Volg lijsttrekkers via internet

Sander Dronkert en Milan van de Beek – studenten mét een onderneming – hebben onlangs de website www.volgdelijsttrekker.nl gelanceerd. De website richt zich op jongeren die op een gemakkelijke manier informatie over alle landelijke partijen willen zien en volgen.

Tekst en foto: Eveline J. Verhoeve

ALPHEN – Het concept is eenvoudig: je maakt een website, je voorziet elke lijsttrekker van een domein ‘achter’ deze site en je koppelt nieuwe media als twitter en YouTube aan de site, Op deze manier is elke lijsttrekker ‘live’ heel gemakkelijk te volgen. In de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni voor elke partij belangrijk, want de opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart was niet om over naar huis te schrijven.

,,Nieuwe media als twitter, YouTube en flickr worden relatief veel door jongeren gebruikt. Wij vinden daarom dat onze site – die draait om deze nieuwe media – bij uitstek geschikt is voor de doelgroep hoogopgeleide jongeren tussen 18 en 25 jaar”, zeggen Sander Dronkert en Milan van de Beek van BI*Projects. De jonge Alphenaren zijn ervan overtuigd dat een deel van het gebrek aan belangstelling voor de politiek in het algemeen komt doordat informatie moeilijk te vinden is. ,,Met volgdelijstrekker.nl is een laagdrempelig platform gemaakt voor alle partijen. En juist jongeren maken vaak gebruik van deze nieuwe vorm van communicatie.”

image

Milan van de Beek (links) en Sander Dronkert zitten achter www.volgdelijsttrekker.nl.

Eén klik

Sociale media combineren met politiek, hoe kom je daar nu bij? ,, De doelgroep adopteert razendsnel nieuwe media. Als je jongeren bij politiek wilt betrekken, moet je deze dus inzetten”, zegt Van de Beek. ,,Politieke partijen zetten de media wel in, maar ze worden vaak niet goed gebruikt.”

,,Iemand die dat wel begrijpt en heel goed doet, is Femke Halsema”, vult Dronkert aan. ,,Zij betrekt haar achterban onder meer via twitter, YouTube en hyves bij haar activiteiten. Zij heeft zelfs een succesvolle twitterpary georganiseerd.”

,,Je ziet nu ook dat Halsema de grootste internetachterban heeft. Het draait allemaal om vindbaarheid. Het gaat erom dat andere mensen iets over jou gaan vertellen. Daarna is met één klik op volgdeverkiezingen.nl te zien waar een lijsttrekker mee bezig is. Dat geldt voor alle lijsttrekkers, ze hebben allemaal een domein”, legt Van de Beek uit. ,,Naast dit overzicht zetten we ook nieuws en peilingen op de site. Het is dus een overall concept om via één platform alle informatie over alle landelijke politieke partijen te vinden.”

Domein

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat als meer aandacht besteed wordt aan jongeren op sociale media, het waarschijnlijk is dat jongeren meer en beter op de hoogte zijn van wat er speelt binnen de politiek. Dat is waar Dronkert en Van de Beek hun concept op baseren. De website trekt sinds de lancering anderhalve maand geleden een paar duizend hits per week. Maar, er is een potentieel van 600.000 hits. ,,We hopen op een snel stijgende lijn nu de campagnes begonnen zijn. De politiek kan onze site zelfs gebruiken. Bijvoorbeeld www.volgfemkehalsema.nl leidt rechtstreeks naar de tweets van Halsema”, vertellen de heren. ,,Wij hebben net de flyers binnen om uit te delen op hogescholen en universiteiten. Op zoekmachines, zoals Google, staan wij hoog genoteerd. En in de ‘oude’ media wordt politiek veel besproken, daar willen we met volgdelijsttrekker.nl op meeliften.”

Alles zien

Hoewel het plan doordacht is, zitten er toch een hoop haken en ogen aan. Het is moeilijk om de lijsttrekkers mee te krijgen. Ook omdat er haast moest worden gemaakt door de val van het kabinet. ,,We mikten op de landelijke verkiezingen van volgend jaar. Nu hebben we snel moeten schakelen. Ik verwacht dat dit concept en deze nieuwe media over vier jaar volop worden ingezet. Dat het dan normaal is om je op deze manier te profileren”, zegt Dronkert.

Het idee voor een overkoepelend platform via internet speelt al langer dan een jaar. ,,Het concept is bedacht om de politiek dichter bij de kiezer te krijgen. Het is gebaseerd op de gezichten van de partijen. Dat zijn de lijsttrekkers. Het mooie van volgdelijsttrekker.nl is dat je je niet hoeft aan te melden en het is gemakkelijk in het gebruik. Je kunt zo van iedereen alles zien.” 

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
 1. Triathlon Alphen

  september 23
 2. Pasar Malam

  oktober 11 - oktober 14
 3. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17