Parkeerbeleid, wat is dat?

Er wordt wat afgeklaagd, over het parkeren in Alphen aan den Rijn. Het bestaande parkeerbeleid wordt door steeds meer slachtoffers aan de kaak gesteld. De onvrede wordt luid en duidelijk over de wereld rondgetwitterd. Dan moet er toch wel wat loos zijn, rond dat parkeren in onze stad.

Het is al merkwaardig dat, wat in Alphen doorgaat als parkeerbeleid, door de wethouder van verkeer (Groen in’t Wout, CDA) wordt behandeld. Want verkeer en parkeren mogen dan wat met elkaar te maken hebben, maar in wezen is het een kwestie van planologie, dat in overheidsjargon Ruimtelijke ordening heet. Je zou rustig kunnen zeggen dat zowel het parkeerbeleid als het verkeersbeleid rechtstreeks het gevolg zijn van het beleid op het gebied van ruimtelijke ordening (wethouder Hoekstra, VVD). En die ruimtelijke ordening is als zodanig weer afgeleid van het huisvestingsbeleid (wethouder Schings, PvdA} en het economische beleid (ook wethouder Hoekstra), waaronder ook het detailhandelsbeleid valt. Daarmee zijn er uiteindelijk drie wethouders mee bezig, en die moeten toch met zijn drieën genoeg intelligentie hebben om het probleem nou eens rigoureus aan te pakken. Want voor het huidige beleid, gewoon parkeermeters blijven bijplaatsen, is niet zoveel intelligentie nodig, lijkt me. Op die manier is dit jaar het parkeerprobleem in de Stationsbuurt ‘opgelost’, maar, zoals te verwachten viel, verplaatst de parkeeroverlast zich gewoon. Nog een paar jaar doorklungelen, en dan staan die parkeermeters tot aan de Hefbrug.
Eigenlijk is het heel simpel: Als ik op een bepaald moment 1000 mensen extra naar een bepaalde plek wil laten komen, en weet dat de helft van die mensen met de auto komt, dan heb ik, met gemiddeld twee mensen in een auto, gewoon 250 parkeerplekken nodig. Als ik die 250 plekken niet heb, moet ik óf van mijn voornemen afzien, en die duizend bezoekers vergeten, óf ik moet parkeerplaatsen bijbouwen. Of ik moet gewoon iets heel anders verzinnen.

Ons zo veel geroemde stadshart aan de Hoge Zijde heeft niet bepaald opgeleverd wat we allemaal wilden, meer Alphenaren naar het Stadshart trekken, en meer niet-Alphenaren aantrekken. En, met een balletje-balletje spel, uiteindelijk met minder parkeerplaatsen! De praktijk is dat de Alphenaren steeds minder vaak dat Stadshart bezoeken, en dat de ‘buitenlanders’ al helemaal verstek laten gaan. En dat is ook geen wonder, want nieuwe bezoekers komen niet door de week, maar proberen het eens op een zaterdag, vooral als er iets te doen is in ons stadshart. En juist dan zullen ze heel vaak zien dat de parkeergarage vol is, en het aantal andere parkeerplaatsen, tot ver in de omtrek, bijzonder klein is. Dan blijven ze voortaan wel weg, natuurlijk!
Nu de gemeente bezig is ook aan de Lage Zijde het nodige beton te storten en stenen te stapelen, zien we opnieuw dat er wordt gegokt op meer bezoekers, maar dat er minder parkeerplaatsen komen. Nu kun je wel fietsenstallingen bouwen, maar daarmee trek je nauwelijks meer bezoekers, en al zeker niet van buiten de stad. En van de geplande parkeergarage onder het Thorbeckeplein heeft niemand meer iets gehoord, de afgelopen twee jaar. Daarbij vervallen de parkeerplaatsen aan het Aarplein, en de tijdelijke parkeerplaatsen aan de Thorbeckestraat en Hoofdstraat verdwijnen ook weer. Zelfs in officiële stukken worden de straten buiten het stadshart al als overloopgebied gezien voor parkeerders, zodat het debacle rond de Stationsstraat zich gaat herhalen.

Nou kan dat veel beter, maar daarvoor moeten we niet naar de parkeerplaatsen, maar naar de bezoekers, kijken. Minder bezoekers betekent minder parkeren, en dan lost het probleem zich vanzelf op! Maar, zult U denken, we wilden toch méér bezoekers, niet minder, in ons stadshart.
Daar hebt U helemaal gelijk in, en dat betekent dat er ander, innovatief, beleid moet worden ontwikkeld, niet alleen op het gebied van verkeer of parkeren, maar ook bij Ruimtelijke Ordening, economisch beleid, detailhandelsbeleid en huisvestingsbeleid.

Beleid ook dat je niet simpelweg kunt afleiden uit het verleden, zoals gewoonlijk gebeurt, maar dat Alphen op de lange termijn een echte stad maakt, terwijl we dat op dit moment alleen maar roepen. Maar hoe we deze zaken voor onze kinderen en kleinkinderen kunnen verbeteren, daarover gaat Reinders Alphen de volgende week.

 

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws