Opvolger De Thermen eind 2011 opgeleverd

Afgelopen week is er een overeenkomst getekend over de herbouw van zwembad De Thermen. Het nieuwe zwembad, AquaRijn geheten, gaat gebouwd worden door Vink Bouw Nieuwkoop BV, Oostendorp Installatietechniek, ITN Installatietechniek en Kawebe. De gemeente en de partijen hebben woendag een contract getekend – de bedoeling is dat nog voor de zomer wordt gestart met de bouw.

De bedoeling is dat het nieuwe zwembad – wat 25 miljoen euro gaat kosten – kerst 2011 open gaat. Alphen.CC schreef er deze week over:

[Het zwembad] voldoet ook nog aan alle wensen van Alphenaren: het bad wordt 25 bij 35 meter (geschikt voor internationale wedstrijden), krijgt een beweegbare bodem en een tribune voor honderden mensen. Het bad is in drie delen op te splitsen. ,,Want het is niet alleen voor verenigingen maar ook voor opa die met zijn kleinkind wil zwemmen’’, zegt wethouder Michel du Chatinier. Ondergronds komen 178 parkeerplaatsen.

Het glazen ontwerp is grotendeels ongewijzigd: ,,Het wordt een totaal niet alledaags, maar prachtig zwembad’’, zegt Michel. ,,Het blijft toch 40, 50 jaar staan.’’ Directeur Peter Vrisekoop van beheerder Sportspectrum noemt het ’de parel van alle Alphense sportaccommodaties’. ,,We hopen dat er net zoveel over gesproken wordt als over het stadhuis’’, zegt Ramon Rugl van AGS architecten. Het gebouw wordt energiezuinig en met de nieuwste technieken uitgerust. Zo komt er een reinigingssysteem waardoor mensen met problemen aan de luchtwegen kunnen zwemmen zonder chloordampen.

Ook werd deze week bekend dat de rechtbank in Rotterdam in een tussenvonnis heeft bepaald dat de gemeente Alphen recht heeft op een uitkering op basis van herbouwwaarde van het afgebrande zwembad. De verzekeraars bij wie de gemeente de verzekering hadden lopen wilden alleen de sloopkosten betalen, omdat volgens hun de gemeente eerder voor de brand toch niet van plan was om een nieuw zwembad te bouwen. Assurantie Magazine:

Alphen had via Aon een Uitgebreide Gevarenverzekering gesloten voor alle gemeentelijke gebouwen, met een verzekerde som van ruim € 334 mln, tegen een premie van ruim € 275.000.

Omdat de gemeenteraad in april 2006 akkoord was gegaan met een voorstel tot ‘herontwikkeling’ van het zwembad, dachten de verzekeraars na de brand in 2007 te kunnen volstaan met een uitkering op basis van de sloopwaarde (€ 329.962 volgens de experts van GAB Robins en Troostwijk). “Zonder sloop is immers geen herontwikkeling mogelijk”, schreef Fortis in een brief aan Aon. De rechter zag het echter anders:  het zwembad was ten tijde van de brand nog volop in gebruik en niet sloopgereed, de hoogte van de premie was gebaseerd op uitkering op basis van de herbouwwaarde (zo’n € 5 mln volgens dezelfde experts), onder de bevolking bestond weerstand tegen sluiting van De Thermen en de gemeenteraad besloot binnen twaalf maanden na de brand tot herbouw over te gaan. Volgens de rechter is het bovendien algemeen bekend “dat politieke besluitvorming niet snel definitief is”.

Alphen.CC: Thermen kerst 2011 weer open

Assurantie Magazine: Verzekeraars gaan nat in zaak Alphens zwembad

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.