Provincie kort subsidies bij Nee tegen fusie

Morgen spreken de dames en heren politici van de drie gemeenteraden met elkaar over het rapport over de herindeling van Alphen, Boskoop en Rijnwoude. Gistermiddag is in de Alphense Talkshow ook over dit onderwerp gesproken.

Voordelen voor kleine gemeentes

Zowel Boskoop als Rijnwoude zullen het op kortere of langere termijn niet zelfstandig vol kunnen houden. Boskoop trekt het nu financieel al nauwelijks meer, maar ook Rijnwoude zal op een gegeven moment niet meer kunnen voldoen aan alle eisen die er op een gemeente afkomen. Voor klein gemeenten wordt het op een gegeven moment onmogelijk om hoog opgeleide ambtenaren in dienst te houden, die kunnen in een grote gemeente veel meer geld verdienen.

Vooral Boskoop en Rijnwoude zullen profiteren van een fusie, doordat er door de grotere omvang van de gemeente een kwaliteitsslag kan worden gemaakt in het ambtenarenapparaat. De greenport in Boskoop en Rijnwoude zou bijvoorbeeld daar van kunnen profiteren. Ook kunnen grotere gemeenten makkelijker de regie pakken waar het gaat om grotere projecten.

Een fusie kost alleen maar geld

Vanuit het zuiden van de provincie was Hans Klijn van het burgercomité “Herindeling Nee!” naar Theater Castellum afgereisd. “Herindeling Nee!” strijdt tegen de fusie die Zuid-Holland wil doordrukken op Goeree-Overflakkee. Volgens hem kost een fusie veel geld, niet alleen het samenvoegen van de organisaties, maar ook in de periode daarna. Het aantal ambtenaren groeit op termijn alleen maar, waardoor de kosten voor de burger alleen maar toenemen.

Bovendien zal een fusie leiden tot een flinke reorganisatie, met onrust in het ambtelijk apparaat, zo voegde Verschuur (Beter Alphen) toe. Die zijn dan voorlopig vooral met zichzelf bezig en niet met het bedienen van de burgers en bedrijven in de gefuseerde gemeente.

Regie pakken of betalen

Vanuit de provinciale politiek was statenlid Dijkhoff aanwezig. Hij benadrukte dat er nog niks besloten is, en dat de provincie uiteindelijk ook niks beslist, maar dat de Tweede Kamer over herindelingen gaat. De provincie communiceert wel erg stellig, maar heeft niet het laatste woord.

Wel adviseert Dijkhoff de betrokken gemeentes om de regie te pakken, en dit niet allemaal over je heen te laten komen. Op die manier kan je ook meer eisen stellen.

Wil Verschuur merkte op dat bij de bijeenkomst afgelopen maandag door professor Camps, die het herindelingsrapport heeft geschreven, aan de raadsleden is geadviseerd om met een fusie in te stemmen. Immers, de provincie kan ook bij tegenwerking van gemeentes toch de Tweede Kamer vragen om tot een fusie over te gaan. De provincie zou dan kunnen korten op subsidies. Het is daarom beter om mee te werken, zeker voor Alphen aan den Rijn, wat weinig last zal hebben van een uitbreiding met wat extra dorpjes er bij.

Dit zou Camps off the record in een voorbespreking tegen de raad hebben gezegd, voordat de publieke bijeenkomst over de fusie werd gehouden.

Zie ook Badplaats Alphen: Spannende discussies bij DAT

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.