van die fusie, zeker in de andere gemeenten, dus Inge gaat het nog best moeilijk krijgen. Tenzij het kabinet gaat vallen, natuurlijk.
De SP fractie verloor de helft van haar zetels, en zit nog altijd haar wonden te likken. Dat ze zoveel verloren heeft ook mij verbaasd. Klaarblijkelijk zijn veel aanhangers uitgekeken op de actiepolitiek van deze partij. En met veel nieuwe kiezers uit landelijke gebieden lijken Jo Schriek en de zijnen niet veel perspectief te hebben.

Blijft over nieuwkomer Nieuw Elan, die met drie zetels ook de belofte van verandering niet kon waarmaken. Maar het is wel de enige plaatselijke fractie die zich volmondig heeft uitgesproken van de hele nieuwe fusiegemeente iets te gaan maken. Daardoor hebben ze zich ook aangesloten bij het landelijk Platform Locale Partijen dat als zodanig ook bij de Staten verkiezingen van zich laat spreken.
We weten niet wat Wilders van plan is, maar Nieuw Elan heeft het wel in zich om alle tegenstanders van de bestuurlijke spelletjes in zich te verenigingen. En die tegenstand groeit, dus wellicht gaat Nieuw Elan straks doen wat ze dit jaar al beloofden, en grijpen ze de macht in ´Groot-Alphen’!

Ondanks alles, toch een gelukkig en succesvol 2011 gewenst.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws