Raad laat zich gretig gijzelen

De gemeenteraadsvergadering in Alphen aan den Rijn liep vanavond behoorlijk uit de hand. In plaats van snel de hamerstukken af te gaan en over het BING rapport te gaan praten verzandde de vergadering in een ruzie over de benoeming van een nieuwe griffier.

Het gevolg: het BING rapport blijft voorlopig onbesproken. De Roo (GroenLinks), Van As (Nieuw Elan) en Schriek (SP) spraken hier hun onbegrip over uit – het rapport is nu publiek, maar de raad heeft er geen oordeel over kunnen vormen. De media kan nu uitgebreid gaan schrijven over dit rapport terwijl de politiek er nog even niks mee doet, afgezien van een persbericht van het college over het rapport.

Maar waarom?

De vraag die gesteld moet worden is waarom een aantal partijen er voor kiest om de behandeling van dit BING rapport uit te stellen ? Was het werkelijk vanwege de veronderstelde aanval van De Hoog op het presidium?Natuurlijk, de woorden van De Hoog waren scherp, maar wie in de politiek zit moet tegen een stootje kunnen, en de aanvallen waren nadrukkelijk niet op de persoon van Kortleven gericht, maar op de gevolgde procedure en de rol van het presidium in deze.

Dat moet mogen, dat is niet leuk om te horen, maar om daardoor een vergadering af te kappen gaat erg ver en zou bewijzen dat het presidium lange tenen heeft. Daarbij, de voorzitter van het presidium voelde zich niet aangevallen, één van de raadsleden besloot dit namens het presidium.

Een andere verklaring is dat sommige partijen er misschien baat bij hebben om het BING rapport lekker een tijdje rond te laten zingen in het openbaar, voordat er over gesproken gaat worden in de raad. Dat creëert misschien wat onrust, en daardoor worden mensen beschadigd. Maar misschien hebben sommige partijen daar juist baat bij? Ook dat lijkt niet zeer waarschijnlijk – het rapport is niet heel schokkend, zo lijkt het. De scherpe kantjes zijn er niet of zijn er keurig van afgeschaafd.

Een goede indruk maken op Boskoop en Rijnwoude doe je zo

Of misschien dat een aantal partijen gewoon helemaal geen zin had om over dit rapport nu te praten. Misschien omdat ze het onderling niet eens zijn over wat te doen met de bevindingen van het rapport? Liever die plooien eerst intern gladstrijken, voordat in de raad blijkt dat sommige collegepartijen of sommige fracties het onderling niet eens zijn? En dus gretig gebruik maken van de door Alphen Eén geboden mogelijkheid om de vergadering te schorsen.

Een andere verklaring: de woorden van De Hoog waren niet vriendelijk, en daardoor kwam direct weer aan het licht dat de verhoudingen in de raad, en dan dus met name tussen oppositie en coalitiepartijen, gewoon nog steeds zeer slecht zijn. Er leek wel iets gelijmd, maar de wonden zitten erg diep, en gaan erg makkelijk weer open.

Wie het weet mag het zeggen. De mensen uit Rijnwoude en Boskoop die vanavond op de publieke tribune zaten waren vast erg onder de indruk van het getoonde.

Hier een pagina met de visie van de PvdA over het gebeuren – PvdA vindt dat het wel aan de woorden van De Hoog ligt, welke de integriteit van het presidium en de heer Kortleven in twijfel trekt.

Eerder: Commotie over benoeming griffier

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen