Branchering, terug naar de Middeleeuwen!

Alphen Lage Zijde wordt jarenlang één grote bouwput, en gezien de economische toestand zou dat zomaar 10 jaar kunnen duren in plaats van de geplande vijf. Maar ook die vijf jaar is al ruim voldoende om ons stadcentrum ingrijpend te veranderen. Dat komt natuurlijk deels door de bouwwerkzaamheden, maar vooral doordat veel van de huidige winkels dan niet meer zullen bestaan. Hoeveel retail ondernemers, onder eigen naam, of als franchisenemer, zullen een omzetdaling van 10% over zoveel jaren overleven? Zelfs zonder bouwput en parkeerchaos gaat ons stadscentrum er al elk jaar op achteruit, dus op die 10% neergang zitten we zo, en een beetje ondernemer zoekt dan een andere stek!
Onze wethouder Hoekstra praat er niet over, maar zal dit ook wel snappen. Mede daarom gaat hij zich persoonlijk bezighouden met het verdelen van de verschillende detailhandelsbranches over dat nieuwe winkelcentrum. Wellicht zonder het te weten, haalt hij daarmee een middeleeuws verschijnsel uit de kast. De hiervoor nodige brancheringscommissie is immers een voorzetting van de oude gildewetten. Die waren helemaal niet gericht op het verhogen van de aantrekkelijkheid van het centrum, maar op de bescherming van het inkomen van de leden. Bij de brancheringscommissie is dat net zo. In plaats van de kans te grijpen ons stadscentrum als geheel een andere uitstraling te geven, kiest Hoekstra voor handhaving van de status quo. In plaats ons Alphenaren via innovatie straks een centrum te geven waar iedereen wil komen, kijken en kopen, kiest hij voor voortzetting van het huidige aanbod in nieuwe gebouwen.
Inderdaad, “Oude wijn in Nieuwe zakken”.
Wat zouden hij, en zijn collegecompaan Groen in’t Wout, dan beter kunnen doen? Wel, zij zouden de gelegenheid aan kunnen grijpen om Alphen een stadshart te geven waarin niet de voortzetting van de huidige toestand, maar het verhogen van de aantrekkelijkheid van ons stadshart, centraal staat. Een stadshart waar je niet langer, zoals in de oude dorpse jaren van ons centrum, voor van alles en nog wat terecht kunt. Maar een stadshart dat helemaal is ingesteld op wat vaak ‘funshopping’ wordt genoemd, maar wat ik liever ‘recreatief winkelen’ noem. En daarvoor is een centrum nodig dat veel meer biedt dan winkels alleen. Want een Zeeman vestiging is voor veel Alphenaren een belangrijke winkel, maar een ‘koopbeleving’ biedt het bepaald niet Net als supermarkten, slagers, bakkers en groenteboeren moeten er de nodige winkels uit die binnenstad worden verplaatst naar de wijk- en buurtcentra. En dat kan, als die bouwput er eenmaal is, en winkelcentra Ridderhof, Herenhof en Baronie intussen hun bouwplannen waarmaken. Dat betekent voor de centrumbewoners wel een omslag. Zij kunnen voortaan voor hun dagelijkse boodschappen niet langer terecht in het centrum, maar moeten, nét als al die andere Alphenaren, daarvoor naar die wijk- en buurtcentra. Tenslotte wonen ze niet langer in een dorp, maar in een stad, en in een beetje stad is die situatie al vele jaren gemeengoed.
Natuurlijk is er, net als in onze wijken, ook in dat centrum ruimte voor gemakswinkels als een SPAR of een PRIMERA, maar winkels die dagelijkse verbruiksartikelen verkopen, moeten plaatsmaken voor winkels die dat stadscentrum meer een ‘place to be’ maken voor alle Alphenaren. Dat scheelt gelijk heel veel zwaar verkeer in onze binnenstad die toch al zwaar te leiden heeft van milieuvervuiling en levert extra parkeerplaatsen op die we, als er meer bezoekers komen, heel hard nodig hebben. Tegelijkertijd levert dit niet alleen extra kansen voor wijk- en buurtcentra, maar ook voor buurtwinkels. Die laatste zijn namelijk niet ‘ouderwets’ zoals ons stadhuis denkt, maar juist, in het licht van de vergrijzing en afnemende mobiliteit van onze bevolking, juist heel modern! We gaan echt niet terug naar de ‘goede oude’ tijd met winkeltjes op elke straathoek, maar een gemakswinkel op loopafstand zal steeds vaker nodig zijn. Aan de andere kant leiden beter gesorteerde wijk- en buurtcentra tot veel minder verkeersbewegingen, en tot een betere samenhang binnen wijken.

Wat het voor ons stadshart oplevert is een veel grotere diversiteit in winkelformules, met vooral middelgrote winkels waarin en waartussen ruimte wordt gereserveerd voor verrassende ‘micro-stores’ met heel specifieke assortimenten die de winkelende Alphenaar steeds opnieuw verrast. Winkeltjes of kiosken die een goed startpunt vormen voor jonge ondernemers. En natuurlijk hebben we de nodige voorzieningen op het gebied van horeca en cultuur nodig om van dat winkelen een echte stadsbelevenis te maken. Als we dát realiseren, en de Alphenaren weer in drommen naar hun eigen stadscentrum komen, dán kunnen we eens gaan dromen dat ook mensen van buiten onze gemeente ons winkelcentrum gaan bezoeken.

Dat betekent natuurlijk wel dat het college ook hard moet inzetten op handhaving van winkelvoorzieningen in Zwammerdam en de opzet van een gemakswinkel in Aarlanderveen. Want ook daar worden mensen een dagje ouder! En ook daar zou de leefbaarheid centraal moeten staan.

Maar met zijn actieve bemoeienis met een verouderd begrip als ‘branchering’ zet Hoekstra de gemeente in zijn achteruit, terwijl hij vooruit wil. Dát is triest.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen