Slachting onder Zelfstandige Winkeliers?

De kranten staan, na een persbericht van grootverhuurder Corio (van, o.a. De Aarhof en Hoog Catherijne), opeens bol van de verhalen over de teloorgang van de zelfstandige winkelier. Vreemd, wat zijn het niet Corio en kornuiten die slim gebruik maakten van de expansiedrift van retailers door voor de noodzakelijke nieuwbouw steeds hogere huurprijzen te vragen? Mede hierdoor hebben we in betrekkelijk korte tijd een sterke aanwas van ketenwinkels gezien, ten koste van de aanwezigheid van “echte zelfstandigen”. Vooral in stadscentra!
Politici huilen krokodillentranen, want wilden niet juist zij ‘trekkers’ in hun nieuwe centrum om hun uit hun krachten gegroeide dorpen een ‘stads’ karakter te geven. Gold dat ook niet voor Alphen aan den Rijn?
In december 2008 schreef ik, onder dezelfde titel, een artikel in detaillistenblad ‘Retailtrends’. Juist om aan te geven dát, en hoe, mijns inziens deze verzuilde situatie juist kansen biedt voor zelfstandige winkeliers. Geïnteresseerden kunnen dat artikel gewoon aanvragen, maar vandaag wil ik vooral een eind maken aan alle emotionele onzin die rond dit thema wordt opgedist. Want dat ook ons stadscentrum wordt gedomineerd door landelijk opererende ketens, is voor iedereen zichtbaar. Maar wat is de oorzaak, en wat is de remedie, in Alphen, of waar dan ook!
Over de remedie zal ik het de volgende week hebben, vandaag staan de werkelijke oorzaken van het probleem op de agenda:

De al tientallen jaren oude wet van Garner stelt dat bedrijven die een hogere huurprijs kunnen betalen, de bedrijven die dat niet kunnen, zullen verdrijven. De logica is, anders dan U wellicht denkt, dat die landelijk of regionaal opererende winkels grotere hoeveelheden klanten nodig hebben om al hun kosten te dekken. Die consumenten wonen dan ook in een veel groter gebied dan voor de zelfstandige winkelier nodig was. Die consumenten moet je naar je winkel trekken, en dat kost een hoop geld. Die consumenten verwachten een heel ander aanbod en winkelbeeld, en om daaraan te voldoen moet je steeds meer kosten maken. Voor dit soort bedrijven is de huurprijs zelf een veel kleiner onderdeel van hun totale kosten dan dat bij een zelfstandige ondernemer het geval zou zijn. Kortom, hoge huren raken hen veel minder dan een ‘zelfstandige winkelier’.
Een dorpscentrum biedt alles voor iedereen, maar rond een stadscentrum zien we dat buurt- en wijkcentra eigenlijk alles bieden wat de inwoners aan dagelijkse aankopen nodig hebben, terwijl ze gemakkelijker te bereiken zijn. Dus is het logisch dat supermarkten, slagers, bakkers en groenteboeren uit dat stadscentrum verdwijnen. Ook daarover zullen we het nog wel een keer hebben.
De meeste zelfstandige winkeliers missen het vermogen om zich aan de steeds veranderende situatie aan te passen. Ze blijven veel te lang doorgaan op de successen van vroeger, passen het winkelbeeld en de winkelsfeer niet tijdig aan, gaan te lang door met het verkeerde assortiment en maken al helemaal geen gebruik van moderne communicatiemiddelen. Ze hebben de neiging liever dapper te sterven, dan zich aan te passen. Leuk voor de krant, maar weinig praktisch of zakelijk.
Zelfstandigen hebben heel vaak een groot probleem rond hun opvolging. Deels omdat de jonge generatie het harde werk van hun ouders niet ziet zitten, deels omdat ze een hiervoor adequate opleiding missen, en deels door de generatiekloof die al onder punt 3 is behandeld. De vaak genoemde financieringsproblemen zijn vaak geen oorzaak op zichzelf, maar een gevolg van dit punt.
Vooral voor de binnenstad geldt dat projectontwikkelaars steeds hogere prijzen voor vastgoed gingen betalen. Hierdoor moesten vele zelfstandige winkeliers, vaak met een eigen pand, al snel erkennen dat ze bij verkoop van hun pand veel meer geld ontvingen dan ze ooit in hun eigen winkel zouden kunnen verdienen. Alleen de heel succesvolle winkeliers bleven zitten waar ze zaten.
Inderdaad, de Van Mandersloostraat is leeggelopen. Maar zeg nou zelf, is die straat, juist door de intocht van allerlei nieuwe winkelformules niet enorm in aantrekkelijkheid gestegen? Wie denkt er nou werkelijk dat die dorpswinkels anno 1970 ons stadscentrum in 2010 ook maar een schijn van kans zouden geven tussen al die sterk vernieuwde stads- én dorpscentra in onze directe omgeving? Of zelfs maar ten opzichte van onze eigen wijkcentra?
Nee, de ‘redding van de zelfstandige winkelier’ ligt net zomin in de luchtkastelen van onze plaatselijke politici als in nostalgie. Die ligt in….. Volgende week meer!

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws