Wat ´Nieuwe Media´ voor ons stadshart gaat betekenen (3)

Sommige retailers doen iets met de nieuwe media, vanuit de Aarhof worden voorzichtig wat stappen gezet, maar als Stadshart doet Alphen aan den Rijn helemaal niets. Hoe dat beter zou kunnen? Ik verzin dus maar wat.

We schrijven 1 september 2012……
Er is nog steeds weinig te zien van de nieuwbouw aan de Lage Zijde, al is het hofje aan de Aarkade voorgoed verdwenen. Voorzichtig is begonnen aan de sloop rond het Thorbeckeplein en de flatgebouwen langs de Aar staan zieltogend te wachten op de genade van de sloper. Winkeliers en college is inmiddels duidelijk geworden dat de ‘ondergang’ van WinkelStad Alphen in de VOA geen opleving van het stadshart betekende, integendeel! De al bijna tien jaar durende teruggang in bezoekersaantallen heeft ertoe geleid dat de eerste ketens de stad alweer hebben verlaten. MediaMarkt heeft in Zoetermeer een megapand betrokken en wil in Alphen alleen nog een Saturn winkel handhaven. Gelukkig heeft Vroom&Dreesmann, voorzien van kersvers kapitaal, besloten om aan het Rijnplein een écht filiaal te openen. Saturn zal zich in het oude V&D pand vestigen.
Winkeliers en gemeente hebben eindelijk de handen in elkaar geslagen en de stichting Stadshart Alphen aan den Rijn opgericht. De stichting heeft een fulltime centrummanager aangesteld en heeft, op basis van een BIZ constructie, eindelijk voldoende budget om een vuist te maken. Om te beginnen is er een nieuwe website ontwikkeld, die gelijk dient als portal naar de websites van alle centrumondernemingen. Augmented reality op Google Maps geeft informatie over gemeente én activiteiten, en Alphen is nu op alle navigatiesystemen te vinden. Verder is Stichting Stadshart heel actief is op de diverse social websites.
Nu ‘Alphen Culinair’ na een aarzelende herstart in 2011 heeft begrepen dat soloactiviteiten de nodige risico’s met zich meebrengen, wil ze dit jaar graag met de Stichting Stadshart samenwerken. De bedoeling is, uiteraard, dat beide partijen daar beter van worden.
De Stadshart website geeft al maandenlang informatie over wat de Alphenaar op Alphen Culinair allemaal kan gaan beleven. Spontaan heeft zich op LinkedIn een groep gevormd die de organisatie al maanden bestookt met ideeën. Vrijwel elke stadshart ondernemer heeft, de week voor Culinair Alphen, wel iets daarvan in etalages en displays over en rond dit festijn opgenomen. Op Twitter woeden hele discussies over voor en nadelen door deelnemers uit de hele regio. Discussie waarin zowel de Stichting Stadshart als Alphen Culinair zich actief mengen. De plaatselijke pers zingt in krant, radio en website haar liedje mee. Eigenlijk levert de samenwerking tussen Stadshart en Alphen Culinair wel elke week een artikel of interview op. De gekoppelde sites van Stadshart en Alphen Culinair houden de liefhebbers elke dag op de hoogte van de vorderingen. Deelnemende restaurants gebruiken hun eigen sites, nieuwsbrieven én tweets om hun eigen bezoekers uit te nodigen. Printje of tweet tonen, en het drankje is alweer gratis! AlphenStadFM/TV draagt via reportages en interview bij aan de eetbeleving die merkbaar groeit binnen de bevolking.
Natuurlijk krijgt de Alphenaar in 2012 al bij elke aankoop in het Stadshart een bedrag op zijn gemeentelijke parkeerpas bijgeboekt, maar bezoekers van Alphen Culinair wacht nog iets bijzonders. De hele week waarin het festijn plaatsvindt, verschijnen elk uur meerdere tweets met aanbiedingen waarin centrumbedrijven bij aankoop tijdens de volgende twee uur een consumptiebon voor Alphen Culinair weggeven. Een paar uur extra winkelen in het Stadshart, en letten op je smartphone maakt zo Alphen Culinair niet alleen tot een smakelijke, maar ook een betaalbare eetbeleving op. Tijdens Alphen Culinair rijdt natuurlijk de RABO- shuttlebus tussen het Rijnplein en Alphen Culinair. Want natuurlijk gunt Stichting Stadshart haar bezoekers graag een culinaire belevenis, maar wel graag die klant terugzien in het centrum! Tijdens het eetfestijnen zijn overal de aanwezige beeldschermen verbonden met de live-uitzendingen die AlphenStadTV/FM vanuit de diverse stands verzorgt. Op alle invalswegen, en bij het Stadhuis staan beeldschermen zodat elke voorbijganger op de hoogte is. Vandaag is het in Alphen niet alleen leuk winkelen, maar er kan ook nog eens lekker worden gegeten. Twitter bezwijkt intussen bijna omdat duizenden enthousiaste bezoekers hun ervaringen met hun volgers delen. De halve gemeentelijke afdeling voorlichting zit, samen met vrijwilligers van de VVV, telefoontjes te beantwoorden en mail te retourneren van mensen die zich afvragen wat Alphen Culinair, Stadshart Alphen aan den Rijn én de gemeente, nu én na de fusie, haar bezoekers allemaal te bieden heeft.

Jammer dat het na drie dagen weer voorbij is, maar ja, intussen komt eenzelfde circus op gang rond de Oldtimerdag, de Gondelvaart en, natuurlijk, de jaarmarkt. En hebben we die zomer het Vakantiespel en de Huttenbouwweek al gehad.
Ja, er gebeurt veel in Alphen, en met behulp van de nieuwe media, maakt iedereen het ook mee, vooral in ons Stadshart.

De techniek kan dit allemaal, maar of de mensen die erbij betrokken zijn dat ook allemaal doen, dát is, voor mij tenminste, de vraag!

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws