Cultuuromslag is hard nodig

,,Je kunt als raadslid ook gewoon je vinger opsteken en een vraag stellen.” Dat vindt André de Jeu, fractievoorzitter van Nieuw Elan. ,,Het is raar dat we in deze gemeenteraad met elkaar communiceren door moties en amendementen in te dienen.” Volgens De Jeu is een cultuuromslag in het Alphense Stadhuis hard nodig. Een centrale rol is daarbij voor de griffier weggelegd.

Tekst en foto: Eveline J. Verhoeve

image

ALPHEN – ,,Moties worden in de Alphense raad gebruikt om frustraties te uiten of om een punt te maken. Daar zijn moties niet voor. Een motie moet je indienen als het gaat om een beleidswijziging”, zegt De Jeu. ,,Er zijn gemeenten waar nooit een motie wordt ingediend.”

Debatteren

Communiceren met raadsleden onder elkaar of met burgemeester en wethouders, zou gemakkelijker moeten zijn. Het hoort ook zo te zijn dat de gemeenteraad het voor het zeggen heeft in de gemeente en dat de wethouders uitvoerend zijn. ,,Hier in Alphen lijkt het er meer op dat het college doet waar het zin in heeft en mededelingen doet aan de gemeenteraad. De gemeenteraad hoort de kaders te stellen en leiding te geven aan het college en niet andersom.”

Dat komt, denkt De Jeu: ,,Omdat de verschillende politieke partijen zaken met elkaar uitvechten, in plaats van met elkaar te debatteren. Er zijn nauwelijks discussies en er zijn weinig mogelijkheden om te kijken wie wat vindt en waarom.”

Vernieuwingen

De Jeu is niet de enige die denkt dat de communicatie in de gemeenteraad anders moet. Ook van andere raadsleden is bekend dat zij in ieder geval voor een betere communicatie zijn. De voornaamste reden dat VVD-er Ruud Gebel door de coalitiepartijen in het zadel is geholpen als vice-voorzitter van de gemeenteraad is dat hij vernieuwingen wil doorvoeren.

Daar hoort bij om de opstelling in de raadzaal zo te wijzigen dat raadsleden geen eigen microfoon hebben, maar naar een centrale microfoon moeten lopen. De Jeu is het met deze wijziging eens: ,,Dan wordt er actief gedebatteerd. Net als in de Tweede Kamer.”

Ook is er niet voor niets een – nieuwe – portefeuille communicatie naar een van de wethouders gegaan.

Cultuur

De fractievoorzitter van Nieuw Elan staat achter de slogan van zijn partij ‘Omdat het anders kan en anders moet’. En, het lijkt erop dat hij steeds meer fracties aan zijn zijde vindt. ,,Ik ben ervan overtuigd dat ik dat voor elkaar krijg. Niemand in de Alphense raad leek zich te realiseren dat de raad ‘gevangen’ zit in een cultuur van ‘zo doen wij dat hier’ en daaraan gekoppeld onduidelijke regels.”

,,Als wij als partij het anders willen doen, moeten we met ons eigen gedrag beginnen. En als gemeenteraad moeten wij zeker het goede voorbeeld geven.” Een van de zaken die De Jeu – naast de manier van met elkaar omgaan in de gemeenteraad – wil veranderen, is de manier van omgaan met de Alphenaren. ,,Als raadslid moet je juist met insprekers in discussie gaan. Deze mensen hebben vaak veel moeite gedaan om op een goede manier duidelijk te maken wat het probleem in hun eigen buurt is. Vaak komen zij ook met een oplossing. Het gaat dan niet aan om te zeggen ‘wij nemen contact op’. Er wordt niet genoeg mét mensen gepraat en teveel óver mensen.”

Discipline

Ook de vergaderstructuur is aan verandering toe. ,,We moeten meer dan een raadsvergadering per maand houden. Voor elke vergadering moet er een discussie plaatsvinden in de raadscommissie. Daar moeten ook burgers, Alphenaren, kunnen spreken en hun zegje doen. En, gewoon antwoord krijgen.”

Dat vraagt overigens wel een grotere discipline in de raad. De raadsleden zijn op veel terreinen net zulke leken als de inwoners. Het zijn de wethouders die deskundig zijn, zij hebben een heel ambtenarenapparaat achter zich.

Griffier

,,Een van de belangrijkste schakels in dit proces van verandering is de griffier”, zegt De Jeu. En laat de Alphense griffier Evert Jan de Gruijter nou net met pensioen zijn gegaan. Er is inmiddels een vacature voor de functie van griffier. ,,Gevraagd wordt een vernieuwer, iemand die stevig in zijn schoenen staat, iemand die door de oude cultuur heen kan breken.” Inderdaad, het functieprofiel op de website van de gemeente stelt stevige eisen aan de nieuwe man of vrouw. ,,De nieuwe griffier moet de cultuuromslag in het gemeentehuis bewerkstelligen”, vindt De Jeu. ,,We hebben hier in de gemeente Alphen aan den Rijn een ‘out of the box’ denker nodig.”

André de Jeu, fractievoorzitter van Nieuw Elan in de Alphense gemeenteraad, is van mening dat de Alphense politiek dringend aan verandering toe is.

Dit ingezonden artikel van Eveline J. Verhoeve is eerder verschenen in het Alphens Nieuwsblad

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws