Micro Stores III

Microstores, U hebt dat de afgelopen weken kunnen lezen, gaan helpen wat leven in ons stoffige Stadshart te brengen. Microstores maken het Stadshart afwisselender en attractiever. Ze vormen tegelijkertijd een springplank voor jonge ondernemers. Deze kleine winkels en kiosken hebben immers weinig dure vierkante meters nodig, weinig energie, weinig voorraad en weinig personeel. Ze geven daarbij een extra impuls door A-merken indringend aan de consument te tonen. Allemaal voordelen dus, waarom zijn ze er dan nog niet of nauwelijks, zult U denken!

Nou, dat komt eigenlijk door een simpele maar hardnekkige combinatie van conservatisme en eigen belang. Politici, stadsbestuurders, winkeliers en verhuurders proberen altijd en overal de status quo zo lang mogelijk te handhaven. In Alphen aan den Rijn klonk nog niet zo lang geleden zelfs de roep om de ‘goede oude tijd’ weer in waarde te herstellen. Sommigen zien de terugkomst van de jaren vijftig winkeltjes aan de Lage Zijde als een serieuze mogelijkheid ons Stadshart weer aantrekkelijk te maken voor alle Alphenaren. Nee, het is goed dat we in Alphen zoveel mogelijk redden van het beetje oud wat we nog hebben, maar je maakt een hedendaagse consument echt niet meer blij met een melkboer in ons Stadshart. Intussen knabbelen grootschalige winkels buiten de stad, steeds sneller en beter met de auto bereikbaar, steeds meer omzet weg uit het centrum. Er komen steeds minder mensen uit de regio omdat de eigen dorpen steeds betere winkelvoorzieningen krijgen (Digros in Ter Aar, Hema in Bodegraven) Ook zijn de omringende steden voor consumenten nu al aantrekkelijker dan ons eigen Stadshart (Zoetermeer, Gouda, Woerden, Leiderdorp, Leiden) . Steden die ook steeds meer Alphenaren trekken!

Een situatie die erger wordt als Alphen aan de Lage Zijde één grote bouwput is geworden, in het kader van de ‘Upgrade Lage Zijde’. Het wordt allemaal vast prachtig, maar intussen zullen vele ondernemingen het in de tussenliggende jaren niet redden. Maar ja, daarover willen politici, ondernemers én ondernemersverenigingen niet eens denken, laat staan praten. Nee, ondernemend Alphen aan den Rijn gaat liever failliet dan dat het verandert. En de politiek pompt miljoenen in een stadscentrum dat zichzelf zo geen toekomst geeft, het is eigenlijk niet te geloven. Want als ondernemers daar geen geld meer verdienen, zijn die panden in onze binnenstad niet meer te verhuren en loopt letterlijk iedereen klappen op. Vooral de Alphense consument, maar die overleeft het wel. Door gewoon te gaan winkelen in die omringende plaatsen, of door meer op internet te kopen.

Nee, als het Alphense Stadshart wil groeien en bloeien, dan heeft het niet alléén vernieuwingen als deze ´Micro Stores´ nodig. Dat stadshart heeft een citymanager nodig die zich, anders dan de Kamer van Koophandel, Winkelstad Alphen (nu óók VOA) niet inzet voor het belang van de zittende ondernemers, maar voor een groeiende aantrekkelijkheid van ons Stadshart. En dat is bepaald niet hetzelfde! Die belangenbehartigers zullen immers iedereen die mogelijkerwijs een gevaar vormt voor één of meerdere leden, gewoon tegenhouden. Zoals ze dat al zolang hebben gedaan, zodat ons ‘Stads’hart er nog grotendeels als een ‘Dorps’hart bij ligt. De politiek steunt hen hierin, door niet alleen de huidige winkeliers bij alles te betrekken wat er in ons stadshart verandert, maar hen ook, via de branchecommissie, in hun eigenbelang te steunen. Die branchecommissie, een reliek uit de vijftiger jaren, zegt ordening te willen brengen in datgene wat U als consument in ons stadshart wordt geboden. Maar winkels houden zich bijna allemaal met verschillende branches tegelijkertijd bezig, het begrip ‘branche’ is in de moderne detailhandel niet langer relevant. Nee, die branchecommissie zou snel concluderen dat er al voldoende aanbod (vanuit de gevestigde winkeliers) is in handschoenen of paraplu’s en dat de Alphenaar meer en mooier aanbod uit die kiosk dus wel onthouden kan worden. Nee, Alphen aan den Rijn moet het aandurven haar stadshart te runnen als een bedrijf, met een professionele manager aan het roer in plaats van de clubjes amateurs die zich daarmee op dit moment bezighouden. En de politiek moet deze man of vrouw vleugels geven door het omvormen van ons Stadshart tot een Bedrijven Innovatie Zone, waarin bedrijven én gemeente participeren. Het plan van 1 miljoen Euro voor het stadshart moet nieuwe initiatieven als de Micro Stores een ferme basis voor ontwikkeling en ontplooiing geven. Dat is goed voor die Micro Stores, voor ons hele stadshart, voor de Alphense consument en uiteindelijk ook voor die ondernemers die zich wel tijdig aan de maatschappelijke en planologische veranderingen kunnen en willen aanpassen.

De sleutel ligt bij de politiek. Het is jammer dat die politiek al maanden meer met zichzelf, dan met de gemeente Alphen aan de Rijn, of met ons Stadshart, bezig is. Zij moeten niet ruziën, maar actief werken aan die BIZ, aan vergunningen voor jonge ondernemers, en voor infrastructurele aanpassingen. Want die Microstores hebben natuurlijk wel elektriciteit nodig, een aansluiting op waterleiding en riolering, en uiteraard een vestigingsvergunning!

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen