Parkeerbeleid, wat is dat?

Er wordt wat afgeklaagd, over het parkeren in Alphen aan den Rijn. Het bestaande parkeerbeleid wordt door steeds meer slachtoffers aan de kaak gesteld. De onvrede wordt luid en duidelijk over de wereld rondgetwitterd. Dan moet er toch wel wat loos zijn, rond dat parkeren in onze stad.

Het is al merkwaardig dat, wat in Alphen doorgaat als parkeerbeleid, door de wethouder van verkeer (Groen in’t Wout, CDA) wordt behandeld. Want verkeer en parkeren mogen dan wat met elkaar te maken hebben, maar in wezen is het een kwestie van planologie, dat in overheidsjargon Ruimtelijke ordening heet. Je zou rustig kunnen zeggen dat zowel het parkeerbeleid als het verkeersbeleid rechtstreeks het gevolg zijn van het beleid op het gebied van ruimtelijke ordening (wethouder Hoekstra, VVD). En die ruimtelijke ordening is als zodanig weer afgeleid van het huisvestingsbeleid (wethouder Schings, PvdA} en het economische beleid (ook wethouder Hoekstra), waaronder ook het detailhandelsbeleid valt. Daarmee zijn er uiteindelijk drie wethouders mee bezig, en die moeten toch met zijn drieën genoeg intelligentie hebben om het probleem nou eens rigoureus aan te pakken. Want voor het huidige beleid, gewoon parkeermeters blijven bijplaatsen, is niet zoveel intelligentie nodig, lijkt me. Op die manier is dit jaar het parkeerprobleem in de Stationsbuurt ‘opgelost’, maar, zoals te verwachten viel, verplaatst de parkeeroverlast zich gewoon. Nog een paar jaar doorklungelen, en dan staan die parkeermeters tot aan de Hefbrug.
Eigenlijk is het heel simpel: Als ik op een bepaald moment 1000 mensen extra naar een bepaalde plek wil laten komen, en weet dat de helft van die mensen met de auto komt, dan heb ik, met gemiddeld twee mensen in een auto, gewoon 250 parkeerplekken nodig. Als ik die 250 plekken niet heb, moet ik óf van mijn voornemen afzien, en die duizend bezoekers vergeten, óf ik moet parkeerplaatsen bijbouwen. Of ik moet gewoon iets heel anders verzinnen.

Ons zo veel geroemde stadshart aan de Hoge Zijde heeft niet bepaald opgeleverd wat we allemaal wilden, meer Alphenaren naar het Stadshart trekken, en meer niet-Alphenaren aantrekken. En, met een balletje-balletje spel, uiteindelijk met minder parkeerplaatsen! De praktijk is dat de Alphenaren steeds minder vaak dat Stadshart bezoeken, en dat de ‘buitenlanders’ al helemaal verstek laten gaan. En dat is ook geen wonder, want nieuwe bezoekers komen niet door de week, maar proberen het eens op een zaterdag, vooral als er iets te doen is in ons stadshart. En juist dan zullen ze heel vaak zien dat de parkeergarage vol is, en het aantal andere parkeerplaatsen, tot ver in de omtrek, bijzonder klein is. Dan blijven ze voortaan wel weg, natuurlijk!
Nu de gemeente bezig is ook aan de Lage Zijde het nodige beton te storten en stenen te stapelen, zien we opnieuw dat er wordt gegokt op meer bezoekers, maar dat er minder parkeerplaatsen komen. Nu kun je wel fietsenstallingen bouwen, maar daarmee trek je nauwelijks meer bezoekers, en al zeker niet van buiten de stad. En van de geplande parkeergarage onder het Thorbeckeplein heeft niemand meer iets gehoord, de afgelopen twee jaar. Daarbij vervallen de parkeerplaatsen aan het Aarplein, en de tijdelijke parkeerplaatsen aan de Thorbeckestraat en Hoofdstraat verdwijnen ook weer. Zelfs in officiële stukken worden de straten buiten het stadshart al als overloopgebied gezien voor parkeerders, zodat het debacle rond de Stationsstraat zich gaat herhalen.

Nou kan dat veel beter, maar daarvoor moeten we niet naar de parkeerplaatsen, maar naar de bezoekers, kijken. Minder bezoekers betekent minder parkeren, en dan lost het probleem zich vanzelf op! Maar, zult U denken, we wilden toch méér bezoekers, niet minder, in ons stadshart.
Daar hebt U helemaal gelijk in, en dat betekent dat er ander, innovatief, beleid moet worden ontwikkeld, niet alleen op het gebied van verkeer of parkeren, maar ook bij Ruimtelijke Ordening, economisch beleid, detailhandelsbeleid en huisvestingsbeleid.

Beleid ook dat je niet simpelweg kunt afleiden uit het verleden, zoals gewoonlijk gebeurt, maar dat Alphen op de lange termijn een echte stad maakt, terwijl we dat op dit moment alleen maar roepen. Maar hoe we deze zaken voor onze kinderen en kleinkinderen kunnen verbeteren, daarover gaat Reinders Alphen de volgende week.

 

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen