Citymanager

“Machtige Mannen” doen ook altijd machtige uitspraken, dus zal het niemand verbazen dat onze nieuwe ‘machtige’, John Vermeer, het weer grote woorden deed regenen. John wil zich namelijk hard maken voor een citymanager, die onze stad vervolgens aan ‘de regio’ moet gaan verkopen.
Eigenlijk zegt hij dat die ‘citymanager’ niet alleen de stad, maar de hele grote fusiegemeente zo moet verkopen dat bedrijven, instellingen en particulieren zich letterlijk op deze gemeente gaan storten.

Zoals iedereen wel weet, valt het met die toestroom nogal tegen, de laatste jaren. Bedrijven willen maar niet de vele duizenden vierkante meters bedrijfsruimte huren, instellingen maken geen gebruik van alle leegstaande kantoren en ons inwonertal loopt zelfs enigszins terug. Tja, en daar zit je dan als VOA voorzitter in een op alle vlakken stagnerende gemeente. Want wie geeft er dan nog een cent voor geheide VOA wensen als bijvoorbeeld de Grote Bypass en de N207 verdubbeling?
Ik zeg het nog maar vijf jaar, maar nu is ook de VOA er achter dat ons Stadshart nog nooit zo weinig bezoek kreeg als nadat de nieuwbouw aan de Hoge Zijde werd opgeleverd. Ruim tienduizend vierkante meter winkels erbij, en het levert HELEMAAL niets op. Alleen is dat de schuld van de gemeente, zoals de VOA suggereert, of van de ondernemers? Voor mij is het duidelijk, de ambities in het stadhuis stokken bij de realisatie van imposante gebouwen en de ambities van de ondernemers zijn begrensd tot hun eigen voordeur, uitzonderingen daargelaten. Beide partijen hebben het af laten weten in hun euforie over al die gestapelde stenen aan het Rijnplein.

Nu al die nieuwbouw niet leidt tot meer kopers, de nieuwbouw aan de Lage Zijde diep in het slop zit zou een citymanager dat ‘even’ moeten oplossen?
Nee John, dat gaat niet lukken, zelfs niet als de gemeente de portemonnee trekt.
Nee, de VOA moet leren focussen. Nu willen ze van alles en nog wat tegelijkertijd en denkt dat via het opstellen van een marketingplan en de aanstelling van een citymanager wel ‘even’ te regelen. De hele stad uit het slop voor een kwart miljoen. Was het maar waar.

Natuurlijk moet er snel iets gebeuren als we ons Stadshart willen redden. Zeker nu bijna alle grotere plaatsen en dorpen zelf hun inwoners ook al een aantrekkelijk centrum kunnen voorschotelen. Natuurlijk zal de nieuwbouw van onze winkelcentra ‘De Ridderhof’ (in uitvoering) en ‘De Herenhof’ (gepland) nog meer omzet wegtrekken uit het centrum.
Vooral omdat we in dat centrum te weinig winkels hebben om te shoppen en teveel om bodschappen te doen. Allemaal geen nieuwe feiten, maar toch.
We moeten ons helemaal geen zorgen maken over het aantrekken van consumenten van buiten de stad, zolang onze eigen inwoners dat Stadshart grotendeels links laten liggen. Daar moet de prioriteit op worden gezet, de rest komt later wel.

Natuurlijk schieten we weinig op met een BIZ voor het stadshart als daar maar een budget van een ton aanhangt. Als je echt iets wilt doen, zul je tien keer zoveel nodig hebben. En dan geen MILJOEN één keer, maar elk jaar weer. Dan kun je iemand aanstellen die ervoor kan zorgen dat er niet alleen activiteiten zijn, maar ook dat iedereen daaraan meedoet. Klanten én winkels!

Tja, daaraan zal de gemeente moeten bijdragen, want wat hebben al die investeringen in het stadshart nou voor zin als er niemand komt? Als er per jaar meer dan een half miljoen in theater Castellum gepompt kan worden, lijkt me dit bedrag sneller rendement op te leveren.
En natuurlijk moet het andere halve miljoen door de ondernemingen worden bijgedragen. Dat lijkt veel geld, maar is dat niet. Zelfs als deze actie maar een paar procent extra omzet zou opleveren, is dat geld er zo weer uit!

John wil ook een platform oprichten dat een marketingplan moet opstellen. Nou John, platforms schrijven geen marketingplan. Het probleem is voor de gemeente hetzelfde als voor mijn studenten. Een plan, welk plan dan ook, verbindt je wensen met de werkelijkheid. Op jouw manier een plan opstellen betekent dat die ‘citymanager’ als een keizer zonder kleren rondloopt. Hij weet niet precies wat hij aan te bieden heeft, en weet ook niet aan wie. Dát moet eerst worden geregeld, en dan een plan geschreven, niet andersom.
Ik geloof best dat er heel wat Alphenaren zijn die een product, een merk, een winkel of een andere onderneming kunnen verkopen. Maar dat betekent nog niet dat je op precies dezelfde manier een hele stad, of zelfs maar een winkelcentrum aan de man kunt brengen.
Dat kan de gemeente niet, de VOA kan het niet en die winkelcentra kunnen het ook niet. Eerst moet worden vastgelegd wie we, op al die verschillende niveaus binnen de detailhandelsvoorzieningen in onze stad, nu echt willen zijn voor welke mensen. Laten we dan eerst maar eens beginnen met dat plan van 1 miljoen voor het Stadshart. Dat is tenminste een overzichtelijk doel.

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen