Glashart onderzoekt mogelijkheden van glasvezel in Alphen

Consumenten en bedrijven zijn in de afgelopen jaren steeds intensiever gebruik gaan maken van het internet. Voor het ontvangen en versturen van e-mails, foto’s en filmpjes, en het bekijken van websites gebruiken we nu traditionele telefonie- en kabelnetwerken. Deze netwerken kunnen langzaamaan de groei in het internetverkeer niet meer aan. Het is een kwestie van tijd tot u niet alleen op de gewone snelweg, maar ook op de digitale snelweg komt vast te staan in een lange file. De aanleg van een nieuw supersnel glasvezelnetwerk voorkomt deze situatie. Steeds meer gemeenten in Nederland worden aangesloten op dit nieuwe netwerk en zijn daarmee klaar voor de toekomst. Bovendien zijn via glasvezel innovatieve diensten mogelijk, zoals zorg en educatie op afstand. De Gemeente Alphen a/d Rijn kan haar bewoners binnenkort wellicht ook glasvezel tot in huis bieden.

Glasvezel tot in huis verovert Nederland: al bijna een half miljoen Nederlanders zijn erop aangesloten. Via glasvezel communiceert u letterlijk met de snelheid van het licht. Dat is zo’n 300.000 kilometer per seconde. De aanleg van een landelijk glasvezelnet is in volle gang. Ook Alphen a/d Rijn is aan de beurt voor een oriënterend onderzoek naar de aanleg van glasvezel.

Alles tegelijk

De koper- en kabelnetwerken waar we nu gebruik van maken, worden zeer intensief gebruikt. Langzamerhand lopen ze tegen grenzen aan. Ze zijn tenslotte aangelegd in een tijd dat er nog geen grote stromen internetverkeer waren. Tegelijkertijd is het gebruik van deze netwerken veranderd. Mensen willen niet alleen meer informatie over het internet sturen, ze willen ook alles tegelijk doen: internetten, tv kijken en foto’s uploaden. Bandbreedteslurpers als HD-tv, video-on-demand en beeldtelefonie komen niet goed van de grond door gebrek aan capaciteit. Daar komt bij dat de afgelopen jaren de hoeveelheid informatie op internet zeer hard is gegroeid. Wereldwijd waren er vorig jaar 34 miljard filmpjes te zien op internet, met YouTube als populairste aanbieder. Daarnaast nam het gebruik van bijvoorbeeld Uitzending Gemist een grote vlucht.

Netwerk van en voor de bewoners

Met glasvezel tot in huis, oftewel Fiber to the Home (FttH), ontstaat een open netwerk waarop iedereen diensten kan aanbieden. Dit zorgt voor veel leuke mogelijkheden voor plaatselijke initiatieven. In diverse gemeenten met een glasvezelnetwerk zijn groepen vrijwilligers actief, die zelfgemaakte filmpjes, zoals wedstrijden van sportclubs, lokaal uitzenden via het glasvezelnetwerk. En voor een nagenoeg onbeperkte groep huishoudens is de capaciteit te garanderen. Zelfs als de gehele buurt tegelijkertijd het netwerk gebruikt, is er geen vertraging of vermindering van kwaliteit.

Ook op het gebied van onderwijs heeft een glasvezelnetwerk grote voordelen. Scholen willen graag multimediatechnieken inzetten. Bijvoorbeeld door in de klas educatieve video’s te laten zien op een smartboard. Die filmpjes moet een docent nu vaak een dag van tevoren downloaden. Met een glasvezelnetwerk hoeft dat niet meer.

Snelheid bij zowel ontvangen als verzenden

Andere belangrijke voordelen van FttH zijn de hoge bandbreedte en het feit dat downloaden en uploaden dezelfde snelheid hebben. U ontvangt bestanden net zo snel als u ze verstuurt. Dit is bijvoorbeeld ideaal bij thuiswerken: zware bestanden haalt u binnen enkele seconden binnen en verzendt u weer net zo snel.

Glasvezel naar Alphen a/d Rijn

In deze gemeente is Glashart, de organisatie die glasvezelnetwerken in Nederland realiseert, nu bezig met een oriënterend onderzoek. Mocht u meer informatie willen, dan kunt u terecht op www.glashart.nl.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen