Leuren met MAX?

In Alphen hebben we een aantal erkende instituten, zoals het Vakantiespel, de Huttenbouw, de Jaarmarkt, de Twintig van Alphen én MAX. Er is in Alphen eigenlijk maar één gelegenheid waar ouders met een gerust hart hun jonge tieners kunnen laten kennismaken met het echte uitgaansleven: MAX! Het probleem is dat Max zichzelf redt, zonder bemoeienis van Gemeente en welzijnsorganisaties Participe Ze moeten alleen een locatie hebben waar ze hun discoactiviteiten kunnen houden, en daar komen Gemeente en Participe wel om de hoek kijken. Want hun huidige locatie, het oude thuishonk van Stichting Welzijn aan de Olympiaweg, gaat verdwijnen. Het moet plaats maken voor een super-de-luxe sporttempel en, ongeacht of dat allemaal wel haalbaar is, de Alphense tieners moeten daar verdwijnen. Niemand wil dat hardop zeggen, maar dat is wel zo. Daarmee hebben we gelijk de eerste optie, gewoon blijven op de plek waar ze al jaren met veel plezier zitten, afgeschreven. De rest is gemeentelijke PR, misleiding!  Van MAX, van onze jongeren en van hun ouders.
De gemeenteraad, terecht bang dat MAX in de bemoeizucht van gemeente en Participe uit het welzijnsbeleid zou worden geschrapt, heeft beslist dat wát er ook gebeurt in die sector, er ruimte moet blijven voor MAX. Een goed besluit, waar gemeente noch Participe omheen kan. Dus komt het bekende spel, laatstelijk nog gespeeld rond de disco voor ouderen, en daarvoor rond de welzijnsaccommodaties, weer op de wagen. Er duiken weer allemaal locaties op waarover uitgebreid wordt gerapporteerd, waarna de gemeente uiteindelijk doet wat ze toch al wilde, namelijk MAX verplaatsen naar de nieuwe welzijnsaccommodatie die op de kop van Sterrenlaan wordt gebouwd.
MAX woordvoerder Sander de Nie vindt dat geen goede plaats, want hij wil, om goede redenen, liever houden wat hij heeft. Helaas kan dat niet. Sander en de zijnen kunnen dus beter hun energie steken in een oplossing die wel haalbaar is. Kop Sterrenlaan is namelijk wel een goede accommodatie voor Max, maar onder voorwaarden. Dat er veel ouderen in de flats daaromheen wonen is geen argument. Het complex van school en welzijnsaccommodatie moet nog worden ontwikkeld, en daarmee kan bij de ontwikkeling en de bouw rekening worden gehouden.
De voorwaarden?
Wel, het huidige plan voorziet ook in de bouw van enkele woningen op dat complex. Natuurlijk heeft Alphen woningen nodig, maar op de vierkante kilometer met de hoogste bevolkingsdichtheid van onze stad maken die paar woningen weinig verschil. De combinatie woningen en school (Lupinehof) is al lastig, maar die van woningen, school én welzijnsactiviteiten is vragen om moeilijkheden. Dus GEEN woningen, dat is voorwaarde nummer 1! Voorwaarde 2 is dat MAX een vaste plaats krijgt in het gebruikersrooster, zodat ze niet om de haverklap plaats moeten maken voor andere activiteiten. En al helemaal niet voor lucratieve, maar qua welzijnsbeleid ongelangrijke, particuliere feestjes die ook in, bijvoorbeeld, Wiebelbiebel gehouden kunnen worden. Max is namelijk, anders dan die andere activiteiten, helemaal niet buurtgericht en trekt jongeren uit de hele stad aan. In zo’n situatie moet je duidelijkheid hebben, Max stelt jaarlijks een schema op, en Participe plant andere activiteiten daar maar omheen, punt!
De derde randvoorwaarde is, en Sander de Nie is daar terecht beducht voor, dat het bestemmingsplan ter plekke expliciet dit soort activiteiten toestaat, of dat het alsnog als zodanig wordt aangepast. Niemand zit op een boze buurman te wachten die, zoals bij de Sweelinckschool, alles en iedereen kan frustreren.

De andere locaties die worden genoemd zijn gewoon lachwekkend. De nieuwbouw in Nieuwe Sloot is een woon-zorg zone, bedoeld voor senioren. Die willen misschien (maar dat is ze nog niet eens gevraagd) een activiteitencentrum, maar zullen zeker niet zitten te wachten op de intocht en uittocht van een club uitgelaten tieners. Dat is puur opportunistisch denken vanuit de gemeente.

De locatie ‘De Ridder’ is volkomen fout omdat het de doelgroep, jonge tieners, fysiek in direct contact brengt met de uitgaanswereld van de ouderen. Inwoning daar zou de vernietiging van MAX betekenen, omdat veel ouders hun kinderen daar NIET heen zullen laten gaan.

We moeten in Alphen niet zo zeuren en allerlei verplichte, maar zinloze, rondjes af blijven werken. MAX moet blijven, en daarvoor moet een optimale plek worden gezocht. En als je die hebt gevonden, in feite al hebt gepland, moet je niet net doen of alles nog open is, maar open kaart spelen. Die kaart is voor de gemeente en voor mij gewoon de nieuwe accommodatie aan de Sterrenlaan. Die accommodatie kan dan ook tijdig worden ontwikkeld op basis van dat gebruik door MAX. Ook MAX kan zich daarop gaan instellen en ervoor zorgen dat aan de drie voorwaarden wordt voldaan, zodat het ook hun kaart wordt. En de gemeenteraad kan er vanaf het begin op toezien dat MAX niet alleen een nieuwe plek krijgt, maar ook de plek die ze, met al dat vrijwilligerswerk, verdienen.

Geef een reactie

Recent nieuws

Weekendverslag 24.09.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Yakult Start to Run: vanaf maandagavond 29 oktober ook bij AAV’36 24.09.2018 20:26 AAV'36

Triathlon Alphen voortijdig geëindigd vanwege weer 24.09.2018 20:10

Alphense Begrotingsdag 24.09.2018 15:08 Gemeente Alphen

Maandag 1 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 24.09.2018 11:41 Sionskerk Alphen

PIET DIJKMAN WAS ER WEER BIJ 23.09.2018 21:59 AVV Alphen Nieuws

Daniel Knegt werd afgelopen weekend zesde bij de WK paratriathlon 23.09.2018 21:41 AAV'36

Alphia debuteert met ruime overwinning in 3e klasse 23.09.2018 21:41 v.v. Alphia Laatste nieuws

Mooi van binnen, Mooi van buiten in Museumpark Archeon 23.09.2018 19:38

Ladies Night vol acties en NK standwerken in Alphense Centrum 23.09.2018 19:33

Zondag 30 september 2018 23.09.2018 18:26 Sionskerk Alphen

Lunchconcert in de Oudshoornsekerk, Alphen aan den Rijn 22.09.2018 15:19

Parkeren rond de Paradijslaan: in de vakken s.v.p. 22.09.2018 05:58 Adventskerk | Nieuws

Jong Alphen Meetup 21.09.2018 21:41 Sionskerk Alphen

Op de Paradijslaan in Alphen aan den Rijn werd deze morgen iets anders geparkeerd dan normaal 21.09.2018 09:06 Politie Alphen aan den Rijn

Op de Paradijslaan in Alphen aan den Rijn werd deze morgen iets anders geparkeerd dan normaal 21.09.2018 08:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vanmiddag een aanrijding plaatsgevonden op de Oude Herenweg met de Ouvertureweg te Alphen aan den Rijn 20.09.2018 21:26 Politie Alphen aan den Rijn

Gemeenten A12 tekenen convenant A12–Bodegravenboog 20.09.2018 19:14

Facebook vragenuurtje gaat vanavond niet door 20.09.2018 18:50 Politie Alphen aan den Rijn

Opruimbeurt voor Fietsappel 20.09.2018 18:48 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen
 1. Ladies Night en EK Standwerken

  september 28
 2. Foodtruck Festival

  september 28 - september 30
 3. Boksgala

  september 29
 4. Mooi van buiten, mooi van binnen

  september 30
 5. Lunchconcert

  oktober 7