Bezuinigen betekent échte keuzes maken

Het wil er bij onze Alphense politici maar niet in dat ook hun kleine wereld door de kredietcrisis op de kop wordt gezet. De 3 miljoen Euro, die onze wethouder Schings op IJsland kwijtraakte (en die, ondanks al zijn beweringen, NOOIT terugkomen), was natuurlijk niet meer dan een rimpeling in de gemeentelijke vijver.

Nee, er zal écht bezuinigd moeten worden en de vorige week heb ik al uitgelegd waarom alleen het maken van geheel nieuwe keuzes op allerlei beleidsterreinen leidt tot echte bezuinigingen. Bezuinigingen zonder desastreuze effecten op de ontwikkeling van onze gemeente, of op onze meest kwetsbare bevolkingsgroepen. En dat terwijl onze politici alleen maar proberen, elke fractie voor zich, de eigen projecten te behouden, en andere fracties zo gek te krijgen hun ‘hobby’s’ te laten schieten. Het zal duidelijk zijn dat er op deze manier niets gebeurt en dat direct van hogerhand allerlei zaken moeten worden geschrapt die deze politici zelf hadden kunnen regelen. Kunnen ze tenminste iemand anders de schuld geven.
In 2009, dus nadat die crisis was begonnen, is al gepraat over ‘ombuigingen’ in het Project Investeren in Mensen, en zelfs toen waren vele fracties niet bereid om daar ook maar over te praten. Van die gedenkwaardige avond op het stadhuis heb ik op http://beleefalphen.web-log.nl/mijn_weblog/2009/09/bezuinigen-de-e.html verslag gedaan. Toen al heb ik ervoor gepleit de “kaasschaaf” weg te gooien en keuzes te maken uit projecten. Wat gaan we doen, en wat gaan we niet (meer) doen. En in een beschaafde gemeente zorgen we er natuurlijk voor dat onze kwetsbare inwoners worden ontzien. De WMO is dus niet automatisch het eerste kind van de rekening!

Het lijkt er helemaal niet op dat onze politici, in meerderheid, bereid zijn tot echte veranderingen in het beleid. Veranderingen die inhouden dat ooit, voor de crisis, genomen raadsbesluiten moeten worden vernietigd. In geen van die raadsbesluiten is immers opgenomen wat er moest gebeuren als de bomen ooit eens niet langer tot de hemel zouden groeien?
Waarop zouden we moeiteloos wel kunnen bezuinigen?
• De “Wat te doen met 10 miljoen” acties leverden veel ideeën op, waarvan er nog geen één is gerealiseerd. Als we het tien jaar kunnen doen zonder die activiteiten, dan kunnen we ze ook vergeten. Dat behelst niet alleen het ‘wandelbos’, maar ook “de ijsbaan” en “de disco”.
o Het “wandelbos” heeft al meer aan ambtelijke uren gekost dan het aan vierkante meters bos ooit zal worden. Laten we liever de omgeving van de Zegerplas opknappen. Dat ligt er tenminste al, met bos, overigens.
o Ik was indertijd een voorstander van ‘de ijsbaan’ als demontabele voorziening, en een tegenstander van een ‘permanente’, overdekte ijsbaan. Nu vraag ik me af hoe we nog kunnen verantwoorden iets te bouwen wat we nooit hebben gehad, en dat geld te halen bij projecten waar we altijd aan gewend waren. Een ijsbaan bouwen voor een paar honderd Alphenaren en bezuinigen op de bibliotheek Ridderveld? Waar zijn we mee bezig?
o De disco is, voor mij en vele anderen, altijd een vraagteken geweest. Het is een idee uit het verleden dat de jeugd uit een stad vooral in die stad hun vertier zocht. Dat is, en de sluiting van Choices bewijst dat wel, een utopie. We denken teveel aan de jeugd tot achttien jaar,  die prima bij MAX terecht kan, en te weinig aan de categorie die veel geld omhanden heeft, maar dat vandaag hier, en morgen daar gaat uitgeven. Kortom, Alphen kan best zonder disco.
• Ons nieuwe zwembad is al aanbesteed, maar het was beter geweest meer de `zwemhal´ te bouwen die ik jarenlang bepleitte, dan de superluxe, maar ook megadure, voorziening die nu aan de Dijksloot wordt gebouwd. Dan hadden we nog 6 miljoen overgehad in deze bezuinigingstijd, en was er ook geen probleem rond de exploitatie. Want je kunt dat zwemkaartje, en zeker niet in crisistijd, natuurlijk niet peperduur maken en toch denken dat je bezoekers krijgt. Overigens was het NIET bouwen van een tweede zwembad geen optie, De Hoorn is daarvoor gewoon veel te klein.
• Degenen die nog bezig zijn om de Megasporthal aan de Olympiaweg te realiseren, moeten daar natuurlijk acuut mee stoppen. Als TEMPO meer ruimte nodig heeft, zetten ze maar weer een ballonhal neer, en de mensen die andere sporten willen bedrijven, gaan maar naar Zoetermeer. Die stad is twee keer zo groot, en die accommodaties staan daar al, 20 autominuten ver, waar praten we over. Dan nog een ton renoveren aan MAX, en dan kan die club onze jeugd nog wel twintig jaar onderdak bieden.
• De Lage Zijde plannen zijn door de tijd achterhaald. Wat de wethouder ook voor zijn 180.000 Euro heeft gekocht, hij kan dat gewoon niet gebruiken, tenminste niet waar het de omgeving Thorbeckeplein betreft. Als, zoals ook collega prof. Frank Quix in het Leidsch Dagblad beweert, een kwart van de huidige centrumwinkels binnen een paar jaar gaat sluiten, dan is dat zeker ook in Alphen aan den Rijn het geval. Het cultuurhuis moet, in heel afgeslankte vorm, aan de Hoge Zijde, deels in het stadhuis, worden gebouwd, en de bibliotheek denkt, met de politiek, nog altijd in verouderde termen die geen rekening houden met een verouderende bevolking en de mogelijkheden van Nieuwe Media.
Alphen aan den Rijn moet de broekriem aantrekken, en niet proberen onhaalbare zaken te realiseren zonder geld. De NUON miljoenen verspillen aan politieke hobby´s is in deze tijd van bezuiniging al helemaal volkomen onverantwoord.
Het grote probleem is en blijft: Welke politici durven nou hun verantwoordelijkheid te nemen?

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen