Gevangenisstraf wegens mishandeling politieagent

De politierechter in Den Haag heeft vandaag een 29-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk.
De man moest voor de rechtbank verschijnen wegens belediging en bedreiging van een politieagent, verzet tegen zijn aanhouding en mishandeling van een politieagent. De officier van justitie had een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk geëist.

De politie Hollands Midden kreeg in de vroege ochtend van 6 juni de melding van geluidsoverlast. In Alphen aan den Rijn zou een man in een auto aan het racen zijn op een parkeerplaats van een flat. Ook gedroeg de man zich op straat agressief door te schreeuwen en een vrouw uit te schelden.

Toen de agenten aankwamen, probeerden zij de man aan te spreken en te kalmeren maar door zijn zeer agressieve gedrag bleek een normaal gesprek onmogelijk. Zelfs de vriendin van de man die woonachtig was is in de flat kon hem niet kalmeren. De man, die duidelijk onder invloed van alcohol was, schold de vrouw en daarna ook de agenten uit. Dat was voor de politie de aanleiding om de man aan te houden. Terwijl twee agenten de man probeerden te boeien, verzette hij zich hevig en gaf een van de politieagenten een vuistslag in het gezicht. De verdachte was zo agressief dat hij uiteindelijk door zes politieagenten in bedwang moest worden gehouden. De man heeft tot in de politiecel tegen de politie gevochten terwijl hij hen beledigde en bedreigde.

Mogelijke besmetting HIV-virus
De aanhouding heeft grote impact gehad op alle betrokken agenten. Voor een van hen waren de gevolgen nog groter. De politieagent die van de verdachte een vuistslag had gekregen raakte gewond bij de aanhouding evenals de verdachte. Achteraf bleek de verdachte HIV-besmet te zijn waardoor sprake zou kunnen zijn van besmetting. De politieagent is nog diezelfde dag behandeld in het ziekenhuis en leeft nog minimaal zes maanden in onzekerheid over een mogelijke besmetting. Dit heeft grote gevolgen voor hemzelf, zijn gezin en zijn omgeving.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat de aanhouding van de verdachte nog veel erger uit de hand had kunnen lopen als de zes betrokken politieagenten niet zo ervaren waren geweest.

In de strafeis hield het OM er rekening mee dat de verdachte geweld heeft gepleegd tegen mensen met een publieke taak. Daarnaast is de verdachte vorig jaar ook al veroordeeld voor een zelfde soort incident. De man werd toen aangehouden wegens dronken rijden en ook bij die aanhouding mishandelde hij een politieagent en bedreigde en beledigde hij de politie. Een jaar geleden kreeg de man een werkstraf, maar volgens het OM heeft de verdachte hiervan niets geleerd en is daarom nu een forse gevangenisstraf op zijn plaats.

Aanpak agressie tegen mensen met publieke taak
Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals agenten, ambulancemedewerkers en brandweermannen. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en moeten worden beschermd tegen agressie en geweld.

De politie en het Openbaar Ministerie geven daarom hoge prioriteit aan het opsporen en vervolgen van verdachten van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Daarbij wordt zoveel mogelijk lik op stuk beleid toegepast.
Er zijn landelijk afspraken gemaakt over het snel en effectief afhandelen van deze vorm van agressie en geweld. Zo neemt de politie bij ernstige vormen van agressie en geweld eerst contact op met het Openbaar Ministerie voordat de verdachte wordt heengezonden. Het Openbaar Ministerie stelt in dergelijke zaken in principe vervolging in.
Ook past het OM bij geweld tegen mensen met een publieke taak de strafmaat aan. In dergelijke gevallen eist de officier van justitie een verdubbeling van de strafeis tegen de verdachte.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws