Krokodillentranen over ziekenhuis

Ziekenhuis Rijnoord moet miljoenen bezuinigen en weet dat het sluiten van de operatiecapaciteit van het filiaal in Alphen aan den Rijn daarvan een flink deel zal oplossen. Dat gaat dan ook gebeuren, vrees ik.
Natuurlijk was dat allemaal niet de bedoeling, maar wat doe je, als de regering opeens besluit honderden miljoenen op de gezondheidszorg te besparen, gewoon omdat ons geld op is. In zo´n situatie gelden eerder gemaakte afspraken niet, maar dat zullen onze plaatselijke politici wel nooit begrijpen. Die werken immers in deze financieel barre tijden nog rustig door aan een ´wandelbosje´ omdat dat ooit de Alphenaren is beloofd, en een ´cultuurpaleis´ uit een tijd dat de financiële bomen nog tot de hemel groeiden. Politici die, nog maar kort geleden, om een heel wat mindere reden, zonder problemen het bibliotheekfiliaal in Ridderveld om zeep hielpen en dus boter op hun hoofd hebben! Maar dat doet er niet toe, van fel links tot fel rechts is de gemeenteraad voor behoud van de huidige functies van het Rijnland ziekenhuis in Alphen. Vooral vanuit de SP is het protest afkomstig vanuit de wens naar een ‘basisziekenhuis’ in onze stad, een idee dat met deze bezuiniging natuurlijk definitief over de horizon verdwijnt. Vanuit andere fracties is de wens vooral gestoeld op de (niet eens zo slechte)  busverbinding met het grote Rijnlandziekenhuis in Leiderdorp. Overigens schrijf ik dit, als chauffeur voor mijn vrouw, in het gezellige, in kerstsfeer opgetuigde, café/restaurant van dat ziekenhuis.  Gelukkig maar, want Ik vrees, met die politici, dat veel Alphenaren hier meer gaan bivakkeren dan ze lief is. Rijnland Alphen is immers binnenkort alleen nog een polikliniek!.En onze politici kunnen daar HELEMAAL niets aan veranderen! Zelfs Ruud Gebel, die natuurlijk de échte ‘machtigste man’ van Alphen is, kan er niets aan doen!
Frustratie alom!

Nou ken ik de gewoonte in de politiek om alle voorzieningen te claimen op basis van ‘zij hebben het ook’. Dus wordt ijlings gegrepen naar statistieken om te bekijken wat andere plaatsen van 70.000 inwoners (en straks 100.000) inwoners allemaal hebben wat wij niet hebben. Om daarna hoog van de toren te blazen dat ‘WIJ’ daar dan ook ‘RECHT’ op hebben en dat Rijk en Provincie daar dus maar even zorg voor moeten dragen!
Misschien dat ze daarmee hun kiezers overtuigen, maar planologisch slaat het nergens op, zoals ze toch bij de afdeling Ruimtelijke Ordening in het stadhuis moeten weten.
Alphen kan er natuurlijk niet zoveel aan doen dat allerlei andere grote kernen in de omgeving allang groot waren toen Alphen nog een dorpje was. Dus staan er in Leiderdorp, Gouda en Woerden ziekenhuizen die veel groter, en veel beter geoutilleerd, zijn dan het Alphense ziekenhuis ooit was. En, ik heb het al vaker gezegd, een patiënt in nood moet de beste medische zorg krijgen die mogelijk is, en dat is, bij de stand van de huidige technologie, in een klein ziekenhuis niet te realiseren. Dat ligt niet alleen aan het gebrek aan (geld voor) peperdure medische apparaten, maar vooral aan de onwil van gespecialiseerd personeel om zich met minder geavanceerde apparatuur te behelpen. Als dat personeel er al zou zijn, overigens.
Nee, vergeten wordt dat ‘ons’ ziekenhuis allang niet meer bestond als het niet door het Rijnland Ziekenhuis was overgenomen. Dan had de Alphenaar al vele jaren geleden voor alles en nog wat naar de omliggende ziekenhuizen moeten reizen.
– Vergeten wordt ook dat veruit de meeste bezoeken aan ziekenhuizen betrekking hebben op poliklinische behandelingen, en die gaan gewoon door.
– Vergeten wordt ook dat we in die polikliniek in Alphen kunnen beschikken over hoog gekwalificeerde specialisten, die nooit in een zelfstandig, klein, basisziekenhuis zouden willen werken.
– Vergeten wordt ook dat ná een opname (nu uitsluitend in Leiderdorp) een veel langere periode van nazorg via de polikliniek volgt, en die nazorg kan gewoon in Alphen worden gegeven.
– Vergeten wordt dat in Alphen alleen ‘simpele’ ingrepen werden uitgevoerd, waarbij de patiënt sowieso maar een heel korte tijd in het ‘ziekenhuis’ ligt.
Wat me opvalt, is dat iedereen, ook de artsen, nog veel te denken in de termen van vroeger, toen een week ziekenhuis heel gewoon was, en niet, zoals nu, een uitzondering. Natuurlijk is het vervelend voor de mensen die het betreft, maar het is maar één aspect van ziekte in de familie, toch? De behandeling staat immers voorop!
Wat me ook opvalt, is het gemak waarmee sommige politici denken over het verkassen van het Rijnland ziekenhuis uit Leiderdorp naar Alphen. Ten eerste helpt dat de eerste twintig jaar niet, zodat iedereen dan toch echt wel aan de situatie gewend zal zijn. Ten tweede, en ik snap niet waarom een huisarts als VVD-leider Ruud Gebel dat nou niet begrijpt, gaat dit nooit gebeuren. Rijnland is immers een ‘teaching hospital’ en bij verhuizing naar Alphen zouden ze die functie, ver van de andere twee grote ziekenhuizen in Leiden, gegarandeerd kwijt raken. Een functie die zowel financieel als qua imago voor dat ziekenhuis veel belangrijker is dan de wens van ons Alphenaren tien minuten dichterbij te wonen. Voor onze (toekomstige) medeburgers in Zwammerdam, Aarlanderveen, Koudekerk, Boskoop en Hazerswoude maakt dat trouwens nu al niets uit!
Kortom, we zullen in Alphen de beslissing van de Rijnland directie moeten aanvaarden en onze (medische) zegeningen in onze, gloednieuwe, polikliniek moeten tellen.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws