Het Culturele Café aan het Thorbeckeplein

Bij de presentatie van gemeentelijke plannen wordt ons altijd een prachtige toekomst geschetst, er worden hoogstaande doelstellingen geformuleerd en Alphen wordt elke keer opnieuw ´a better place to be´. Helaas worden die plannen zelden uitgevoerd zoals bedoeld, worden de doelstellingen geleidelijk steeds aardser naarmate er meer stenen gestapeld worden en blijft Alphen een goede plaats om te wonen en te werken, maar meer ook niet. We hebben dat net meegemaakt in de stationsomgeving, we gaan dat nog meemaken rond De Baronie en het is vrijwel zeker dat dit opnieuw gebeurt aan de Lage Zijde. Daar doen de superlatieven nog altijd opgeld om te verbloemen dat er qua aantrekkelijkheid van ons winkelcentrum eigenlijk niet zoveel gebeurt. In feite gaan er in ieder geval veel winkels verdwijnen, en we moeten nog maar afwachten wat daarvoor terug komt.

Maar wat in ieder geval doorgaat is de bouw van de heilige graal van onze PvdA, het cultuurhuis. Dat zal in ieder geval de bibliotheek en de muziekschool onderdak gaan bieden op de verdiepingen, terwijl op de begane grond, naast een grote winkelruimte, de entree is gepland met het Culturele Café.

Eerlijk gezegd denk ik dat de ruimtes voor de bibliotheek en de muziekschool sober, maar wel adequaat zullen worden ingericht, maar over dat culturele café heb ik de nodige zorgen, in dit bezuinigingstijdperk. Toch is dat café de spil waarom alles draait, de plek waarop alle culturele activiteiten in onze gemeente moeten samenkomen. Een plek waar cultuurminnende Alphenaren de sfeer vinden die hen bindt, maar ook een plek waar andere stadgenoten met die culturele activiteiten in contact wordt gebracht. In feite moet dat café de culturele snelkookpan voor onze samenleving worden. Als dat niet lukt, hebben we een nieuwe ruimte voor onze bibliotheek, voor onze muziekschool en nog een paar culturele instellingen en gewoon niets meer. Dan valt elke gedachte aan een ´cultuurhuis´ letterlijk in het Rijnwater en is heel Alphen in culturele zin uitsluitend aangewezen op Parkexpressie en Theater Castellum aan de Hoge Zijde. Terwijl we nou juist ook iets ´cultureels´ aan de Lage Zijde wilden hebben. Het zou jammer zijn als dat café er bij gebrek aan visie en geld uit zou komen te zien als de binnenruimte van het Da Vinci gebouw: Groot, ongezellig en vooral erg leeg. 

Natuurlijk moet die entree in ieder geval goed te zien zijn, en daarvoor is het nodig dat in ieder geval de markt van het Thorbeckeplein verdwijnt. Dat is overigens toch nodig, want welke nieuwe winkelformule gaat er nou mee akkoord dat de entree van hun zo mooi vormgegeven winkelpand op de drukste dag van de week verdwijnt achter marktkraampjes. Maar dan moet de entree van dat cultuurhuis veel meer worden dan een hal met een koffiehoek. Als we dat culturele café werkelijk willen laten doen wat het beoogt, zullen, op elk moment van de dag, daar vele Alphenaren de geur van cultuur (en koffie) gaan opsnuiven. In zo´n café, en ik heb dat gezien in een grote Amerikaanse boekhandel (Borders), kunnen mensen niet alleen de uitgestalde kunst bewonderen, luisteren naar een concert van muziekschoolleerlingen en andere musici, of een lezing over een cultureel onderwerp bijwonen. Nee, ze gebruiken die ruimte ook om onder het genot van een kop koffie en een croissant rustig door bibliotheekboeken te bladeren voor ze een keus maken welke ze mee nemen. Of gewoon door de aanwezige tijdschriften of boeken te bladeren en wellicht hun bevindingen en meningen met elkaar te delen.

Een plaats waar je rustig samen een afspraak kunt maken voor je gaat winkelen, of juist een plaats om te genieten na afloop van dat winkelen. Of waar je kunt wachten tot je kind, vriend of vriendin klaar is met de muziekles. In ieder geval geen kale ruimte waar mensen doelloos hun tijd verdoen, en zeker geen plaats waar je meegebrachte etenswaren kunt nuttigen en je medebezoekers kunt en zult ergeren.

Het spreekt vanzelf dat niet alleen de hele lay-out van dat cultuurgebouw, maar ook de inrichting van het café, en de kwaliteit van het aanbod een heel ander beeld en een heel andere sfeer moeten geven dan bijvoorbeeld Carla’s koffieshop of ‘De Zaak’. Niet dat het daar niet gezellig toeven is, maar bij een ‘cultureel café’ stel ik me toch iets heel anders voor. 

Helaas betekent een dergelijke opzet dat er behoorlijk geïnvesteerd moet worden in inrichting, aanbod en personeel. Niet investeren betekent immers een toekomst zoals het Theatercafé, of Café Ritazza: Leeg, verlieslijdend, en zonder meerwaarde voor ons Stadshart. Ik hoop van harte dat ons college, en onze gemeenteraad, begrijpt dat kaalslag in het concept van een ‘cultureel café’, in de hoop daarmee geld uit te sparen, alleen maar meer geld kost. 

Natuurlijk kan een dergelijke opzet geen entree bieden aan alles en iedereen, al zal dat vooral de ingang voor onze linkse fracties zijn. Maar wat is er in onze stad nou werkelijk van iedereen, behalve ons stadhuis? Als we dat cultuurhuis, en het culturele café gaan misbruiken als de grote sociale gelijkmaker, dan kunnen we beter gelijk besluiten die dertig miljoen ergens anders voor te gebruiken.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws