Gevangenisstraf wegens mishandeling politieagent

De politierechter in Den Haag heeft vandaag een 29-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk.
De man moest voor de rechtbank verschijnen wegens belediging en bedreiging van een politieagent, verzet tegen zijn aanhouding en mishandeling van een politieagent. De officier van justitie had een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk geëist.

De politie Hollands Midden kreeg in de vroege ochtend van 6 juni de melding van geluidsoverlast. In Alphen aan den Rijn zou een man in een auto aan het racen zijn op een parkeerplaats van een flat. Ook gedroeg de man zich op straat agressief door te schreeuwen en een vrouw uit te schelden.

Toen de agenten aankwamen, probeerden zij de man aan te spreken en te kalmeren maar door zijn zeer agressieve gedrag bleek een normaal gesprek onmogelijk. Zelfs de vriendin van de man die woonachtig was is in de flat kon hem niet kalmeren. De man, die duidelijk onder invloed van alcohol was, schold de vrouw en daarna ook de agenten uit. Dat was voor de politie de aanleiding om de man aan te houden. Terwijl twee agenten de man probeerden te boeien, verzette hij zich hevig en gaf een van de politieagenten een vuistslag in het gezicht. De verdachte was zo agressief dat hij uiteindelijk door zes politieagenten in bedwang moest worden gehouden. De man heeft tot in de politiecel tegen de politie gevochten terwijl hij hen beledigde en bedreigde.

Mogelijke besmetting HIV-virus
De aanhouding heeft grote impact gehad op alle betrokken agenten. Voor een van hen waren de gevolgen nog groter. De politieagent die van de verdachte een vuistslag had gekregen raakte gewond bij de aanhouding evenals de verdachte. Achteraf bleek de verdachte HIV-besmet te zijn waardoor sprake zou kunnen zijn van besmetting. De politieagent is nog diezelfde dag behandeld in het ziekenhuis en leeft nog minimaal zes maanden in onzekerheid over een mogelijke besmetting. Dit heeft grote gevolgen voor hemzelf, zijn gezin en zijn omgeving.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat de aanhouding van de verdachte nog veel erger uit de hand had kunnen lopen als de zes betrokken politieagenten niet zo ervaren waren geweest.

In de strafeis hield het OM er rekening mee dat de verdachte geweld heeft gepleegd tegen mensen met een publieke taak. Daarnaast is de verdachte vorig jaar ook al veroordeeld voor een zelfde soort incident. De man werd toen aangehouden wegens dronken rijden en ook bij die aanhouding mishandelde hij een politieagent en bedreigde en beledigde hij de politie. Een jaar geleden kreeg de man een werkstraf, maar volgens het OM heeft de verdachte hiervan niets geleerd en is daarom nu een forse gevangenisstraf op zijn plaats.

Aanpak agressie tegen mensen met publieke taak
Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals agenten, ambulancemedewerkers en brandweermannen. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en moeten worden beschermd tegen agressie en geweld.

De politie en het Openbaar Ministerie geven daarom hoge prioriteit aan het opsporen en vervolgen van verdachten van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Daarbij wordt zoveel mogelijk lik op stuk beleid toegepast.
Er zijn landelijk afspraken gemaakt over het snel en effectief afhandelen van deze vorm van agressie en geweld. Zo neemt de politie bij ernstige vormen van agressie en geweld eerst contact op met het Openbaar Ministerie voordat de verdachte wordt heengezonden. Het Openbaar Ministerie stelt in dergelijke zaken in principe vervolging in.
Ook past het OM bij geweld tegen mensen met een publieke taak de strafmaat aan. In dergelijke gevallen eist de officier van justitie een verdubbeling van de strafeis tegen de verdachte.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen