Alphens Stadshart in nood!

Nee, ik ga niet schrijven over het feit dat de bezetting van ons bureau Stadshart bijna gratis en voor niets al jaren en nog jaren (wat komt er nou op tijd klaar in Alphen!) in door de gemeente opgekochte woningen woont. Belangenverstrengeling is in Boskoop nog nieuws, maar in Alphen is het beslist niet de eerste keer. Hoeven die Boskopers daar tenminste niet aan te wennen!

Maar vandaag wil ik het wel hebben over dat stadshart in relatie tot allerlei festiviteiten die in onze stad worden georganiseerd. Een paar jaar geleden bleek opeens de jaarlijkse braderie (jazeker, die hadden we ook nog) niet door te gaan, zonder dat het bestuur van WinkelStad Alphen, dat we toen ook nog hadden, dat zelfs wist! Nu hebben we onze jaarmarkt nog (maar hoelang!) en blijkt opnieuw dat je wel activiteiten het centrum in kunt slepen, maar dat onze Alphense winkeliers daar toch niets mee doen. Natuurlijk profiteren die graag van de extra drukte in de stad, maar helaas staan al die kraampjes hinderlijk in de weg. Iemand maakt zich druk om een friteskraam voor de Burgerking zonder zich af te vragen waarom die Burgerking daar niet ZELF een kraam had opgezet. Vanochtend klaagt een ondernemer aan het Wallenbergplein (boven de Kamer van Koophandel n.b.) over de fietsenoverlast rond ‘zijn’ pand tijdens de jaarmarkt. Niks personeel vrij gegeven, er moet worden verdiend, en van zo’n plaatselijk evenement moet je natuurlijk geen last hebben!
Weken geleden heb ik U geschetst hoe een evenement als ‘Alphen Culinair’ zou kunnen zorgen voor een grote klantenstroom naar ons Stadshart, maar de praktijk is dat nóch dat eetevenement, nóch de oldtimerdag, de ijsbaan en zelfs de jaarmarkt zelf leiden tot ook maar enige activiteit van onze plaatselijke winkeliers.
Die zitten rustig af te wachten tot de laatste Alphenaar het eigen centrum verlaat. Die `ondernemers´ verwachten wonderen van de bouw aan de Lage Zijde, zonder hun best te doen zelf hun klanten te trekken. Want, en ook dat is al jaren een publiek geheim, de klantenstroom naar onze binnenstad is na de opening van het Rijnplein alleen maar kleiner geworden Waarom zou dat aan de Lage Zijde opeens anders zijn? Er is toch geen enkele ondernemer die, met onze lokale politici, denkt dat de nieuwbouw van de bibliotheek in het ‘cultuurhuis’ voor de duizenden nieuwe klanten gaat zorgen die ze dringend nodig hebben? En waarom maken die ondernemers zich zo weinig druk over het verlies van klanten nu de omgeving van het Thorbeckeplein langzaam maar zeker verandert in een afbraakbuurt, en daarna in een bouwput? Uit de schaarse informatie vanuit het stadhuis blijkt dat ze daar nog geen idee hebben van wat er voor die afbraak in de plaats komt. Ja, een nieuwe brug zodat een paar bevoorrechte Alphenaren ook de Kromme Aar met dieseldampen van hun sloepen kunnen verpesten.
Nee, ik constateer opnieuw dat de gemeente, met de Alphense politici, veel te veel rekening houdt met de belangen van onze winkeliers. Wat ze ook al deed toen Ridderveld (Ridderhof) werd gebouwd, en wat ze opnieuw deden toen onze politiek de grote wijk Kerk en Zanen met een buurtcentrum afscheepte. Iets wat de afgelopen week ook nog eens door onze plaatselijke coryfee Jan Zeeman werd benadrukt. En dat terwijl die winkeliers, in overgrote meerderheid, zelf helemaal niets doen om hun eigen belangen te behartigen. Want dat de klant is er natuurlijk niet is voor de winkels, maar de winkels voor de klant, lijkt binnen het Alphense Stadshart weinig bekend lijkt te zijn.

Al in 2005 schreef ik in mijn boek ´Marketing voor Retailers´ dat een winkelcentrum heel wat meer was dan ´winkeltjes in een winkelstraat´ en wat toen waar was, is, in het licht van de snelle groei van webshops, nu zeker waar. Maar de Alphense winkelier opent zijn winkel, wacht af wie hem rijk wil maken, en sluit hem ´s avonds weer. Die winkelier gaat zich zeker niet bemoeien met alle kansen die hem of haar via allerlei activiteiten wordt geboden. Niet bemoeien als winkelier, niet bemoeien als groep winkeliers, niet bemoeien als retailsectie van de Vereniging Alphense Ondernemers. Gewoon stil blijven zitten en je niet verroeren, lijkt het devies.

Onze politici maken zich wel heel druk over de overheersing van het stadsbeeld door de ´ketens´. Een probleem dat zich vanzelf oplost als die ketens, nadat de klantenstroom nog verder terugloopt, ons stadshart net zo gemakkelijk verlaten als ze er gekomen zijn. Want waarom zou je geld verstoken in Alphen aan den Rijn als je er elders meer mee kunt verdienen?
Iedereen kijkt naar de gemeente, maar die gaat echt niet voor klanten zorgen. Als je een project als de ‘simpele’ nieuwe aansluiting van de Kennedylaan op de Oranje Nassausingel zo laat versloeren als al maanden het geval is, kun je wachten op de volgende blokkade van onze Lage Zijde. Die aansluiting zou nu klaar zijn midden ín de Sinterklaasperiode, maar één nacht vorst, en het wordt na Nieuwjaar, natuurlijk.En geen klacht te horen, van de VOA!
Gelukkig ligt de nieuwe aansluiting op de nieuw aan te leggen Thorbeckelaan er al. Jammer dat er nog jarenlang een paar flatgebouwen in de weg staan!

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws