Parkeertarieven marktconform duur?

Het is vervelend te ontdekken dat wethouder Groen int Wout van Verkeer én Stadshart maar niet wil begrijpen dat klanten nooit alleen naar één aspect van ons stadshart kijken. Consumenten verschillen, de één vindt dit belangrijker, en de ander dát. Maar één ding hebben ze allemaal met elkaar gemeen: Het ene winkelcentrum is als geheel interessanter dan het andere! Dát maakt dat consumenten in drommen naar één winkelcentrum gaan, en andere laten liggen.
Nog nooit hebben de Alphenaren hun stadshart zo weinig bezocht dan nadat het Rijnplein werd opgeleverd. En dat betekent dat de aangekondigde verhoging van de parkeertarieven, een bekend punt van kritiek voor élk winkelcentrum, voor het stadshart van Alphen aan den Rijn verschrikkelijke gevolgen zal hebben.
Laten we het eerst maar eens hebben over die ‘marktconforme’ parkeertarieven van onze wethouder. Natuurlijk hanteert toeristenstad Gouda een hoger tarief, dat geldt ook voor het historische centrum van Woerden en voor het eveneens middeleeuwse centrum van Leiden moet ook fors worden betaald. Maar hier spreken we toch van centra die al sinds mensenheugenis kopers uit de regio trekt. Dat kun je toch niet zeggen van Alphen aan den Rijn, waar het stadshart helemaal op Alphenaren is aangewezen.
Maar, anders dan de wethouder denkt, is parkeren in het veel uitgebreidere winkelhart van Zoetermeer gratis, omdat de tarieven waar hij mee strooit, pas na drie uur ingaan. De modale bezoeker betaalt dus niets. En dat geldt ook voor het kleine, maar compacte centrum van Bodegraven, voor het breed gesorteerde, en volledig overdekte, winkelcentrum van Leiderdorp en zelfs voor het grootschalige winkelcentrum Leidschenhage in Leiderdorp. Winkelcentra die allemaal binnen twintig autominuten te bereiken zijn.

Nee, het centrum van Alphen, dat sfeer mist, maar qua winkelaanbod niet eens zo slecht in elkaar zit, krijgt de komende vijf jaar te maken met enorme overlast aan de Lage Zijde, vanwege de bouwplannen daar. Om niet nóg meer Alphenaren de stad uit te jagen, zou je verwachten dat onze bevolking voor die ellende zou worden gecompenseerd. Maar niets van dit alles.
• Er wordt GEEN geld geïnvesteerd om, samen met de ondernemers in het stadscentrum, in een BIZ constructie te komen tot een samenhangend evenementenbeleid voor ons stadshart.
• Er wordt GEEN geld gestoken in een parkeerkelder onder het Thorbeckeplein, zodat de inwoners uit Ridderveld straks niet alleen snel naar dat Thorbeckeplein kunnen rijden, maar daar ook hun auto nog eens kwijtraken.
• Er wordt WEL een parkeergarage (Thorbeckegarage’ gesloopt en de parkeerterreinen op het Aarplein opgeofferd aan woningbouw, maar de beperkte uitbreiding van de Aarhofgarage moet worden betaald door de parkeerders aan de Hoge Zijde.
• Er worden WEL 25 miljoen NUON euro´s gestoken in een Cultuurhuis dat helemaal geen bedrijvigheid aan het Thorbeckeplein gaat opleveren, terwijl we dat NUON geld NIET gaan gebruiken voor de broodnodige Thorbeckegarage.
• We steken WEL miljoenen in die upgrade van onze Lage Zijde, maar wensen GEEN gedachte te wijden aan het probleem waar we nu, op korte én langere termijn, met onze zaterdagmarkt heen moeten.
Nee, de winkeliers in ons stadshart krijgen het moeilijk, en dat is grotendeels hun eigen schuld, omdat hun visie op het geheel eindigt bij de eigen winkeldeur. Het hele p robleem rond het ´Alphen Ice Event´, dat wat ál te gemakkelijk op de schouders van de gemeente wordt gedrukt, is weer heel illustratief.
Maar die ondernemers verdienen het niet, marktconform of niet, dat hun klanten de stad uit worden gejaagd door hoge, en jarenlang stijgende, parkeertarieven. Want die klant is, anders dan ´het stadhuis´ denkt, helemaal niet aan ons eigen stadshart gebakken, maar kan, met de auto of met het openbaar vervoer, overal rond onze stad terecht. De klant doet dat, de jarenlange teruggang in gedachten, ook al. Bestuur, politiek en ondernemers raken steeds meer verzeild in de zelf gemaakte draaikolk die alles en iedereen naar beneden zuigt. Dát is slecht voor de leefbaarheid van de stad Alphen aan den Rijn als geheel.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws