Centrummanagement in ons Stadshart

Op 1 september moet ik het manuscript inleveren voor de derde druk van mijn boek ‘Marketing voor Retailers’. Geen wereldschokkende gebeurtenis op zichzelf, hoewel ik ben er wel al vanaf de meivakantie mee bezig ben. Al bij het werk aan de tweede druk, twee jaar geleden, kwam ik erachter dat sinds 2005 veel dingen in en rond het retailvak zijn veranderd. Toen kon ik daar niet zoveel mee, er was geen tijd omdat de eerste druk was uitverkocht, maar die tijd is er met de derde druk gelukkig wel.
Daarom schrijf ik eigenlijk gewoon een nieuw boek, waarin nog maar de helft van de bestaande tekst wordt overgenomen. De rest is nieuw, of vanuit een ander perspectief beschreven. Want intussen heb je dingen rond je heen meegemaakt, heb je nieuwe boeken gelezen en commentaren op je boek, en andere publicaties gelezen. En als je eenmaal bezig bent, blijkt de wereld, je vakgebied en ook jij zelf, in die vijf jaar meer veranderd, dan je wilde weten. Dat leverde mij het idee die veranderingen, die ook Alphen raken, op een andere manier dan in een boek, eens met U te delen. Vandaag wil ik me concentreren op de veranderingen die te maken hebben met de vestigingsplaats: “de juiste winkel op de juiste plaats”!
Deze zomer bleek, van het ene moment op het andere, de kinderkledingwinkel Villa Happ de deuren gesloten te hebben. Hoewel het lijkt dat de winkel morgen weer open gaat, acht ik de kans dat dit echt gebeurt relatief klein. Eén van de oorzaken is, en daaraan wordt in die nieuwe druk nog meer ruimte besteed, dat een winkel nooit goed uit de verf komt in het verkeerde winkelcentrum. Voor drie dure kinderboutiques blijkt Alphen aan den Rijn gewoon te klein, zoals we ook al te klein waren voor een echte babywinkel als Babyhuis Ketel en Prenatal. Het zijn tekens dat Alphen als centrum tussen servet en tafellaken blijft hangen, net zoals het (vrijwel) ontbreken van brandstores, winkels die maar één merk voeren en gewoonlijk een onderdeel vormen van de organisatie achter dat merk. We hebben dan wel, met het theater, een H&M gekregen, maar een Zara filiaal zullen we hier nooit zien. En ook andere grote modemerken passen ervoor zich in ons Stadshart te manifesteren. Ooit dacht wijlen wethouder Van der Veen Meerstad zelfs aan een Bijenkorf, maar het is maar de vraag of V&D aan haar microvestiging in Alphen blijft vasthouden. Het gerucht wordt steeds sterker dat zelfs Metro, de organisatie achter MediaMarkt, overweegt die vestiging in te ruilen voor een Saturn vestiging. En Saturn (ook nog een grote winkel, overigens, is nu juist een formule die de ruimtes tussen de MediaMarkt vestigingen moet opvullen. De jaren dat voor elke sportwinkel de bomen tot de hemel groeiden is voorbij. Waar omvang van de hele kinderkledingmarkt in één jaar met bijna 9% verminderde, is dit voor de sportdetailhandel, met 4% omzetverlies en dalende prijzen, zeker het geval. Bakker Sport was een begrip in Alphen, maar de nieuwe eigenaar Sport2000 wijt de slechte resultaten van de hele formule aan, o.a., de overname van dat Bakker Sport. Nu er sinds een paar jaar een Sportsworld Megastore in winkelcentrum Cruquius bij Hoofddorp wordt dat ook niet meer beter. Bahlman Sport was al uit het Stadshart verdwenen en buurtwinkelcentrum De Ridderhof ruilt Sport2000 voor ALDI. De geplande grote sportwinkel in De Baronie lijkt me in deze omstandigheden minstens één brug te ver! Wanneer, over vijf tot tien jaar, ook aan de Lage Zijde nieuwbouw de huidige revolutiebouw aan het Thorbeckeplein heeft vervangen, is het een kwestie van ‘too little’ en zeker van ‘too late’. Voor de grotere speciaalzaken zal Alphen altijd té weinig consumenten hebben!

Daardoor moet het Alphense Stadshart het niet hebben van haar grote variëteit aan winkels. Een attractief stadshart is gelukkig veel meer dan ‘winkeltjes in een winkelstraat’.
Winkeliers, dienstverleners, horeca, verenigingen en gemeente moeten veel meer in dat Stadshart gaan samenwerken om het tot ‘a place to be’ te maken voor alle Alphenaren. Dat ze dit niet zelf kunnen, is de afgelopen jaren genoegzaam bewezen. Daarom moet er met spoed een centrummanager worden aangesteld, die er niet alleen voor moet zorgen dat er veel meer evenementen in de stad komen, maar ook dat zoveel mogelijk winkels, horecagelegenheden en dienstverleners daaraan actief meedoen. Natuurlijk kost dit geld, voor niets gaat de zon op. Met in een BIZ constructie, met een half miljoen per jaar van de ondernemers, en een half miljoen van de gemeente, is er jaarlijks heel wat te organiseren.

Deze hele problematiek staat volgend jaar uitgebreid in mijn boek, dit was maar een inleiding om aan te geven hoe belangrijk het is dat er nu eens iets gebeurt in ons Stadshart. Zeker met het oog op de enorme verkeershinder die de bouw aan de ‘Lage Zijde’ gaat betekenen.
Maar er zijn nog meer duidelijke veranderingen in de hele retailomgeving die positief of negatief uitwerken op winkels en winkelformules. Eén ervan is de groeiende invloed van het internet, of, juister gezegd, van de Nieuwe Media. Over dat ‘Nieuwe Winkelen’ en die ‘Nieuwe Winkelier’ wil ik het de volgende week hebben.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws