Het Alphense Stadshart en Nieuwe Media (II)

Het stadshart van Alphen aan den Rijn moet, nu daarin vele miljoenen zijn geïnvesteerd, en nog vele miljoenen geïnvesteerd gaan worden, voor ALLE inwoners van onze gemeente de plek zijn waar ze graag komen en lang blijven. Niet om snel wat karbonaadjes of luiers te kopen, maar om te winkelen, te flaneren, te recreëren, cultuur te snuiven, andere Alphenaren te ontmoeten of zomaar op een terrasje naar andere mensen kijken. Een plek voor jong en oud, waar je het centrum van onze stad kunt beleven zoals jij dat wilt. Een plaats waar het allemaal gebeurt, niet simpelweg een paar honderd grote en kleine winkels bij elkaar. En zeker geen plaats waar je ‘boodschappen’ gaat doen.
Boodschappen doe je, en het is niet de eerste keer dat ik dat naar voren breng, in onze wijk- en buurtcentra, in de buurt- of dorpswinkel. Maar ‘winkelen’ doe je in de stad! In ons deels al vernieuwde stadshart, waar steeds meer nieuwe winkelformules de bezoekers ook steeds meer keus bieden. Alleen, dat blijft natuurlijk alleen maar goed gaan, als de Alphenaren ook steeds meer, en steeds vaker, dat Stadshart bezoeken. Want de praktijk is dat ze dat steeds minder doen, terwijl er genoeg te ‘winkelen’ valt. Blijkbaar is er iets loos met het imago van ons Stadshart, of met de Alphenaar die maar blijft denken dat het buiten Alphen allemaal veel grootser en dus beter is. Met dat imago komt het niet vanzelf in orde, het stapelen van stenen levert misschien wel een mooi, maar niet automatisch een aantrekkelijk stadshart op! Dat stadshart wordt pas beter als alle betrokkenen de handen in elkaar slaan om ervoor te zorgen dat elk bezoek, voor elke bezoeker, een betekenisvolle beleving wordt. Dan moet je niet denken aan allerlei evenementen op en rond het Rijnplein. Maar vooral aan gecoördineerd inspelen op alles wat er nu al gebeurd, en wat er nog meer gaat gebeuren, in en rond de stad. Winkeliers, dienstverleners en horecamensen moeten daar, elk bedrijf op de eigen manier, duidelijk aandacht aan besteden. Zodat de sfeer van elk evenement bij elk bezoek wordt ondersteund. Onze Stadshart ondernemers moeten gezamenlijk afspraken maken, en er vervolgens binnen hun eigen mogelijkheden zelf iets mee doen. De gemeente moet dat allemaal faciliteren, en de VOA moet het ondersteunen. Ondernemers, gemeente en VOA moeten zich daarbij niets aantrekken van wat ondernemers buiten het stadshart daarvan vinden. Als we dat Stadshart bijzonder willen maken, moeten we het ook als bijzonder, en niet als het zoveelste wijkcentrum, behandelen. Die wijk- en buurtcentra, buurtwinkels en dorpswinkels hebben hun eigen functie, maar hebben niets met ons stadshart te maken.
Pas als we die gedachte willen onderschrijven, kan er ook succesvol gebruik worden gemaakt van de nieuwe media. Overigens in samenhang met wat nu als ‘klassieke’ media wordt gezien. En dat betekent dat er een ‘stadshart’ website moet komen dat zich volledig richt op het informeren van de klanten over alles wat er in dat stadshart is en gebeurt. Dus niet alleen ALLE winkels, maar ook alle assortimenten van die winkels, met het serviceniveau (bediening, bezorging, aanpassing, website, webshop, etc.). Niet alleen de winkels, maar ook dienstverleners, overheid en horeca moeten op die ene website te vinden zijn. Die website moet vervolgens als ‘portal’ dienen om naar de websites van de afzonderlijke bedrijven te gaan. Die website moet interactief zijn, en geen ‘reclameblaadje’ op het internet zijn. Klanten moeten erop kunnen zoeken naar wat ze willen, en ze moeten er ook een beoordeling aan kunnen hangen. Natuurlijk is het vervelend dat je dan ook een slechte beoordeling kunt krijgen, maar dat moet een stimulans zijn om de dienstverlening beter te maken. Uiteindelijk is elke verbetering goed voor alle ondernemingen in dat stadscentrum, ongeacht of dat zelfstandige bedrijven zijn, zelfstandige ondernemers onder een franchise formule of filialen van landelijke of regionale ketens.
Natuurlijk moet die site er ook gelikt uitzien op elke ‘smartphone’, en moeten de bedrijven zorgen voor zoveel mogelijk ‘aps’ om hun klanten nog beter te kunnen helpen. Het zou mooi zijn als er in dat verband allerlei informatie over bedrijven en hun activiteiten in ‘augmented reality’ over het beeld van bedrijven in onze winkelstraten beschikbaar is.
Sociale media zoals Hyves, Facebook of Twitter moeten actief gebruikt worden. Niet om ‘reclame’ te maken, want dat werkt daar niet. Maar wel om zaken aan te kaarten waaraan je denkt als winkelcentrum, of als bedrijf, iets mee te kunnen doen. En zeker om je te mengen in discussies over onderwerpen die je privé en zakelijk interesseren, of die misschien het Stadshart of je eigen onderneming betreffen.
En als er weer eens iets wordt georganiseerd moet daar, ín de zaak, op de website én op social media, actief aandacht aan worden besteed. Je hebt gelijk, ‘Stennis Dennis’, dat er heel veel gebeurt in en rond Alphen, maar niemand doet er iets mee, in ons Stadshart. Vanuit het Stadshart zijn dat (bijna) allemaal geïsoleerde gebeurtenissen voor een beperkte kring van belanghebbenden. Op die manier kunnen die vele activiteiten niets aan de aantrekkelijkheid van ons Stadshart bijdragen. Voorbeelden genoeg, maar die bewaren we voor de volgende week.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws