Nieuw collegeprogramma bekendgemaakt

Afgelopen vrijdag hebben de coalitiepartijen voor de periode 2010-2014 gepresenteerd. Het motto van het programma is “Iedereen doet mee”. In het programma zijn geen opvallend spectaculaire nieuwe dingen te vinden – het is een voorzichtig programma zonder ambitieus nieuw beleid. Dat hoeft natuurlijk ook niet, en gezien de onzekere tijden is het misschien ook wel beter.

Hieronder een aantal punten in het programma die Alphen.COM zijn opgevallen:

  • De collegepartijen kiezen er voor om op dit moment nog niet te kijken naar eventuele bezuinigingen. Naar verwachting gaat vanaf 2012 de rijksuitkering aan gemeentes omlaag en zal er bezuinigd moeten worden. Het college maakt daar nu nog geen keuzes voor, maar vind dat dit t.z.t. wel besloten kan worden. Die discussie zal dan in de raad plaats vinden. Dat kan gezien worden als het probleem voor zich uitschuiven, maar het zorgt er ook voor dat er als het zo ver is een goed debat over gevoerd kan worden.
  • Er wordt ingezet op betere bereikbaarheid van Kerk en Zanen. Dat is hard nodig, de verbinding vanaf die wijk naar de rest van Alphen is ondermaats. Er wordt echter niet aangegeven hoe dit gaat gebeuren. De enige structurele oplossing – het leggen van een tunnel onder het spoor – wordt in elk geval niet genoemd. Ik ben dus erg benieuwd op welke wijze het college dit voornemen om gaat zetten in daden. 
  • Er wordt iets gedaan aan openbaar vervoer – het college zal zich inzetten voor spoorverdubbeling tussen Woerden en Leiden. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid om een busbaan aan te leggen vanaf het station naar Alphen Noord. 
  • De verbinding vanuit Alphen Noord naar Schiphol en Amsterdam langs de N207 blijft een probleem. De gemeente gaat bij de provincie aandringen op het verdubbelen van de weg, en zal ook gaan pleiten voor een lightrailverbinding naar Schiphol. Dat laatste lijkt me erg ambitieus en onhaalbaar. Dit toont volgens mij dat het college dit laatste niet erg serieus neemt – een haalbaardere eerste stap was het aanleggen van busbanen over de volle lengte vanaf station tot aan Schiphol, om dit in een 2e fase om te bouwen tot een volwaardige uitbreiding van de Zuid-Tangent, om dan later eens te kijken naar het inzetten van een sneltram. 
  • De ontwikkelingen aan de Lage Zijde gaan door, en het Cultuurhuis gaat er ook komen. Misschien een teleurstellende keuze dat dit gebouw niet geschrapt is, maar dat biedt wel de mogelijkheid om volgend jaar nog wat te bezuinigen… grin 
  • Indien er gebouwd moet worden mag dat niet ten koste gaan van het groen in de wijken, en nieuwbouw mag ook niet als hoge gebouwen plaatsvinden. Eventuele nieuwbouw moet daarom in de Gnephoek plaatsvinden. Ook wordt, als vervolg op de Maximabrug gestart met de planvoorbereiding voor een brug over de Heimanswetering en een kleine en grote rondweg om het noordwesten van Alphen.
  • De gemeente gaat inzetten op een volwaardig basisziekenhuis, maar snapt (terecht) dat dit niet zomaar haalbaar is. Daarom wordt er eerst ingezet op uitbreiding van het ziekenhuis met een uitbreiding van de poliklinische hulp en het aanbieden van 7×24 uurs zorg (wat volgens mij nog iets anders is dan een EHBO/Spoedeisende hulp).
  • Ook met het Aarkanaal heeft de gemeente plannen – allereerst is men van plan om liggeld te gaan heffen voor recreatievaartuigen die daar liggen, en daarnaast moet er een fietsbrug over het Aarkanaal komen. Het is me alleen niet duidelijk waar die brug zou moeten komen.

 Reacties partijen

Nog niet alle partijen hebben op dit programma gereageerd. Diverse politici van de collegepartijen hebben al laten merken tevreden te zijn met het opgestelde programma. Dat is niet heel verrassend.

GroenLinks laat in een persverklaring weten gemengde gevoelens over het programma te hebben. Aan de ene kant zijn een aantal punten van GroenLinks terug te vinden in het collegeprogramma, maar GroenLinks betreurt het dat het thema duurzaamheid onvoldoende uit de verf komt. “Het college durft geen echte keuzes te maken voor de toekomst,” aldus De Roo.

Opvallend in de verklaring van GroenLinks is dat het volwaardige basisziekenhuis als een thema wordt gepresenteerd dat dankzij GroenLinks wordt binnengehaald. GroenLinks presenteert zich op die manier toch een beetje als de drijvende kracht daarachter, terwijl het in het verleden vooral de SP is die zich hard maakte voor een ziekenhuis.

SP’er Jo Schriek heeft ook op het programma gereageerd, via Twitter. Hij stipte daarbij de vaagheid van een groot deel van het programma aan, met name het grote aantal keer dat er wordt gesproken over “streven naar” en “we zijn van plan”. Ook vindt Schriek het slap dat de collegepartijen nog geen standpunt over de bezuinigingen in durven te nemen.

Links

Geef een reactie

Recent nieuws

Toestemming om tweede predikant te zoeken 20.11.2018 10:51 Adventskerk | Nieuws

Corner Kids 20.11.2018 10:51 Adventskerk | Nieuws

Black Gospelconcert met Pearl Jozefzoon en Sharon Kips 20.11.2018 10:51 Adventskerk | Nieuws

Bedankje Oogstdienst 20.11.2018 10:51 Adventskerk | Nieuws

Deurcollecte 18.11 voor verwarmingsinstallatie 20.11.2018 10:51 Adventskerk | Nieuws

Kerstbrodenactie voor Hunedoara 20.11.2018 10:51 Adventskerk | Nieuws

Lezing dr. W. Dekker: ‘Tegendraads en bij de tijd’ 20.11.2018 10:50 Adventskerk | Nieuws

Elkaar ontmoeten rondom liturgie 20.11.2018 10:50 Adventskerk | Nieuws

Afscheid ds. Vonhof op 16 december 20.11.2018 10:50 Adventskerk | Nieuws

Adventskring: nieuwe leden zijn welkom! 20.11.2018 10:50 Adventskerk | Nieuws

Cascarvieten organiseren vijfde Alphense Artiesten Avond. 19.11.2018 19:58

Parkinson café op 28.11.2018 19.11.2018 19:57

GroenLinks: Succes Groene Cirkels Verdient Navolging 19.11.2018 19:56

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn


Toekomstige evenementen