Parkeertarieven marktconform duur?

Het is vervelend te ontdekken dat wethouder Groen int Wout van Verkeer én Stadshart maar niet wil begrijpen dat klanten nooit alleen naar één aspect van ons stadshart kijken. Consumenten verschillen, de één vindt dit belangrijker, en de ander dát. Maar één ding hebben ze allemaal met elkaar gemeen: Het ene winkelcentrum is als geheel interessanter dan het andere! Dát maakt dat consumenten in drommen naar één winkelcentrum gaan, en andere laten liggen.
Nog nooit hebben de Alphenaren hun stadshart zo weinig bezocht dan nadat het Rijnplein werd opgeleverd. En dat betekent dat de aangekondigde verhoging van de parkeertarieven, een bekend punt van kritiek voor élk winkelcentrum, voor het stadshart van Alphen aan den Rijn verschrikkelijke gevolgen zal hebben.
Laten we het eerst maar eens hebben over die ‘marktconforme’ parkeertarieven van onze wethouder. Natuurlijk hanteert toeristenstad Gouda een hoger tarief, dat geldt ook voor het historische centrum van Woerden en voor het eveneens middeleeuwse centrum van Leiden moet ook fors worden betaald. Maar hier spreken we toch van centra die al sinds mensenheugenis kopers uit de regio trekt. Dat kun je toch niet zeggen van Alphen aan den Rijn, waar het stadshart helemaal op Alphenaren is aangewezen.
Maar, anders dan de wethouder denkt, is parkeren in het veel uitgebreidere winkelhart van Zoetermeer gratis, omdat de tarieven waar hij mee strooit, pas na drie uur ingaan. De modale bezoeker betaalt dus niets. En dat geldt ook voor het kleine, maar compacte centrum van Bodegraven, voor het breed gesorteerde, en volledig overdekte, winkelcentrum van Leiderdorp en zelfs voor het grootschalige winkelcentrum Leidschenhage in Leiderdorp. Winkelcentra die allemaal binnen twintig autominuten te bereiken zijn.

Nee, het centrum van Alphen, dat sfeer mist, maar qua winkelaanbod niet eens zo slecht in elkaar zit, krijgt de komende vijf jaar te maken met enorme overlast aan de Lage Zijde, vanwege de bouwplannen daar. Om niet nóg meer Alphenaren de stad uit te jagen, zou je verwachten dat onze bevolking voor die ellende zou worden gecompenseerd. Maar niets van dit alles.
• Er wordt GEEN geld geïnvesteerd om, samen met de ondernemers in het stadscentrum, in een BIZ constructie te komen tot een samenhangend evenementenbeleid voor ons stadshart.
• Er wordt GEEN geld gestoken in een parkeerkelder onder het Thorbeckeplein, zodat de inwoners uit Ridderveld straks niet alleen snel naar dat Thorbeckeplein kunnen rijden, maar daar ook hun auto nog eens kwijtraken.
• Er wordt WEL een parkeergarage (Thorbeckegarage’ gesloopt en de parkeerterreinen op het Aarplein opgeofferd aan woningbouw, maar de beperkte uitbreiding van de Aarhofgarage moet worden betaald door de parkeerders aan de Hoge Zijde.
• Er worden WEL 25 miljoen NUON euro´s gestoken in een Cultuurhuis dat helemaal geen bedrijvigheid aan het Thorbeckeplein gaat opleveren, terwijl we dat NUON geld NIET gaan gebruiken voor de broodnodige Thorbeckegarage.
• We steken WEL miljoenen in die upgrade van onze Lage Zijde, maar wensen GEEN gedachte te wijden aan het probleem waar we nu, op korte én langere termijn, met onze zaterdagmarkt heen moeten.
Nee, de winkeliers in ons stadshart krijgen het moeilijk, en dat is grotendeels hun eigen schuld, omdat hun visie op het geheel eindigt bij de eigen winkeldeur. Het hele p robleem rond het ´Alphen Ice Event´, dat wat ál te gemakkelijk op de schouders van de gemeente wordt gedrukt, is weer heel illustratief.
Maar die ondernemers verdienen het niet, marktconform of niet, dat hun klanten de stad uit worden gejaagd door hoge, en jarenlang stijgende, parkeertarieven. Want die klant is, anders dan ´het stadhuis´ denkt, helemaal niet aan ons eigen stadshart gebakken, maar kan, met de auto of met het openbaar vervoer, overal rond onze stad terecht. De klant doet dat, de jarenlange teruggang in gedachten, ook al. Bestuur, politiek en ondernemers raken steeds meer verzeild in de zelf gemaakte draaikolk die alles en iedereen naar beneden zuigt. Dát is slecht voor de leefbaarheid van de stad Alphen aan den Rijn als geheel.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen