Raad akkoord met masterplan Wandelbos

De gemeenteraad heeft zich deze week akkoord verklaard met het masterplan voor het Wandelbos. Dit wandelbos was één van de wensen van de Alphense bevolking welke gekozen was in de actie “Wat te doen met 10 miljoen”, toen de gemeente een deel van de gelden van de verkoop van het kabelnetwerk aan Casema inzette voor het vervullen van de wensen van de burgers.

Een aantal partijen stemde deze week tegen het masterplan voor het wandelbos. Alphen Eén, de SP, en D66 stemden allemaal tegen omdat ze op de een of andere manier het niet eens waren met de locatie of de timing. Deze partijen waren alle drie  voorstander om de gewenste natuur op een andere manier, en op een andere plek, in Alphen aan den Rijn te realiseren, en niet ergens aan de rand van Alphen een postzegelbosje aan te leggen.  Ook het CDA en Beter Alphen stemden tegen het voorstel.

Termijn

Het is ondertussen 5 jaar geleden dat er besloten is tot de aanleg van een wandelbos, ten noorden van de Zegerbaan en langs het Windepad. Eerder dit jaar maakte de gemeente bekend te willen starten met het planten van bomen, ondanks dat niet alle grond verworven is. 16 december zullen de eerste bomen geplant worden.

De raad heeft donderdag een motie aangenomen dat het college hard aan de slag moet met het aanleggen van het wandelbos. Als het dan nog niet gelukt is dan kan er beter gekapt worden met het plan.

Het masterplan

Ter referentie hieronder wat informatie over het masterplan. Hieronder een beeld vanaf Google Maps van het betreffende gebied.

image

Hieronder het ontwerp voor dit gebied vanaf in het masterplan. Het bos loopt dus enerzijds in de strook polder naast het Windepad, met 2 uitlopers richting Westkanaalweg/Aarkanaal, om het huidige gebied van de golfbaan heen.

Opklikken voor groter (leesbaar) formaat.

Save

Voor het ontwikkelen van het hele plan is particulier geld nodig. De gemeente heeft ca 1,7 miljoen euro vanuit de Tien Miljoen pot beschikbaar, dat is te weinig. Door te kiezen voor een landhuisconstructie wordt een groot deel van het traject door particulieren betaald. Zij moeten dan wel tot 90% van hun terrein openstellen voor het publiek.

Als je het plan doorleest voor het te ontwikkelen wandelbos dan moet je constateren dat dit (uiteraard) geen bos is zoals je dat op de Veluwe of de Utrechtse Heuvelrug aantreft, maar meer een moerasbos zoals je dat ook in het Heempark aantreft. Dus: vochtig, zompig, lage bosjes. De vraag is of dit het bos is waar de Alphense bevolking aan dacht toen het hiervoor stemde bij het 10-miljoen referendum. Waarschijnlijk is dat niet het geval.

Alphense Talkshow

In de Alphense Talkshow is vandaag ook gesproken over het wandelbos. Een aantal mensen zijn daarbij aan het woord geweest, zowel bewoners uit de buurt als een vertegenwoordiger van het IVN. De mensen die nu in de buurt van het toekomstige wandelbos wonen die aan het woord kwamen waren niet erg enthousiast over de plannen. Zo wordt er gevreesd voor extra verkeersoverlast van bezoekers die naar het bos komen.

Ook werd er getwijfeld aan de toegankelijkheid. We praten hier immers over een polder. Dit wordt geen bos om in te wandelen op de manier zoals je op de Veluwe in het bos loopt – dit wordt meer een kwestie van laarzen aan en door de bagger lopen.

De vertegenwoordiger van het IVN was voor de aanleg, en zag dit ook als de enige plek in Alphen waar dit gerealiseerd kon worden. Wel wees hij er op dat het hier gaat om landgoedontwikkeling (de gemeente heeft voor die constructie gekozen om het betaalbaar te maken). Daardoor bepalen de particuliere eigenaren straks dus voor een deel hoe het bos er uit komt te zien.

Eerder:

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen