Leuren met MAX?

In Alphen hebben we een aantal erkende instituten, zoals het Vakantiespel, de Huttenbouw, de Jaarmarkt, de Twintig van Alphen én MAX. Er is in Alphen eigenlijk maar één gelegenheid waar ouders met een gerust hart hun jonge tieners kunnen laten kennismaken met het echte uitgaansleven: MAX! Het probleem is dat Max zichzelf redt, zonder bemoeienis van Gemeente en welzijnsorganisaties Participe Ze moeten alleen een locatie hebben waar ze hun discoactiviteiten kunnen houden, en daar komen Gemeente en Participe wel om de hoek kijken. Want hun huidige locatie, het oude thuishonk van Stichting Welzijn aan de Olympiaweg, gaat verdwijnen. Het moet plaats maken voor een super-de-luxe sporttempel en, ongeacht of dat allemaal wel haalbaar is, de Alphense tieners moeten daar verdwijnen. Niemand wil dat hardop zeggen, maar dat is wel zo. Daarmee hebben we gelijk de eerste optie, gewoon blijven op de plek waar ze al jaren met veel plezier zitten, afgeschreven. De rest is gemeentelijke PR, misleiding!  Van MAX, van onze jongeren en van hun ouders.
De gemeenteraad, terecht bang dat MAX in de bemoeizucht van gemeente en Participe uit het welzijnsbeleid zou worden geschrapt, heeft beslist dat wát er ook gebeurt in die sector, er ruimte moet blijven voor MAX. Een goed besluit, waar gemeente noch Participe omheen kan. Dus komt het bekende spel, laatstelijk nog gespeeld rond de disco voor ouderen, en daarvoor rond de welzijnsaccommodaties, weer op de wagen. Er duiken weer allemaal locaties op waarover uitgebreid wordt gerapporteerd, waarna de gemeente uiteindelijk doet wat ze toch al wilde, namelijk MAX verplaatsen naar de nieuwe welzijnsaccommodatie die op de kop van Sterrenlaan wordt gebouwd.
MAX woordvoerder Sander de Nie vindt dat geen goede plaats, want hij wil, om goede redenen, liever houden wat hij heeft. Helaas kan dat niet. Sander en de zijnen kunnen dus beter hun energie steken in een oplossing die wel haalbaar is. Kop Sterrenlaan is namelijk wel een goede accommodatie voor Max, maar onder voorwaarden. Dat er veel ouderen in de flats daaromheen wonen is geen argument. Het complex van school en welzijnsaccommodatie moet nog worden ontwikkeld, en daarmee kan bij de ontwikkeling en de bouw rekening worden gehouden.
De voorwaarden?
Wel, het huidige plan voorziet ook in de bouw van enkele woningen op dat complex. Natuurlijk heeft Alphen woningen nodig, maar op de vierkante kilometer met de hoogste bevolkingsdichtheid van onze stad maken die paar woningen weinig verschil. De combinatie woningen en school (Lupinehof) is al lastig, maar die van woningen, school én welzijnsactiviteiten is vragen om moeilijkheden. Dus GEEN woningen, dat is voorwaarde nummer 1! Voorwaarde 2 is dat MAX een vaste plaats krijgt in het gebruikersrooster, zodat ze niet om de haverklap plaats moeten maken voor andere activiteiten. En al helemaal niet voor lucratieve, maar qua welzijnsbeleid ongelangrijke, particuliere feestjes die ook in, bijvoorbeeld, Wiebelbiebel gehouden kunnen worden. Max is namelijk, anders dan die andere activiteiten, helemaal niet buurtgericht en trekt jongeren uit de hele stad aan. In zo’n situatie moet je duidelijkheid hebben, Max stelt jaarlijks een schema op, en Participe plant andere activiteiten daar maar omheen, punt!
De derde randvoorwaarde is, en Sander de Nie is daar terecht beducht voor, dat het bestemmingsplan ter plekke expliciet dit soort activiteiten toestaat, of dat het alsnog als zodanig wordt aangepast. Niemand zit op een boze buurman te wachten die, zoals bij de Sweelinckschool, alles en iedereen kan frustreren.

De andere locaties die worden genoemd zijn gewoon lachwekkend. De nieuwbouw in Nieuwe Sloot is een woon-zorg zone, bedoeld voor senioren. Die willen misschien (maar dat is ze nog niet eens gevraagd) een activiteitencentrum, maar zullen zeker niet zitten te wachten op de intocht en uittocht van een club uitgelaten tieners. Dat is puur opportunistisch denken vanuit de gemeente.

De locatie ‘De Ridder’ is volkomen fout omdat het de doelgroep, jonge tieners, fysiek in direct contact brengt met de uitgaanswereld van de ouderen. Inwoning daar zou de vernietiging van MAX betekenen, omdat veel ouders hun kinderen daar NIET heen zullen laten gaan.

We moeten in Alphen niet zo zeuren en allerlei verplichte, maar zinloze, rondjes af blijven werken. MAX moet blijven, en daarvoor moet een optimale plek worden gezocht. En als je die hebt gevonden, in feite al hebt gepland, moet je niet net doen of alles nog open is, maar open kaart spelen. Die kaart is voor de gemeente en voor mij gewoon de nieuwe accommodatie aan de Sterrenlaan. Die accommodatie kan dan ook tijdig worden ontwikkeld op basis van dat gebruik door MAX. Ook MAX kan zich daarop gaan instellen en ervoor zorgen dat aan de drie voorwaarden wordt voldaan, zodat het ook hun kaart wordt. En de gemeenteraad kan er vanaf het begin op toezien dat MAX niet alleen een nieuwe plek krijgt, maar ook de plek die ze, met al dat vrijwilligerswerk, verdienen.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws