Slachting onder Zelfstandige Winkeliers?

De kranten staan, na een persbericht van grootverhuurder Corio (van, o.a. De Aarhof en Hoog Catherijne), opeens bol van de verhalen over de teloorgang van de zelfstandige winkelier. Vreemd, wat zijn het niet Corio en kornuiten die slim gebruik maakten van de expansiedrift van retailers door voor de noodzakelijke nieuwbouw steeds hogere huurprijzen te vragen? Mede hierdoor hebben we in betrekkelijk korte tijd een sterke aanwas van ketenwinkels gezien, ten koste van de aanwezigheid van “echte zelfstandigen”. Vooral in stadscentra!
Politici huilen krokodillentranen, want wilden niet juist zij ‘trekkers’ in hun nieuwe centrum om hun uit hun krachten gegroeide dorpen een ‘stads’ karakter te geven. Gold dat ook niet voor Alphen aan den Rijn?
In december 2008 schreef ik, onder dezelfde titel, een artikel in detaillistenblad ‘Retailtrends’. Juist om aan te geven dát, en hoe, mijns inziens deze verzuilde situatie juist kansen biedt voor zelfstandige winkeliers. Geïnteresseerden kunnen dat artikel gewoon aanvragen, maar vandaag wil ik vooral een eind maken aan alle emotionele onzin die rond dit thema wordt opgedist. Want dat ook ons stadscentrum wordt gedomineerd door landelijk opererende ketens, is voor iedereen zichtbaar. Maar wat is de oorzaak, en wat is de remedie, in Alphen, of waar dan ook!
Over de remedie zal ik het de volgende week hebben, vandaag staan de werkelijke oorzaken van het probleem op de agenda:

De al tientallen jaren oude wet van Garner stelt dat bedrijven die een hogere huurprijs kunnen betalen, de bedrijven die dat niet kunnen, zullen verdrijven. De logica is, anders dan U wellicht denkt, dat die landelijk of regionaal opererende winkels grotere hoeveelheden klanten nodig hebben om al hun kosten te dekken. Die consumenten wonen dan ook in een veel groter gebied dan voor de zelfstandige winkelier nodig was. Die consumenten moet je naar je winkel trekken, en dat kost een hoop geld. Die consumenten verwachten een heel ander aanbod en winkelbeeld, en om daaraan te voldoen moet je steeds meer kosten maken. Voor dit soort bedrijven is de huurprijs zelf een veel kleiner onderdeel van hun totale kosten dan dat bij een zelfstandige ondernemer het geval zou zijn. Kortom, hoge huren raken hen veel minder dan een ‘zelfstandige winkelier’.
Een dorpscentrum biedt alles voor iedereen, maar rond een stadscentrum zien we dat buurt- en wijkcentra eigenlijk alles bieden wat de inwoners aan dagelijkse aankopen nodig hebben, terwijl ze gemakkelijker te bereiken zijn. Dus is het logisch dat supermarkten, slagers, bakkers en groenteboeren uit dat stadscentrum verdwijnen. Ook daarover zullen we het nog wel een keer hebben.
De meeste zelfstandige winkeliers missen het vermogen om zich aan de steeds veranderende situatie aan te passen. Ze blijven veel te lang doorgaan op de successen van vroeger, passen het winkelbeeld en de winkelsfeer niet tijdig aan, gaan te lang door met het verkeerde assortiment en maken al helemaal geen gebruik van moderne communicatiemiddelen. Ze hebben de neiging liever dapper te sterven, dan zich aan te passen. Leuk voor de krant, maar weinig praktisch of zakelijk.
Zelfstandigen hebben heel vaak een groot probleem rond hun opvolging. Deels omdat de jonge generatie het harde werk van hun ouders niet ziet zitten, deels omdat ze een hiervoor adequate opleiding missen, en deels door de generatiekloof die al onder punt 3 is behandeld. De vaak genoemde financieringsproblemen zijn vaak geen oorzaak op zichzelf, maar een gevolg van dit punt.
Vooral voor de binnenstad geldt dat projectontwikkelaars steeds hogere prijzen voor vastgoed gingen betalen. Hierdoor moesten vele zelfstandige winkeliers, vaak met een eigen pand, al snel erkennen dat ze bij verkoop van hun pand veel meer geld ontvingen dan ze ooit in hun eigen winkel zouden kunnen verdienen. Alleen de heel succesvolle winkeliers bleven zitten waar ze zaten.
Inderdaad, de Van Mandersloostraat is leeggelopen. Maar zeg nou zelf, is die straat, juist door de intocht van allerlei nieuwe winkelformules niet enorm in aantrekkelijkheid gestegen? Wie denkt er nou werkelijk dat die dorpswinkels anno 1970 ons stadscentrum in 2010 ook maar een schijn van kans zouden geven tussen al die sterk vernieuwde stads- én dorpscentra in onze directe omgeving? Of zelfs maar ten opzichte van onze eigen wijkcentra?
Nee, de ‘redding van de zelfstandige winkelier’ ligt net zomin in de luchtkastelen van onze plaatselijke politici als in nostalgie. Die ligt in….. Volgende week meer!

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen