Centrummanagement in ons Stadshart

Op 1 september moet ik het manuscript inleveren voor de derde druk van mijn boek ‘Marketing voor Retailers’. Geen wereldschokkende gebeurtenis op zichzelf, hoewel ik ben er wel al vanaf de meivakantie mee bezig ben. Al bij het werk aan de tweede druk, twee jaar geleden, kwam ik erachter dat sinds 2005 veel dingen in en rond het retailvak zijn veranderd. Toen kon ik daar niet zoveel mee, er was geen tijd omdat de eerste druk was uitverkocht, maar die tijd is er met de derde druk gelukkig wel.
Daarom schrijf ik eigenlijk gewoon een nieuw boek, waarin nog maar de helft van de bestaande tekst wordt overgenomen. De rest is nieuw, of vanuit een ander perspectief beschreven. Want intussen heb je dingen rond je heen meegemaakt, heb je nieuwe boeken gelezen en commentaren op je boek, en andere publicaties gelezen. En als je eenmaal bezig bent, blijkt de wereld, je vakgebied en ook jij zelf, in die vijf jaar meer veranderd, dan je wilde weten. Dat leverde mij het idee die veranderingen, die ook Alphen raken, op een andere manier dan in een boek, eens met U te delen. Vandaag wil ik me concentreren op de veranderingen die te maken hebben met de vestigingsplaats: “de juiste winkel op de juiste plaats”!
Deze zomer bleek, van het ene moment op het andere, de kinderkledingwinkel Villa Happ de deuren gesloten te hebben. Hoewel het lijkt dat de winkel morgen weer open gaat, acht ik de kans dat dit echt gebeurt relatief klein. Eén van de oorzaken is, en daaraan wordt in die nieuwe druk nog meer ruimte besteed, dat een winkel nooit goed uit de verf komt in het verkeerde winkelcentrum. Voor drie dure kinderboutiques blijkt Alphen aan den Rijn gewoon te klein, zoals we ook al te klein waren voor een echte babywinkel als Babyhuis Ketel en Prenatal. Het zijn tekens dat Alphen als centrum tussen servet en tafellaken blijft hangen, net zoals het (vrijwel) ontbreken van brandstores, winkels die maar één merk voeren en gewoonlijk een onderdeel vormen van de organisatie achter dat merk. We hebben dan wel, met het theater, een H&M gekregen, maar een Zara filiaal zullen we hier nooit zien. En ook andere grote modemerken passen ervoor zich in ons Stadshart te manifesteren. Ooit dacht wijlen wethouder Van der Veen Meerstad zelfs aan een Bijenkorf, maar het is maar de vraag of V&D aan haar microvestiging in Alphen blijft vasthouden. Het gerucht wordt steeds sterker dat zelfs Metro, de organisatie achter MediaMarkt, overweegt die vestiging in te ruilen voor een Saturn vestiging. En Saturn (ook nog een grote winkel, overigens, is nu juist een formule die de ruimtes tussen de MediaMarkt vestigingen moet opvullen. De jaren dat voor elke sportwinkel de bomen tot de hemel groeiden is voorbij. Waar omvang van de hele kinderkledingmarkt in één jaar met bijna 9% verminderde, is dit voor de sportdetailhandel, met 4% omzetverlies en dalende prijzen, zeker het geval. Bakker Sport was een begrip in Alphen, maar de nieuwe eigenaar Sport2000 wijt de slechte resultaten van de hele formule aan, o.a., de overname van dat Bakker Sport. Nu er sinds een paar jaar een Sportsworld Megastore in winkelcentrum Cruquius bij Hoofddorp wordt dat ook niet meer beter. Bahlman Sport was al uit het Stadshart verdwenen en buurtwinkelcentrum De Ridderhof ruilt Sport2000 voor ALDI. De geplande grote sportwinkel in De Baronie lijkt me in deze omstandigheden minstens één brug te ver! Wanneer, over vijf tot tien jaar, ook aan de Lage Zijde nieuwbouw de huidige revolutiebouw aan het Thorbeckeplein heeft vervangen, is het een kwestie van ‘too little’ en zeker van ‘too late’. Voor de grotere speciaalzaken zal Alphen altijd té weinig consumenten hebben!

Daardoor moet het Alphense Stadshart het niet hebben van haar grote variëteit aan winkels. Een attractief stadshart is gelukkig veel meer dan ‘winkeltjes in een winkelstraat’.
Winkeliers, dienstverleners, horeca, verenigingen en gemeente moeten veel meer in dat Stadshart gaan samenwerken om het tot ‘a place to be’ te maken voor alle Alphenaren. Dat ze dit niet zelf kunnen, is de afgelopen jaren genoegzaam bewezen. Daarom moet er met spoed een centrummanager worden aangesteld, die er niet alleen voor moet zorgen dat er veel meer evenementen in de stad komen, maar ook dat zoveel mogelijk winkels, horecagelegenheden en dienstverleners daaraan actief meedoen. Natuurlijk kost dit geld, voor niets gaat de zon op. Met in een BIZ constructie, met een half miljoen per jaar van de ondernemers, en een half miljoen van de gemeente, is er jaarlijks heel wat te organiseren.

Deze hele problematiek staat volgend jaar uitgebreid in mijn boek, dit was maar een inleiding om aan te geven hoe belangrijk het is dat er nu eens iets gebeurt in ons Stadshart. Zeker met het oog op de enorme verkeershinder die de bouw aan de ‘Lage Zijde’ gaat betekenen.
Maar er zijn nog meer duidelijke veranderingen in de hele retailomgeving die positief of negatief uitwerken op winkels en winkelformules. Eén ervan is de groeiende invloed van het internet, of, juister gezegd, van de Nieuwe Media. Over dat ‘Nieuwe Winkelen’ en die ‘Nieuwe Winkelier’ wil ik het de volgende week hebben.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen