Bezuinigen betekent échte keuzes maken

Het wil er bij onze Alphense politici maar niet in dat ook hun kleine wereld door de kredietcrisis op de kop wordt gezet. De 3 miljoen Euro, die onze wethouder Schings op IJsland kwijtraakte (en die, ondanks al zijn beweringen, NOOIT terugkomen), was natuurlijk niet meer dan een rimpeling in de gemeentelijke vijver.

Nee, er zal écht bezuinigd moeten worden en de vorige week heb ik al uitgelegd waarom alleen het maken van geheel nieuwe keuzes op allerlei beleidsterreinen leidt tot echte bezuinigingen. Bezuinigingen zonder desastreuze effecten op de ontwikkeling van onze gemeente, of op onze meest kwetsbare bevolkingsgroepen. En dat terwijl onze politici alleen maar proberen, elke fractie voor zich, de eigen projecten te behouden, en andere fracties zo gek te krijgen hun ‘hobby’s’ te laten schieten. Het zal duidelijk zijn dat er op deze manier niets gebeurt en dat direct van hogerhand allerlei zaken moeten worden geschrapt die deze politici zelf hadden kunnen regelen. Kunnen ze tenminste iemand anders de schuld geven.
In 2009, dus nadat die crisis was begonnen, is al gepraat over ‘ombuigingen’ in het Project Investeren in Mensen, en zelfs toen waren vele fracties niet bereid om daar ook maar over te praten. Van die gedenkwaardige avond op het stadhuis heb ik op http://beleefalphen.web-log.nl/mijn_weblog/2009/09/bezuinigen-de-e.html verslag gedaan. Toen al heb ik ervoor gepleit de “kaasschaaf” weg te gooien en keuzes te maken uit projecten. Wat gaan we doen, en wat gaan we niet (meer) doen. En in een beschaafde gemeente zorgen we er natuurlijk voor dat onze kwetsbare inwoners worden ontzien. De WMO is dus niet automatisch het eerste kind van de rekening!

Het lijkt er helemaal niet op dat onze politici, in meerderheid, bereid zijn tot echte veranderingen in het beleid. Veranderingen die inhouden dat ooit, voor de crisis, genomen raadsbesluiten moeten worden vernietigd. In geen van die raadsbesluiten is immers opgenomen wat er moest gebeuren als de bomen ooit eens niet langer tot de hemel zouden groeien?
Waarop zouden we moeiteloos wel kunnen bezuinigen?
• De “Wat te doen met 10 miljoen” acties leverden veel ideeën op, waarvan er nog geen één is gerealiseerd. Als we het tien jaar kunnen doen zonder die activiteiten, dan kunnen we ze ook vergeten. Dat behelst niet alleen het ‘wandelbos’, maar ook “de ijsbaan” en “de disco”.
o Het “wandelbos” heeft al meer aan ambtelijke uren gekost dan het aan vierkante meters bos ooit zal worden. Laten we liever de omgeving van de Zegerplas opknappen. Dat ligt er tenminste al, met bos, overigens.
o Ik was indertijd een voorstander van ‘de ijsbaan’ als demontabele voorziening, en een tegenstander van een ‘permanente’, overdekte ijsbaan. Nu vraag ik me af hoe we nog kunnen verantwoorden iets te bouwen wat we nooit hebben gehad, en dat geld te halen bij projecten waar we altijd aan gewend waren. Een ijsbaan bouwen voor een paar honderd Alphenaren en bezuinigen op de bibliotheek Ridderveld? Waar zijn we mee bezig?
o De disco is, voor mij en vele anderen, altijd een vraagteken geweest. Het is een idee uit het verleden dat de jeugd uit een stad vooral in die stad hun vertier zocht. Dat is, en de sluiting van Choices bewijst dat wel, een utopie. We denken teveel aan de jeugd tot achttien jaar,  die prima bij MAX terecht kan, en te weinig aan de categorie die veel geld omhanden heeft, maar dat vandaag hier, en morgen daar gaat uitgeven. Kortom, Alphen kan best zonder disco.
• Ons nieuwe zwembad is al aanbesteed, maar het was beter geweest meer de `zwemhal´ te bouwen die ik jarenlang bepleitte, dan de superluxe, maar ook megadure, voorziening die nu aan de Dijksloot wordt gebouwd. Dan hadden we nog 6 miljoen overgehad in deze bezuinigingstijd, en was er ook geen probleem rond de exploitatie. Want je kunt dat zwemkaartje, en zeker niet in crisistijd, natuurlijk niet peperduur maken en toch denken dat je bezoekers krijgt. Overigens was het NIET bouwen van een tweede zwembad geen optie, De Hoorn is daarvoor gewoon veel te klein.
• Degenen die nog bezig zijn om de Megasporthal aan de Olympiaweg te realiseren, moeten daar natuurlijk acuut mee stoppen. Als TEMPO meer ruimte nodig heeft, zetten ze maar weer een ballonhal neer, en de mensen die andere sporten willen bedrijven, gaan maar naar Zoetermeer. Die stad is twee keer zo groot, en die accommodaties staan daar al, 20 autominuten ver, waar praten we over. Dan nog een ton renoveren aan MAX, en dan kan die club onze jeugd nog wel twintig jaar onderdak bieden.
• De Lage Zijde plannen zijn door de tijd achterhaald. Wat de wethouder ook voor zijn 180.000 Euro heeft gekocht, hij kan dat gewoon niet gebruiken, tenminste niet waar het de omgeving Thorbeckeplein betreft. Als, zoals ook collega prof. Frank Quix in het Leidsch Dagblad beweert, een kwart van de huidige centrumwinkels binnen een paar jaar gaat sluiten, dan is dat zeker ook in Alphen aan den Rijn het geval. Het cultuurhuis moet, in heel afgeslankte vorm, aan de Hoge Zijde, deels in het stadhuis, worden gebouwd, en de bibliotheek denkt, met de politiek, nog altijd in verouderde termen die geen rekening houden met een verouderende bevolking en de mogelijkheden van Nieuwe Media.
Alphen aan den Rijn moet de broekriem aantrekken, en niet proberen onhaalbare zaken te realiseren zonder geld. De NUON miljoenen verspillen aan politieke hobby´s is in deze tijd van bezuiniging al helemaal volkomen onverantwoord.
Het grote probleem is en blijft: Welke politici durven nou hun verantwoordelijkheid te nemen?

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen