Micro Stores II

(Deze column bouwt verder op de column van vorige week (red.))

Natuurlijk hebben we ons zeepwinkeltje vlak bij de brug, en het Berenwinkeltje op de brug, maar het Alphense Stadscentrum zou er een stuk interessanter en levendiger door worden als klanten op allerlei punten in de stad verrast zouden worden door kleine winkeltjes en kiosken waarin een heel gespecialiseerd productenpakket wordt aangeboden. Kiosken en producten die ook nog eens regelmatig van naam en inhoud veranderen: de Microstores.

Microstores zijn ‘winkels’ op een heel klein oppervlak, waardoor huur-, energie- én personeelskosten minimaal zijn. Omdat het assortiment heel gespecialiseerd is, bieden ze ook een goede springplank voor nieuwe merken, zodat ook vanuit de leveranciers hulp kan worden verwacht. “Winkels” die je zowel in de stad als op het internet tegenkomt. Juist daarom is het een goede manier voor jonge ondernemers om met een eigen bedrijf te starten. Niet ‘ergens’ goedkoop op een verlopen buurtcentrum, of in een te huur staand pand, of als marktkraam, maar met een gespecialiseerde winkel midden in het stadhart verantwoord een eigen klantenkring opbouwen. Dat is waarover ik de vorige week schreef.

In deze column wil ik schetsen hoe je zoiets realiseert, in ons eigen Stadshart.

Microstores kun je op drie manieren realiseren, als Kiosk, als heel kleine winkel, of als ‘shop-in-the-shop’  binnen grote winkels met veel trekkracht op klanten.

Er waren plannen voor een Kiosk in Alphen aan den Rijn, maar dan meer als een combinatie van een koffietent en tijdschriftenhoek. Dit is iets heel anders: een superspeciaalzaak op een heel klein oppervlak. Dat kan dus in de vorm van een klassieke kiosk zijn, een gebouwtje op een vaste plaats in ons centrum, maar ook een moderne marktkraam. In dat laatste geval staat die kraam wel elke dag op dezelfde plaats, maar wordt deze na sluitingstijd weggereden en opgeborgen. Dat is natuurlijk wel zo handig i.v.m. diefstal. Die marktkramen heb je in alle soorten en maten, dus kan steeds een optimale keuze worden gemaakt tussen de ruimte die de ondernemer wenst, en het oppervlakte wat beschikbaar is. Tenslotte kan een kiosk ook binnen een winkelcentrum als De Aarhof worden neergezet.

Er zijn nog altijd een paar kleine pandjes beschikbaar, en er zijn altijd winkeleenheden te huur die eigenlijk net iets te groot (en dus te duur) zijn voor de winkelformule die er gebruik van maakt. Zo’n winkel zal, zeker als het assortiment van de microstore qua niveau overeenkomt met het eigen assortiment, snel bereid zijn 25 vierkante meter aan één of meer ondernemers door te verhuren.

Vervolgens is er nog de mogelijkheid een ‘shop-in-the-shop’ te realiseren in een grotere winkeleenheid. Dat is tegenwoordig niets bijzonders meer. Rituals heeft een eigen zaak in de Van Mandersloostraat, maar U kunt deze keten ook zo tegenkomen binnen onze V&D vestiging! Het voordeel van een dergelijke oplossing is dat de winkel een bepaald aanbod voor haar klanten realiseert, waarvoor ze zelf geen risico of kosten wil of kan dragen. Het verlevendigt de winkel, maar kan over een bepaalde tijd ook weer worden gewisseld voor een ander. De keten hoeft niet te investeren in personeel, inrichting of goederen, en de ondernemer van de shop-in-the-shop hoeft zich niet te storen aan allerlei beperkingen met betrekking tot activiteiten en personeel die voor de winkel zelf wel gelden. Die ondernemer runt zijn of haar eigen winkel binnen de winkel van een ander. Een speciale vorm hiervan ontstaat als een eigenaar besluit een heel winkelpand te vullen met allemaal zelfstandige ‘winkeltjes’ van dit type. Ik zie nog steeds het liefst een Xenos winkel aan het Thorbeckeplein, en vele Alphenaren met mij. Maar als dat er niet in zit, om welke reden dan ook, dan zou een dergelijke grote ruimte vol met kleine ‘winkels’ met innovatieve en hoogwaardige goederenassortimenten een leuk alternatief zijn. En, met zijn allen, een trekker voor het hele stadshart. Natuurlijk zijn er slechte voorbeelden te over, maar, mits goed geleid door een ‘store manager’ ziet zoiets er helemaal niet uit als een markt, of als een verzameling ‘vliegende winkels’. Integendeel, een dergelijke ‘winkel’ zou juist die Alphenaren aantrekken die altijd op zoek zijn naar iets speciaals, en daarvoor best wat voor over hebben. Waar Xenos een snuffelwinkel is voor iedereen, zou een dergelijke winkel vol zelfstandige aanbieders meer een snuffelwinkel voor de beter gesitueerden zijn. Maar willen we ook die (vele) Alphenaren niet beter aan hun stadshart binden?

Over alle problemen die bij de bouw van microstores te verwachten zijn vanuit de zittende ondernemers (branche advies commissie), de politiek, de brandweer of weet ik niet welke andere instantie die alles bij het oude wil houden, daarover zullen we het een volgende keer hebben.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen