Branchering, terug naar de Middeleeuwen!

Alphen Lage Zijde wordt jarenlang één grote bouwput, en gezien de economische toestand zou dat zomaar 10 jaar kunnen duren in plaats van de geplande vijf. Maar ook die vijf jaar is al ruim voldoende om ons stadcentrum ingrijpend te veranderen. Dat komt natuurlijk deels door de bouwwerkzaamheden, maar vooral doordat veel van de huidige winkels dan niet meer zullen bestaan. Hoeveel retail ondernemers, onder eigen naam, of als franchisenemer, zullen een omzetdaling van 10% over zoveel jaren overleven? Zelfs zonder bouwput en parkeerchaos gaat ons stadscentrum er al elk jaar op achteruit, dus op die 10% neergang zitten we zo, en een beetje ondernemer zoekt dan een andere stek!
Onze wethouder Hoekstra praat er niet over, maar zal dit ook wel snappen. Mede daarom gaat hij zich persoonlijk bezighouden met het verdelen van de verschillende detailhandelsbranches over dat nieuwe winkelcentrum. Wellicht zonder het te weten, haalt hij daarmee een middeleeuws verschijnsel uit de kast. De hiervoor nodige brancheringscommissie is immers een voorzetting van de oude gildewetten. Die waren helemaal niet gericht op het verhogen van de aantrekkelijkheid van het centrum, maar op de bescherming van het inkomen van de leden. Bij de brancheringscommissie is dat net zo. In plaats van de kans te grijpen ons stadscentrum als geheel een andere uitstraling te geven, kiest Hoekstra voor handhaving van de status quo. In plaats ons Alphenaren via innovatie straks een centrum te geven waar iedereen wil komen, kijken en kopen, kiest hij voor voortzetting van het huidige aanbod in nieuwe gebouwen.
Inderdaad, “Oude wijn in Nieuwe zakken”.
Wat zouden hij, en zijn collegecompaan Groen in’t Wout, dan beter kunnen doen? Wel, zij zouden de gelegenheid aan kunnen grijpen om Alphen een stadshart te geven waarin niet de voortzetting van de huidige toestand, maar het verhogen van de aantrekkelijkheid van ons stadshart, centraal staat. Een stadshart waar je niet langer, zoals in de oude dorpse jaren van ons centrum, voor van alles en nog wat terecht kunt. Maar een stadshart dat helemaal is ingesteld op wat vaak ‘funshopping’ wordt genoemd, maar wat ik liever ‘recreatief winkelen’ noem. En daarvoor is een centrum nodig dat veel meer biedt dan winkels alleen. Want een Zeeman vestiging is voor veel Alphenaren een belangrijke winkel, maar een ‘koopbeleving’ biedt het bepaald niet Net als supermarkten, slagers, bakkers en groenteboeren moeten er de nodige winkels uit die binnenstad worden verplaatst naar de wijk- en buurtcentra. En dat kan, als die bouwput er eenmaal is, en winkelcentra Ridderhof, Herenhof en Baronie intussen hun bouwplannen waarmaken. Dat betekent voor de centrumbewoners wel een omslag. Zij kunnen voortaan voor hun dagelijkse boodschappen niet langer terecht in het centrum, maar moeten, nét als al die andere Alphenaren, daarvoor naar die wijk- en buurtcentra. Tenslotte wonen ze niet langer in een dorp, maar in een stad, en in een beetje stad is die situatie al vele jaren gemeengoed.
Natuurlijk is er, net als in onze wijken, ook in dat centrum ruimte voor gemakswinkels als een SPAR of een PRIMERA, maar winkels die dagelijkse verbruiksartikelen verkopen, moeten plaatsmaken voor winkels die dat stadscentrum meer een ‘place to be’ maken voor alle Alphenaren. Dat scheelt gelijk heel veel zwaar verkeer in onze binnenstad die toch al zwaar te leiden heeft van milieuvervuiling en levert extra parkeerplaatsen op die we, als er meer bezoekers komen, heel hard nodig hebben. Tegelijkertijd levert dit niet alleen extra kansen voor wijk- en buurtcentra, maar ook voor buurtwinkels. Die laatste zijn namelijk niet ‘ouderwets’ zoals ons stadhuis denkt, maar juist, in het licht van de vergrijzing en afnemende mobiliteit van onze bevolking, juist heel modern! We gaan echt niet terug naar de ‘goede oude’ tijd met winkeltjes op elke straathoek, maar een gemakswinkel op loopafstand zal steeds vaker nodig zijn. Aan de andere kant leiden beter gesorteerde wijk- en buurtcentra tot veel minder verkeersbewegingen, en tot een betere samenhang binnen wijken.

Wat het voor ons stadshart oplevert is een veel grotere diversiteit in winkelformules, met vooral middelgrote winkels waarin en waartussen ruimte wordt gereserveerd voor verrassende ‘micro-stores’ met heel specifieke assortimenten die de winkelende Alphenaar steeds opnieuw verrast. Winkeltjes of kiosken die een goed startpunt vormen voor jonge ondernemers. En natuurlijk hebben we de nodige voorzieningen op het gebied van horeca en cultuur nodig om van dat winkelen een echte stadsbelevenis te maken. Als we dát realiseren, en de Alphenaren weer in drommen naar hun eigen stadscentrum komen, dán kunnen we eens gaan dromen dat ook mensen van buiten onze gemeente ons winkelcentrum gaan bezoeken.

Dat betekent natuurlijk wel dat het college ook hard moet inzetten op handhaving van winkelvoorzieningen in Zwammerdam en de opzet van een gemakswinkel in Aarlanderveen. Want ook daar worden mensen een dagje ouder! En ook daar zou de leefbaarheid centraal moeten staan.

Maar met zijn actieve bemoeienis met een verouderd begrip als ‘branchering’ zet Hoekstra de gemeente in zijn achteruit, terwijl hij vooruit wil. Dát is triest.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws