Rotzooi aan de Zegerplas

Juist omdat ik één van degenen ben die er halfjaarlijks op uittrekken om op te ruimen wat de gemeente nog heeft laten liggen, valt me op dat de Alphense jeugd ruim een kub rotzooi per dag achterlaat. En dan blijft er, zoals ik maar al te goed weet, nog wel het één en ander liggen tot wij het met z’n allen weghalen. .

Is dat veel? Of weinig?

Dát hangt af van je gezichtspunt, lijkt me.

Want tenslotte heeft de gemeente ongeveer 8500 jongeren in de leeftijdsklassen tussen 15 en 24 jaar, en daar zal de hoofdmoot van onze vervuilers wel bij zitten, natuurlijk. Vroeger zou je dat aantal halveren, maar de emancipatie heeft onverbiddelijk toegeslagen, dus de meiden gooien net zo gemakkelijk iets weg als de jongens. Nu is een kub(ieke) meter) 1000 liter, en dus zou de gemiddelde jongere daar dagelijks ongeveer een colaglaasje aan rommel weggooien. Dat is natuurlijk niet zo veel, al vrees ik dat ze in de stad en op school nog wel meer rommel maken. Maar zelfs dan nog is het te overzien. Als ze hetzelfde weggooigedrag in Aarlanderveen of Zwammerdam hebben, zouden we er niet eens over praten, toch?

Natuurlijk is het wél een ton teveel, want ze zouden het moeten weggooien in de vuilnisbakken, al zijn die pas korte tijd van het formaat dat nodig is. Want als je voor een volle bak staat, is het natuurlijk helemaal ‘gerechtvaardigd’ om je rommel dan maar ergens anders neer te gooien. Kortom, de gemeente had wel wat sneller kunnen anticiperen op die dagelijkse vuilnisbelt!

Maar je kunt het ook anders bekijken:

 
  Het blijkt dat onze jeugd de helft van hun afval wél in de bakken gooit.

  Er is ook wel verschrikkelijk veel te koop dat afval oplevert. En dat wordt allemaal naar ons ‘stadspark’ bij de Zegerplas gesleept, want je kan op het grootste deel van dat gebied immers niets kopen. Je zou je moeten afvragen of meer tijdelijke gelegenheden die afvalberg niet aanzienlijk zou verlagen. Want natuurlijk moet zo’n ijscoventer of frisdrankstand het ‘eigen’ afval wel degelijk opruimen. Dat doen de bestaande horecavestigingen toch ook?

  Waar anders in Alphen kan de lieve jeugd nou zijn examenfeestjes vieren, of gewoon met vrienden en vriendinnen de natuur verkennen, op welke manier dan ook. Daar hebben we dat park toch voor?

  Als er ’s zomers, en zeker in de avond/nacht, zoveel aan de hand is, zou je toch mogen verwachten dat onze gemeente daar ook meer toezicht houdt. Naar mijn beste weten gebeurt dat echter niet, terwijl juist daarmee de grootste excessen, en vast ook de meeste rotzooi, in de hand worden gehouden. Dat vermindert gelijk de geluidsoverlast, want het is zeker waar dat je, zoals ikzelf, aan de plas wonend elk feestje wel meebeleeft! Dat geldt overigens ook voor ‘Wet ’n Wild of welke sportclub ook die daar activiteiten heeft.

Pleit ik voor ongebreideld rotzooi maken? Integendeel! Maar we moeten de zaak ook weer niet overdrijven. Als onze jeugd veel meer afval zelf zou opruimen, moeten de mensen van de gemeente toch dat hele park aflopen. Ze halen alleen minder op, maar dat scheelt ze nauwelijks extra tijd. We moeten het probleem zeker niet vanuit het standpunt van de opruimers gaan bekijken, lijkt me, want dan weet ik nog wel wat meer!

Is het eigenlijk wel een jongerenprobleem? Wel als we kijken naar de veroorzakers van al die troep, natuurlijk. Maar waar hebben ze dat weggooi gedrag geleerd, en wie van ons probeert hen dat eigenlijk af te leren?

Op de hogeschool waar ik werk, staan voor elke trapuitgang vuilnisbakken, netjes gesorteerd, zoals het een groene school betaamt. De gemiddelde student hoeft dus hoogstens een paar meter van zijn noodzakelijke route af te wijken om zijn rotzooi netjes kwijt te raken. Dat is in de kantine net zo, en toch lijken trappenhuizen en kantines, soms ook collegezalen, vaak op een vuilnisbelt. Ligt dat aan onze studenten? Deels wel natuurlijk, maar het ligt net zo veel aan docenten en andere personeelsleden die altijd de verkeerde kant op kijken. Of aan collega’s die toestaan dat er tijdens hun colleges wordt geluncht. Het ligt natuurlijk ook aan onze Raad van Bestuur die de vaste (en strenge) groep conciërges grotendeels heeft vervangen door uitzendpersoneel die het ook allemaal niet veel kan schelen.

Kortom, we hekelen de jeugd, maar geven zelf het verkeerde voorbeeld. De gemeente laat toe dat er ’s avonds, zeker op mooie zomernachten, weinig toezicht wordt gehouden en de politie heeft er geen mensen meer voor. Het lijkt me dus logisch dat alle ellende dan terechtkomt bij degenen die het allemaal moeten oprapen. Dan moeten we niet vervolgens allemaal roepen dat het zo erg is met de hedendaagse jeugd! Dat is gewoon hypocriet!

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen