Bibliotheek Ridderveld dicht?

Het is weer eens zover. Bestuur en directie van bibliotheek Rijn en Venen hebben (opnieuw) weer eens activiteiten opgestart die ze niet kunnen betalen. Als gevolg wordt het filiaal Ridderhof gesloten, maar krijgt de bibliotheek van wethouder Schings wel twee ton extra om de verhuizing naar het door diens partij PvdA zo gewenste ‘cultuurhuis’ te overleven. Er wordt weer veel verwarring gesticht, maar er is helemaal geen bibliotheekinstituut meer in Alphen, die vormt één geheel met de bibliotheken van Hazerswoude Dorp, Hazerswoude Rijndijk en Koudekerk (straks ook één filiaal, natuurlijk), Nieuwkoop, Ter Aar, Rijnsaterswoude en Zoeterwoude. Nu zou je verwachten dat bestuur en directie met zo’n wanprestatie gewipt zouden worden, maar zo gaat het niet met een semipolitieke instelling als een bibliotheek. Want de gemeente is immers van plan aan het Thorbeckeplein een gebouw van 25 miljoen te realiseren en de enige instantie die daar echt gebruik van wil/moet/gaat maken is….de bibliotheek. Het is dus wat onhandig voor Schings om die club failliet te laten gaan, of bestuurlijk te onthoofden, want dan kan hij weer opnieuw beginnen.
Kortom, de bestuurlijke aanbidding van dit ‘gouden kalf’ aan het Thorbeckeplein gaat de gemeente nog eens twee ton, en Ridderveld haar bibliotheek kosten.
Het argument dat ‘Kerk en Zanen’ ook geen bibliotheek heeft slaat nergens op. Die wijk heeft immers op allerlei gebied geen voorzieningen en moet het qua boodschappen nog altijd doen met wat hoogstens een buurtcentrum genoemd kan worden. Gelukkig staat er nu een gezondheidscentrum en is er een dierenartsenpraktijk, maar daar heeft de gemeente niet voor gezorgd. Natuurlijk had ook Kerk en Zanen allang een bibliotheek moeten hebben, maar nu die er niet is, betekent dat niet dat ook Ridderveld wel zonder kan.

Die bibliotheek, die er al is sinds de Ridderhof werd gebouwd, huisde oorspronkelijk in een ander, kleiner, deel, maar moest zo nodig, net als de centrale bibliotheek aan de Rijn, groot en nog groter worden. En nu is die ruimte aan De Vest ook alweer te klein. Niet omdat de klanten dat wilden, maar omdat de bibliotheek steeds meer taken aan zich trok en steeds meer diensten wilde verlenen zonder dat hun klanten, de lezers, daarom vroegen. De recente toevoeging van ‘Kunsteducatie’ is daar een fraai voorbeeld van. Maar intussen is die bibliotheek wel een instituut geworden in een wijk die nu al een jaar praktisch is afgesloten van het Alphense centrum, een situatie die met alle bouwplannen aan de Lage Zijde nog lang zal duren. Zelfs áls het Cultuurhuis er in 2014 staat, betekent dat allerminst dat dan dit gebouw ook daadwerkelijk bereikbaar zal zijn. Riddervelders moeten dus vanaf dat jaar fietsend naar het centrum (dat inmiddels voor auto’s onbereikbaar zal zijn) en dat zal de animo voor een bibliotheekabonnement niet bepaald bevorderen. Maar een bibliotheek is meer dan een boekenmagazijn. De ruimte, de boeken én de aanwezige computers worden intensief gebruikt door een hele schare scholieren die thuis niet over dit soort voorzieningen kan beschikken. Je zou denken dat de gemeente, en zeker de PvdA binnen die gemeente, zo’n emanciperend instituut tot elke prijs zou willen handhaven, maar blijkbaar is hun gouden kalf aan het Thorbeckeplein belangrijker. Ook zitten daar dagelijks vele ouderen uit de wijk kranten en tijdschriften te lezen waarvoor ze privé geen geld hebben, of gewoon, voor de gezelligheid. Je zou dus denken dat zo’n wijkstimulans prioriteit zou hebben, maar nee, ook onze ouderen moeten maar zorgen dat ze in het centrum komen. Wijkgericht werken was een leuke term om extra geld voor Participe te krijgen, maar de bibliotheek heeft daar niets mee te maken, blijkbaar. De vele scholen uit Ridderveld maken graag gebruik van de bibliotheek, maar we zien ze toch echt niet met al dat grut naar het Thorbeckeplein afreizen. Dus ook hier wordt het principe van cultuurverspreiding onder geschoffeld om een politieke wensdroom, het gouden kalf aan het Thorbeckeplein, te realiseren. De vele ouderen in de wijk Ridderveld zullen het nóg moeilijker krijgen, want de met die sluiting noodzakelijke uitbreiding van de dienst ‘bibliotheek aan huis’ zal van elke kostenbesparing door de sluiting snel een lachertje maken. En dat geldt ook voor de aanschaf van een extra bibliobus. De voorgenomen sluiting van het filiaal Ridderveld is gewoon het failliet van de cultuurpolitiek, een schande, die we niet over ons moeten laten komen. Enorme aantallen Riddervelders hebben ervoor gezorgd dat het huidige college weer op het pluche terecht kwam. Het moet die gasten toch duidelijk gemaakt kunnen worden dat bij de volgende verkiezingen niemand meer naar de stembus gaat. Zodat politici uit de fusiegemeenten voortaan aan het Alphense roer zullen draaien?

Nee, de bibliotheek in Ridderveld moet blijven, en er moeten nog meer filialen bij komen. Maar dat moeten gezellige ontmoetingspunten zijn, geen boekenmagazijnen of prestige projecten. Bibliobussen vormen een goede aanvulling, maar geen adequate vervanging voor een fysiek filiaal. Stellingen met boeken horen, in het tijdperk van de nieuwe media, op een goedkoop industrieterrein, en het cultuurgebouw wordt steeds meer een lege huls die de Alphenaar in groeiende aantallen links zal laten liggen.
Met de voorgenomen sluiting is het college op een volstrekt verkeerde weg terecht gekomen, en dit beleid belooft voor de nieuwe fusiepartners weinig goeds.

Het kan natuurlijk allemaal best anders, lees dat maar op mijn blog “beleefalphen”.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen