Het Alphense Stadshart en Nieuwe Media (II)

Het stadshart van Alphen aan den Rijn moet, nu daarin vele miljoenen zijn geïnvesteerd, en nog vele miljoenen geïnvesteerd gaan worden, voor ALLE inwoners van onze gemeente de plek zijn waar ze graag komen en lang blijven. Niet om snel wat karbonaadjes of luiers te kopen, maar om te winkelen, te flaneren, te recreëren, cultuur te snuiven, andere Alphenaren te ontmoeten of zomaar op een terrasje naar andere mensen kijken. Een plek voor jong en oud, waar je het centrum van onze stad kunt beleven zoals jij dat wilt. Een plaats waar het allemaal gebeurt, niet simpelweg een paar honderd grote en kleine winkels bij elkaar. En zeker geen plaats waar je ‘boodschappen’ gaat doen.
Boodschappen doe je, en het is niet de eerste keer dat ik dat naar voren breng, in onze wijk- en buurtcentra, in de buurt- of dorpswinkel. Maar ‘winkelen’ doe je in de stad! In ons deels al vernieuwde stadshart, waar steeds meer nieuwe winkelformules de bezoekers ook steeds meer keus bieden. Alleen, dat blijft natuurlijk alleen maar goed gaan, als de Alphenaren ook steeds meer, en steeds vaker, dat Stadshart bezoeken. Want de praktijk is dat ze dat steeds minder doen, terwijl er genoeg te ‘winkelen’ valt. Blijkbaar is er iets loos met het imago van ons Stadshart, of met de Alphenaar die maar blijft denken dat het buiten Alphen allemaal veel grootser en dus beter is. Met dat imago komt het niet vanzelf in orde, het stapelen van stenen levert misschien wel een mooi, maar niet automatisch een aantrekkelijk stadshart op! Dat stadshart wordt pas beter als alle betrokkenen de handen in elkaar slaan om ervoor te zorgen dat elk bezoek, voor elke bezoeker, een betekenisvolle beleving wordt. Dan moet je niet denken aan allerlei evenementen op en rond het Rijnplein. Maar vooral aan gecoördineerd inspelen op alles wat er nu al gebeurd, en wat er nog meer gaat gebeuren, in en rond de stad. Winkeliers, dienstverleners en horecamensen moeten daar, elk bedrijf op de eigen manier, duidelijk aandacht aan besteden. Zodat de sfeer van elk evenement bij elk bezoek wordt ondersteund. Onze Stadshart ondernemers moeten gezamenlijk afspraken maken, en er vervolgens binnen hun eigen mogelijkheden zelf iets mee doen. De gemeente moet dat allemaal faciliteren, en de VOA moet het ondersteunen. Ondernemers, gemeente en VOA moeten zich daarbij niets aantrekken van wat ondernemers buiten het stadshart daarvan vinden. Als we dat Stadshart bijzonder willen maken, moeten we het ook als bijzonder, en niet als het zoveelste wijkcentrum, behandelen. Die wijk- en buurtcentra, buurtwinkels en dorpswinkels hebben hun eigen functie, maar hebben niets met ons stadshart te maken.
Pas als we die gedachte willen onderschrijven, kan er ook succesvol gebruik worden gemaakt van de nieuwe media. Overigens in samenhang met wat nu als ‘klassieke’ media wordt gezien. En dat betekent dat er een ‘stadshart’ website moet komen dat zich volledig richt op het informeren van de klanten over alles wat er in dat stadshart is en gebeurt. Dus niet alleen ALLE winkels, maar ook alle assortimenten van die winkels, met het serviceniveau (bediening, bezorging, aanpassing, website, webshop, etc.). Niet alleen de winkels, maar ook dienstverleners, overheid en horeca moeten op die ene website te vinden zijn. Die website moet vervolgens als ‘portal’ dienen om naar de websites van de afzonderlijke bedrijven te gaan. Die website moet interactief zijn, en geen ‘reclameblaadje’ op het internet zijn. Klanten moeten erop kunnen zoeken naar wat ze willen, en ze moeten er ook een beoordeling aan kunnen hangen. Natuurlijk is het vervelend dat je dan ook een slechte beoordeling kunt krijgen, maar dat moet een stimulans zijn om de dienstverlening beter te maken. Uiteindelijk is elke verbetering goed voor alle ondernemingen in dat stadscentrum, ongeacht of dat zelfstandige bedrijven zijn, zelfstandige ondernemers onder een franchise formule of filialen van landelijke of regionale ketens.
Natuurlijk moet die site er ook gelikt uitzien op elke ‘smartphone’, en moeten de bedrijven zorgen voor zoveel mogelijk ‘aps’ om hun klanten nog beter te kunnen helpen. Het zou mooi zijn als er in dat verband allerlei informatie over bedrijven en hun activiteiten in ‘augmented reality’ over het beeld van bedrijven in onze winkelstraten beschikbaar is.
Sociale media zoals Hyves, Facebook of Twitter moeten actief gebruikt worden. Niet om ‘reclame’ te maken, want dat werkt daar niet. Maar wel om zaken aan te kaarten waaraan je denkt als winkelcentrum, of als bedrijf, iets mee te kunnen doen. En zeker om je te mengen in discussies over onderwerpen die je privé en zakelijk interesseren, of die misschien het Stadshart of je eigen onderneming betreffen.
En als er weer eens iets wordt georganiseerd moet daar, ín de zaak, op de website én op social media, actief aandacht aan worden besteed. Je hebt gelijk, ‘Stennis Dennis’, dat er heel veel gebeurt in en rond Alphen, maar niemand doet er iets mee, in ons Stadshart. Vanuit het Stadshart zijn dat (bijna) allemaal geïsoleerde gebeurtenissen voor een beperkte kring van belanghebbenden. Op die manier kunnen die vele activiteiten niets aan de aantrekkelijkheid van ons Stadshart bijdragen. Voorbeelden genoeg, maar die bewaren we voor de volgende week.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen