Wat ´Nieuwe Media´ voor ons stadshart gaat betekenen (3)

Sommige retailers doen iets met de nieuwe media, vanuit de Aarhof worden voorzichtig wat stappen gezet, maar als Stadshart doet Alphen aan den Rijn helemaal niets. Hoe dat beter zou kunnen? Ik verzin dus maar wat.

We schrijven 1 september 2012……
Er is nog steeds weinig te zien van de nieuwbouw aan de Lage Zijde, al is het hofje aan de Aarkade voorgoed verdwenen. Voorzichtig is begonnen aan de sloop rond het Thorbeckeplein en de flatgebouwen langs de Aar staan zieltogend te wachten op de genade van de sloper. Winkeliers en college is inmiddels duidelijk geworden dat de ‘ondergang’ van WinkelStad Alphen in de VOA geen opleving van het stadshart betekende, integendeel! De al bijna tien jaar durende teruggang in bezoekersaantallen heeft ertoe geleid dat de eerste ketens de stad alweer hebben verlaten. MediaMarkt heeft in Zoetermeer een megapand betrokken en wil in Alphen alleen nog een Saturn winkel handhaven. Gelukkig heeft Vroom&Dreesmann, voorzien van kersvers kapitaal, besloten om aan het Rijnplein een écht filiaal te openen. Saturn zal zich in het oude V&D pand vestigen.
Winkeliers en gemeente hebben eindelijk de handen in elkaar geslagen en de stichting Stadshart Alphen aan den Rijn opgericht. De stichting heeft een fulltime centrummanager aangesteld en heeft, op basis van een BIZ constructie, eindelijk voldoende budget om een vuist te maken. Om te beginnen is er een nieuwe website ontwikkeld, die gelijk dient als portal naar de websites van alle centrumondernemingen. Augmented reality op Google Maps geeft informatie over gemeente én activiteiten, en Alphen is nu op alle navigatiesystemen te vinden. Verder is Stichting Stadshart heel actief is op de diverse social websites.
Nu ‘Alphen Culinair’ na een aarzelende herstart in 2011 heeft begrepen dat soloactiviteiten de nodige risico’s met zich meebrengen, wil ze dit jaar graag met de Stichting Stadshart samenwerken. De bedoeling is, uiteraard, dat beide partijen daar beter van worden.
De Stadshart website geeft al maandenlang informatie over wat de Alphenaar op Alphen Culinair allemaal kan gaan beleven. Spontaan heeft zich op LinkedIn een groep gevormd die de organisatie al maanden bestookt met ideeën. Vrijwel elke stadshart ondernemer heeft, de week voor Culinair Alphen, wel iets daarvan in etalages en displays over en rond dit festijn opgenomen. Op Twitter woeden hele discussies over voor en nadelen door deelnemers uit de hele regio. Discussie waarin zowel de Stichting Stadshart als Alphen Culinair zich actief mengen. De plaatselijke pers zingt in krant, radio en website haar liedje mee. Eigenlijk levert de samenwerking tussen Stadshart en Alphen Culinair wel elke week een artikel of interview op. De gekoppelde sites van Stadshart en Alphen Culinair houden de liefhebbers elke dag op de hoogte van de vorderingen. Deelnemende restaurants gebruiken hun eigen sites, nieuwsbrieven én tweets om hun eigen bezoekers uit te nodigen. Printje of tweet tonen, en het drankje is alweer gratis! AlphenStadFM/TV draagt via reportages en interview bij aan de eetbeleving die merkbaar groeit binnen de bevolking.
Natuurlijk krijgt de Alphenaar in 2012 al bij elke aankoop in het Stadshart een bedrag op zijn gemeentelijke parkeerpas bijgeboekt, maar bezoekers van Alphen Culinair wacht nog iets bijzonders. De hele week waarin het festijn plaatsvindt, verschijnen elk uur meerdere tweets met aanbiedingen waarin centrumbedrijven bij aankoop tijdens de volgende twee uur een consumptiebon voor Alphen Culinair weggeven. Een paar uur extra winkelen in het Stadshart, en letten op je smartphone maakt zo Alphen Culinair niet alleen tot een smakelijke, maar ook een betaalbare eetbeleving op. Tijdens Alphen Culinair rijdt natuurlijk de RABO- shuttlebus tussen het Rijnplein en Alphen Culinair. Want natuurlijk gunt Stichting Stadshart haar bezoekers graag een culinaire belevenis, maar wel graag die klant terugzien in het centrum! Tijdens het eetfestijnen zijn overal de aanwezige beeldschermen verbonden met de live-uitzendingen die AlphenStadTV/FM vanuit de diverse stands verzorgt. Op alle invalswegen, en bij het Stadhuis staan beeldschermen zodat elke voorbijganger op de hoogte is. Vandaag is het in Alphen niet alleen leuk winkelen, maar er kan ook nog eens lekker worden gegeten. Twitter bezwijkt intussen bijna omdat duizenden enthousiaste bezoekers hun ervaringen met hun volgers delen. De halve gemeentelijke afdeling voorlichting zit, samen met vrijwilligers van de VVV, telefoontjes te beantwoorden en mail te retourneren van mensen die zich afvragen wat Alphen Culinair, Stadshart Alphen aan den Rijn én de gemeente, nu én na de fusie, haar bezoekers allemaal te bieden heeft.

Jammer dat het na drie dagen weer voorbij is, maar ja, intussen komt eenzelfde circus op gang rond de Oldtimerdag, de Gondelvaart en, natuurlijk, de jaarmarkt. En hebben we die zomer het Vakantiespel en de Huttenbouwweek al gehad.
Ja, er gebeurt veel in Alphen, en met behulp van de nieuwe media, maakt iedereen het ook mee, vooral in ons Stadshart.

De techniek kan dit allemaal, maar of de mensen die erbij betrokken zijn dat ook allemaal doen, dát is, voor mij tenminste, de vraag!

Geef een reactie

Recent nieuws

Weekendverslag 24.09.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Yakult Start to Run: vanaf maandagavond 29 oktober ook bij AAV’36 24.09.2018 20:26 AAV'36

Triathlon Alphen voortijdig geëindigd vanwege weer 24.09.2018 20:10

Alphense Begrotingsdag 24.09.2018 15:08 Gemeente Alphen

Maandag 1 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 24.09.2018 11:41 Sionskerk Alphen

PIET DIJKMAN WAS ER WEER BIJ 23.09.2018 21:59 AVV Alphen Nieuws

Daniel Knegt werd afgelopen weekend zesde bij de WK paratriathlon 23.09.2018 21:41 AAV'36

Alphia debuteert met ruime overwinning in 3e klasse 23.09.2018 21:41 v.v. Alphia Laatste nieuws

Mooi van binnen, Mooi van buiten in Museumpark Archeon 23.09.2018 19:38

Ladies Night vol acties en NK standwerken in Alphense Centrum 23.09.2018 19:33

Zondag 30 september 2018 23.09.2018 18:26 Sionskerk Alphen

Lunchconcert in de Oudshoornsekerk, Alphen aan den Rijn 22.09.2018 15:19

Parkeren rond de Paradijslaan: in de vakken s.v.p. 22.09.2018 05:58 Adventskerk | Nieuws

Jong Alphen Meetup 21.09.2018 21:41 Sionskerk Alphen

Op de Paradijslaan in Alphen aan den Rijn werd deze morgen iets anders geparkeerd dan normaal 21.09.2018 09:06 Politie Alphen aan den Rijn

Op de Paradijslaan in Alphen aan den Rijn werd deze morgen iets anders geparkeerd dan normaal 21.09.2018 08:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vanmiddag een aanrijding plaatsgevonden op de Oude Herenweg met de Ouvertureweg te Alphen aan den Rijn 20.09.2018 21:26 Politie Alphen aan den Rijn

Gemeenten A12 tekenen convenant A12–Bodegravenboog 20.09.2018 19:14

Facebook vragenuurtje gaat vanavond niet door 20.09.2018 18:50 Politie Alphen aan den Rijn

Opruimbeurt voor Fietsappel 20.09.2018 18:48 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen
 1. Ladies Night en EK Standwerken

  september 28
 2. Foodtruck Festival

  september 28 - september 30
 3. Boksgala

  september 29
 4. Mooi van buiten, mooi van binnen

  september 30
 5. Lunchconcert

  oktober 7