Micro Stores III

Microstores, U hebt dat de afgelopen weken kunnen lezen, gaan helpen wat leven in ons stoffige Stadshart te brengen. Microstores maken het Stadshart afwisselender en attractiever. Ze vormen tegelijkertijd een springplank voor jonge ondernemers. Deze kleine winkels en kiosken hebben immers weinig dure vierkante meters nodig, weinig energie, weinig voorraad en weinig personeel. Ze geven daarbij een extra impuls door A-merken indringend aan de consument te tonen. Allemaal voordelen dus, waarom zijn ze er dan nog niet of nauwelijks, zult U denken!

Nou, dat komt eigenlijk door een simpele maar hardnekkige combinatie van conservatisme en eigen belang. Politici, stadsbestuurders, winkeliers en verhuurders proberen altijd en overal de status quo zo lang mogelijk te handhaven. In Alphen aan den Rijn klonk nog niet zo lang geleden zelfs de roep om de ‘goede oude tijd’ weer in waarde te herstellen. Sommigen zien de terugkomst van de jaren vijftig winkeltjes aan de Lage Zijde als een serieuze mogelijkheid ons Stadshart weer aantrekkelijk te maken voor alle Alphenaren. Nee, het is goed dat we in Alphen zoveel mogelijk redden van het beetje oud wat we nog hebben, maar je maakt een hedendaagse consument echt niet meer blij met een melkboer in ons Stadshart. Intussen knabbelen grootschalige winkels buiten de stad, steeds sneller en beter met de auto bereikbaar, steeds meer omzet weg uit het centrum. Er komen steeds minder mensen uit de regio omdat de eigen dorpen steeds betere winkelvoorzieningen krijgen (Digros in Ter Aar, Hema in Bodegraven) Ook zijn de omringende steden voor consumenten nu al aantrekkelijker dan ons eigen Stadshart (Zoetermeer, Gouda, Woerden, Leiderdorp, Leiden) . Steden die ook steeds meer Alphenaren trekken!

Een situatie die erger wordt als Alphen aan de Lage Zijde één grote bouwput is geworden, in het kader van de ‘Upgrade Lage Zijde’. Het wordt allemaal vast prachtig, maar intussen zullen vele ondernemingen het in de tussenliggende jaren niet redden. Maar ja, daarover willen politici, ondernemers én ondernemersverenigingen niet eens denken, laat staan praten. Nee, ondernemend Alphen aan den Rijn gaat liever failliet dan dat het verandert. En de politiek pompt miljoenen in een stadscentrum dat zichzelf zo geen toekomst geeft, het is eigenlijk niet te geloven. Want als ondernemers daar geen geld meer verdienen, zijn die panden in onze binnenstad niet meer te verhuren en loopt letterlijk iedereen klappen op. Vooral de Alphense consument, maar die overleeft het wel. Door gewoon te gaan winkelen in die omringende plaatsen, of door meer op internet te kopen.

Nee, als het Alphense Stadshart wil groeien en bloeien, dan heeft het niet alléén vernieuwingen als deze ´Micro Stores´ nodig. Dat stadshart heeft een citymanager nodig die zich, anders dan de Kamer van Koophandel, Winkelstad Alphen (nu óók VOA) niet inzet voor het belang van de zittende ondernemers, maar voor een groeiende aantrekkelijkheid van ons Stadshart. En dat is bepaald niet hetzelfde! Die belangenbehartigers zullen immers iedereen die mogelijkerwijs een gevaar vormt voor één of meerdere leden, gewoon tegenhouden. Zoals ze dat al zolang hebben gedaan, zodat ons ‘Stads’hart er nog grotendeels als een ‘Dorps’hart bij ligt. De politiek steunt hen hierin, door niet alleen de huidige winkeliers bij alles te betrekken wat er in ons stadshart verandert, maar hen ook, via de branchecommissie, in hun eigenbelang te steunen. Die branchecommissie, een reliek uit de vijftiger jaren, zegt ordening te willen brengen in datgene wat U als consument in ons stadshart wordt geboden. Maar winkels houden zich bijna allemaal met verschillende branches tegelijkertijd bezig, het begrip ‘branche’ is in de moderne detailhandel niet langer relevant. Nee, die branchecommissie zou snel concluderen dat er al voldoende aanbod (vanuit de gevestigde winkeliers) is in handschoenen of paraplu’s en dat de Alphenaar meer en mooier aanbod uit die kiosk dus wel onthouden kan worden. Nee, Alphen aan den Rijn moet het aandurven haar stadshart te runnen als een bedrijf, met een professionele manager aan het roer in plaats van de clubjes amateurs die zich daarmee op dit moment bezighouden. En de politiek moet deze man of vrouw vleugels geven door het omvormen van ons Stadshart tot een Bedrijven Innovatie Zone, waarin bedrijven én gemeente participeren. Het plan van 1 miljoen Euro voor het stadshart moet nieuwe initiatieven als de Micro Stores een ferme basis voor ontwikkeling en ontplooiing geven. Dat is goed voor die Micro Stores, voor ons hele stadshart, voor de Alphense consument en uiteindelijk ook voor die ondernemers die zich wel tijdig aan de maatschappelijke en planologische veranderingen kunnen en willen aanpassen.

De sleutel ligt bij de politiek. Het is jammer dat die politiek al maanden meer met zichzelf, dan met de gemeente Alphen aan de Rijn, of met ons Stadshart, bezig is. Zij moeten niet ruziën, maar actief werken aan die BIZ, aan vergunningen voor jonge ondernemers, en voor infrastructurele aanpassingen. Want die Microstores hebben natuurlijk wel elektriciteit nodig, een aansluiting op waterleiding en riolering, en uiteraard een vestigingsvergunning!

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws