Wanvertoning

Onderstaand opiniestuk is ingezonden door Minerva – hoofdredacteur van het Alphens Nieuwsblad.

Na afloop van de laatste raadsvergadering – die van donderdag, vrijdag telt niet echt mee – heb ik een dubbel gevoel. Als journalist heb ik een field day. Als Alphenaar last van plaatsvervangende schaamte.

De wanvertoning van de afgelopen weken in de Alphense gemeenteraad is een staaltje van kiezersbedrog van de bovenste plank. Als Alphenaar heb ik meer dan een keer last gehad van plaatsvervangende schaamte. Zijn dit de mensen die wij met z’n 72.000 moeten vertrouwen? Zijn dit de mensen die wij hebben gekozen? Moeten wij vertrouwen hebben in deze gemeenteraad? Dat geloven die raadsleden toch niet echt?

Er zitten vijfendertig gekozen leden in de Alphense gemeenteraad. Zij hebben individueel, met de partij en gezamenlijk als Alphense politici campagne gevoerd. Zij hebben er met z’n allen honderdduizend euro lokaal gemeenschapsgeld doorheen gejaagd om ‘de lokale politiek’ in de belangstelling te krijgen.

Zonder noemenswaardig resultaat. De helft van de kiesgerechtigde Alphenaren komt gewoon niet naar de stembus. En ik wil wedden dat negentig procent van de stemmers na het deponeren van dat briefje in de stembus geen seconde meer nadenkt over wat er met die stem gaat gebeuren.

Daar snappen de politici niks van.

Als Alphenaar heb ik wel een aardig idee waarom.

Individualisering is een algemene tendens in de samenleving en dus ook in Alphen. Het is interessant wat er in jóuw voortuin gebeurt, in jóuw straat, met jóuw voorzieningen. Het grotere geheel is voor alle anderen interessant, niet voor jou. Een variant op ‘not in my back yard’.

Politiek is niet ‘hot’. Het is niet in de mode om aan politiek te doen, om in politiek geïnteresseerd te zijn, om over politiek te lezen, om je hierin te verdiepen.

De Alphense politici zijn op straat totaal onbekend. Een aantal gezichten die vanaf de verkiezingsborden op ons neerkeken, is zelfs nieuw in de politiek. Alphenaren weten niet wie er in de gemeenteraad zitten, wie zij gekozen hebben.

Campagnes worden in de laatste maanden pal voor verkiezingen gevoerd. De rest van het jaar wordt buitengewoon weinig moeite gedaan om politiek in het algemeen, politieke onderwerpen, politici en de kunst van het politiek bedrijven onder de aandacht te brengen.

Het belang van de gemeenteraad is totaal onbekend.

Hallo Alphenaren! De gemeenteraad, dat zijn de mensen die over ons beslissen. Daar wordt besloten wat er in jóuw straat gebeurd, met jóuw belastinggeld, met jóuw kinderen, met jóuw manier van leven. Of er led-verlichting komt, of er een tunnel onder het spoor komt, of al die leuke parkjes worden volgebouwd, of er windmolens komen, waar de nieuwe wegen komen, hoe de wijken worden ingericht, of ú mee mag praten…

De wanvertoning van de afgelopen weken is een schandvlek op de lokale politiek. Daar zijn alle vijfendertig raadsleden verantwoordelijk voor. Allemaal individueel!

Dit debacle is de Alphense raad onwaardig. Wie staat op en maakt een einde aan deze beschamende vertoning? Wie wordt de held van deze raadsperiode?

De hele gemeenteraad is verantwoordelijk voor wat er nu in de Alphense raad gebeurd. De raadsleden zijn gekozen om de stad te besturen. Dat is hun taak. Daarom hebben zij zich kandidaat gesteld. Er is op dit moment niet een raadslid dat zich waardig opstelt. Niet een.

Er worden over de hele linie beschuldigingen geuit, motieven in twijfel getrokken, eisen gesteld, en het allerergste: de meerderheid van de raadsleden houdt gewoon zijn of haar mond. De zwijgende meerderheid zit nu in de gemeenteraad.

Kent u dit verhaal? Er staan negenennegentig mensen te kijken naar een drenkeling, er springt er een in het water. De Alphense gemeenteraad gedraagt zich als die negenennegentig toeschouwers. De drenkeling is de stad.

Op die ene die een eind maakt aan deze wanvertoning zitten we nog te wachten.

MINERVA

Bezoek de website van Minerva op alphenminerva.web-log.nl – het Alphens Nieuwsblad zelf heeft geen website.

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen