Leuren met MAX?

In Alphen hebben we een aantal erkende instituten, zoals het Vakantiespel, de Huttenbouw, de Jaarmarkt, de Twintig van Alphen én MAX. Er is in Alphen eigenlijk maar één gelegenheid waar ouders met een gerust hart hun jonge tieners kunnen laten kennismaken met het echte uitgaansleven: MAX! Het probleem is dat Max zichzelf redt, zonder bemoeienis van Gemeente en welzijnsorganisaties Participe Ze moeten alleen een locatie hebben waar ze hun discoactiviteiten kunnen houden, en daar komen Gemeente en Participe wel om de hoek kijken. Want hun huidige locatie, het oude thuishonk van Stichting Welzijn aan de Olympiaweg, gaat verdwijnen. Het moet plaats maken voor een super-de-luxe sporttempel en, ongeacht of dat allemaal wel haalbaar is, de Alphense tieners moeten daar verdwijnen. Niemand wil dat hardop zeggen, maar dat is wel zo. Daarmee hebben we gelijk de eerste optie, gewoon blijven op de plek waar ze al jaren met veel plezier zitten, afgeschreven. De rest is gemeentelijke PR, misleiding!  Van MAX, van onze jongeren en van hun ouders.
De gemeenteraad, terecht bang dat MAX in de bemoeizucht van gemeente en Participe uit het welzijnsbeleid zou worden geschrapt, heeft beslist dat wát er ook gebeurt in die sector, er ruimte moet blijven voor MAX. Een goed besluit, waar gemeente noch Participe omheen kan. Dus komt het bekende spel, laatstelijk nog gespeeld rond de disco voor ouderen, en daarvoor rond de welzijnsaccommodaties, weer op de wagen. Er duiken weer allemaal locaties op waarover uitgebreid wordt gerapporteerd, waarna de gemeente uiteindelijk doet wat ze toch al wilde, namelijk MAX verplaatsen naar de nieuwe welzijnsaccommodatie die op de kop van Sterrenlaan wordt gebouwd.
MAX woordvoerder Sander de Nie vindt dat geen goede plaats, want hij wil, om goede redenen, liever houden wat hij heeft. Helaas kan dat niet. Sander en de zijnen kunnen dus beter hun energie steken in een oplossing die wel haalbaar is. Kop Sterrenlaan is namelijk wel een goede accommodatie voor Max, maar onder voorwaarden. Dat er veel ouderen in de flats daaromheen wonen is geen argument. Het complex van school en welzijnsaccommodatie moet nog worden ontwikkeld, en daarmee kan bij de ontwikkeling en de bouw rekening worden gehouden.
De voorwaarden?
Wel, het huidige plan voorziet ook in de bouw van enkele woningen op dat complex. Natuurlijk heeft Alphen woningen nodig, maar op de vierkante kilometer met de hoogste bevolkingsdichtheid van onze stad maken die paar woningen weinig verschil. De combinatie woningen en school (Lupinehof) is al lastig, maar die van woningen, school én welzijnsactiviteiten is vragen om moeilijkheden. Dus GEEN woningen, dat is voorwaarde nummer 1! Voorwaarde 2 is dat MAX een vaste plaats krijgt in het gebruikersrooster, zodat ze niet om de haverklap plaats moeten maken voor andere activiteiten. En al helemaal niet voor lucratieve, maar qua welzijnsbeleid ongelangrijke, particuliere feestjes die ook in, bijvoorbeeld, Wiebelbiebel gehouden kunnen worden. Max is namelijk, anders dan die andere activiteiten, helemaal niet buurtgericht en trekt jongeren uit de hele stad aan. In zo’n situatie moet je duidelijkheid hebben, Max stelt jaarlijks een schema op, en Participe plant andere activiteiten daar maar omheen, punt!
De derde randvoorwaarde is, en Sander de Nie is daar terecht beducht voor, dat het bestemmingsplan ter plekke expliciet dit soort activiteiten toestaat, of dat het alsnog als zodanig wordt aangepast. Niemand zit op een boze buurman te wachten die, zoals bij de Sweelinckschool, alles en iedereen kan frustreren.

De andere locaties die worden genoemd zijn gewoon lachwekkend. De nieuwbouw in Nieuwe Sloot is een woon-zorg zone, bedoeld voor senioren. Die willen misschien (maar dat is ze nog niet eens gevraagd) een activiteitencentrum, maar zullen zeker niet zitten te wachten op de intocht en uittocht van een club uitgelaten tieners. Dat is puur opportunistisch denken vanuit de gemeente.

De locatie ‘De Ridder’ is volkomen fout omdat het de doelgroep, jonge tieners, fysiek in direct contact brengt met de uitgaanswereld van de ouderen. Inwoning daar zou de vernietiging van MAX betekenen, omdat veel ouders hun kinderen daar NIET heen zullen laten gaan.

We moeten in Alphen niet zo zeuren en allerlei verplichte, maar zinloze, rondjes af blijven werken. MAX moet blijven, en daarvoor moet een optimale plek worden gezocht. En als je die hebt gevonden, in feite al hebt gepland, moet je niet net doen of alles nog open is, maar open kaart spelen. Die kaart is voor de gemeente en voor mij gewoon de nieuwe accommodatie aan de Sterrenlaan. Die accommodatie kan dan ook tijdig worden ontwikkeld op basis van dat gebruik door MAX. Ook MAX kan zich daarop gaan instellen en ervoor zorgen dat aan de drie voorwaarden wordt voldaan, zodat het ook hun kaart wordt. En de gemeenteraad kan er vanaf het begin op toezien dat MAX niet alleen een nieuwe plek krijgt, maar ook de plek die ze, met al dat vrijwilligerswerk, verdienen.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen