Dansen met de gordijnen open

gordijnenopen

Dansen met de gordijnen open is de intrigerende titel van een (foto)boek waarin de geschiedenis van de legendarische Alphense jeugdsociëteit Club 66 is vastgelegd. Journalist/fotograaf Henk Langerak, zelf een van de oprichters van Club 66, legde de opkomst en ondergang van deze jongerenorganisatie vast. Precies 45 jaar na de eerste avond in het toenmalige IJsclubgebouw. Na die eerste avond verhuisde Club 66 naar de Jozefzaal aan de Paradijslaan.

In het boek vertelt Langerak hoe Club 66 begon als een initiatief van een vriendengroepje dat daarmee tegen de heersende opvattingen in Alphen inging. En ook hoe de jeugdsociëteit na enkele jaren toch geen bestaansrecht meer bleek te hebben. Maar in de tussentijd hadden grote popgroepen als The Motions, Golden Earing en The Outsiders toch maar mooi in Alphen opgetreden. En bovendien had Club 66 voor de ouderen het jazztrio Pim Jacobs en Rita Reys naar Alpen gehaald, evenals de roemruchte cabaretgroep Lurelei met Eric Herfst, Jasperina de Jong, Gerard Cox en Marjan Berk. En de VARA-radio had met presentator Herman Stok een programma gemaakt vanuit Club66.

Door toedoen van Club 66 werd in Alphen de torenhoge vermakelijkheidsbelasting afgeschat. En door het baanbrekende werk van de vriendengroep was er ook een basis gelegd voor een brede jongerencultuur waar huidige initiatieven als Het Kasteel en Max nog van profiteren.

Het verhaal over Club 66 beslaat in het boek slechts enkele bladzijden. De rest van de pagina’s is gevuld met 45 grote foto’s waarin enkele hoogtepunten zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld ook de deelname aan de jaarlijkse bloemenoptocht Kleur en Fleur.

De titel van het boek slaat op een van de voorwaarden waaronder de politie en de gemeente 45 jaar geleden de eerste vergunningen afgaven. Er mocht geen sterke drank worden verkocht, zelfs geen bier, en de gordijnen moesten open blijven zodat er van buitenaf kon worden gecontroleerd of er op de dansvloer geen vreemde dingen gebeurden.

Het boek verschijnt in twee formaten. Als coffeetable book met harde kaft ( 33 x 28 cm) en in een kleiner formaat (20 x 24cm) met slappe kaft.

De boeken kunnen worden besteld op de website: http://www.blurb.com/user/fotohela

Daar zijn de boeken ook volledig in te kijken.

De prijs begint bij € 23,45 en loopt op naarmate de uitvoering luxer wordt. Het grote boek kost € 59,95.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.