Het Culturele Café aan het Thorbeckeplein

Bij de presentatie van gemeentelijke plannen wordt ons altijd een prachtige toekomst geschetst, er worden hoogstaande doelstellingen geformuleerd en Alphen wordt elke keer opnieuw ´a better place to be´. Helaas worden die plannen zelden uitgevoerd zoals bedoeld, worden de doelstellingen geleidelijk steeds aardser naarmate er meer stenen gestapeld worden en blijft Alphen een goede plaats om te wonen en te werken, maar meer ook niet. We hebben dat net meegemaakt in de stationsomgeving, we gaan dat nog meemaken rond De Baronie en het is vrijwel zeker dat dit opnieuw gebeurt aan de Lage Zijde. Daar doen de superlatieven nog altijd opgeld om te verbloemen dat er qua aantrekkelijkheid van ons winkelcentrum eigenlijk niet zoveel gebeurt. In feite gaan er in ieder geval veel winkels verdwijnen, en we moeten nog maar afwachten wat daarvoor terug komt.

Maar wat in ieder geval doorgaat is de bouw van de heilige graal van onze PvdA, het cultuurhuis. Dat zal in ieder geval de bibliotheek en de muziekschool onderdak gaan bieden op de verdiepingen, terwijl op de begane grond, naast een grote winkelruimte, de entree is gepland met het Culturele Café.

Eerlijk gezegd denk ik dat de ruimtes voor de bibliotheek en de muziekschool sober, maar wel adequaat zullen worden ingericht, maar over dat culturele café heb ik de nodige zorgen, in dit bezuinigingstijdperk. Toch is dat café de spil waarom alles draait, de plek waarop alle culturele activiteiten in onze gemeente moeten samenkomen. Een plek waar cultuurminnende Alphenaren de sfeer vinden die hen bindt, maar ook een plek waar andere stadgenoten met die culturele activiteiten in contact wordt gebracht. In feite moet dat café de culturele snelkookpan voor onze samenleving worden. Als dat niet lukt, hebben we een nieuwe ruimte voor onze bibliotheek, voor onze muziekschool en nog een paar culturele instellingen en gewoon niets meer. Dan valt elke gedachte aan een ´cultuurhuis´ letterlijk in het Rijnwater en is heel Alphen in culturele zin uitsluitend aangewezen op Parkexpressie en Theater Castellum aan de Hoge Zijde. Terwijl we nou juist ook iets ´cultureels´ aan de Lage Zijde wilden hebben. Het zou jammer zijn als dat café er bij gebrek aan visie en geld uit zou komen te zien als de binnenruimte van het Da Vinci gebouw: Groot, ongezellig en vooral erg leeg. 

Natuurlijk moet die entree in ieder geval goed te zien zijn, en daarvoor is het nodig dat in ieder geval de markt van het Thorbeckeplein verdwijnt. Dat is overigens toch nodig, want welke nieuwe winkelformule gaat er nou mee akkoord dat de entree van hun zo mooi vormgegeven winkelpand op de drukste dag van de week verdwijnt achter marktkraampjes. Maar dan moet de entree van dat cultuurhuis veel meer worden dan een hal met een koffiehoek. Als we dat culturele café werkelijk willen laten doen wat het beoogt, zullen, op elk moment van de dag, daar vele Alphenaren de geur van cultuur (en koffie) gaan opsnuiven. In zo´n café, en ik heb dat gezien in een grote Amerikaanse boekhandel (Borders), kunnen mensen niet alleen de uitgestalde kunst bewonderen, luisteren naar een concert van muziekschoolleerlingen en andere musici, of een lezing over een cultureel onderwerp bijwonen. Nee, ze gebruiken die ruimte ook om onder het genot van een kop koffie en een croissant rustig door bibliotheekboeken te bladeren voor ze een keus maken welke ze mee nemen. Of gewoon door de aanwezige tijdschriften of boeken te bladeren en wellicht hun bevindingen en meningen met elkaar te delen.

Een plaats waar je rustig samen een afspraak kunt maken voor je gaat winkelen, of juist een plaats om te genieten na afloop van dat winkelen. Of waar je kunt wachten tot je kind, vriend of vriendin klaar is met de muziekles. In ieder geval geen kale ruimte waar mensen doelloos hun tijd verdoen, en zeker geen plaats waar je meegebrachte etenswaren kunt nuttigen en je medebezoekers kunt en zult ergeren.

Het spreekt vanzelf dat niet alleen de hele lay-out van dat cultuurgebouw, maar ook de inrichting van het café, en de kwaliteit van het aanbod een heel ander beeld en een heel andere sfeer moeten geven dan bijvoorbeeld Carla’s koffieshop of ‘De Zaak’. Niet dat het daar niet gezellig toeven is, maar bij een ‘cultureel café’ stel ik me toch iets heel anders voor. 

Helaas betekent een dergelijke opzet dat er behoorlijk geïnvesteerd moet worden in inrichting, aanbod en personeel. Niet investeren betekent immers een toekomst zoals het Theatercafé, of Café Ritazza: Leeg, verlieslijdend, en zonder meerwaarde voor ons Stadshart. Ik hoop van harte dat ons college, en onze gemeenteraad, begrijpt dat kaalslag in het concept van een ‘cultureel café’, in de hoop daarmee geld uit te sparen, alleen maar meer geld kost. 

Natuurlijk kan een dergelijke opzet geen entree bieden aan alles en iedereen, al zal dat vooral de ingang voor onze linkse fracties zijn. Maar wat is er in onze stad nou werkelijk van iedereen, behalve ons stadhuis? Als we dat cultuurhuis, en het culturele café gaan misbruiken als de grote sociale gelijkmaker, dan kunnen we beter gelijk besluiten die dertig miljoen ergens anders voor te gebruiken.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen