Lezing: Kadinsky und der blaue Reiter

Op dinsdagavond 12 oktober verzorgt kunsthistorica mevrouw drs. Van Oudheusden voor de Volksuniversiteit een lezing over dit boeiende onderwerp.

De lezing vindt plaats in de bibliotheek aan de Thorbeckestraat 1a in Alphen a/d Rijn en begint

om 20.00 uur.

Wassily Kandinsky (1866-1944) speelde een belangrijke voortrekkersrol in de vernieuwing van de schilderkunst. Zijn explosieve composities, waarbij hij zich liet inspireren door experimentele muziek

en primitieve volkskunst, riepen heftige emoties en onbegrip op bij kunstcritici, publiek en medekunstenaars.

Toen Kandinsky kennis maakte met Franz Marc, ontmoette hij een zielsverwant. Het zou het begin zijn van een hechte vriendschap en in 1911 richtten ze Der Blaue Reiter op waarbij kunstenaars als Gabriele Münter, Alexey von Jawlensky, August Macke en Heinrich Campendonck zich zouden aansluiten.

Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 viel de groep uit elkaar. Aan een van de meest intrigerende vernieuwingsbewegingen van de vroeg 20ste eeuwse schilderkunst was een eind gekomen.

Inschrijven kan (ook online) via www.vuar.nl en via het programmaboekje van de Volksuniversiteit, dat ligt in bibliotheken en stadskantoren. Men kan zich ook op de avond zelf inschrijven.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.